+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. június 25. csütörtök, 20:07
Erről az elnök az újraválasztására készülődő lengyel kollégájával tartott sajtótájékoztatón beszélt a Fehér Házban hozzátéve, hogy lassan már a Jézus-szobrok sincsenek biztonságban.

Miközben az Egyesült Államokban a George Floyd-halála miatt elindult tüntetéseken egyes tüntetők már nem csak a Floydot meggyilkoló rendőrök elítélését követelik, hanem a rendőrség demilitarizálását és megreformálását, a tüntetéseken új motívum is megjelent: ahogy már arról többször beszámoltunk, a tüntetők rasszistának vélt vagy annak tartott személyek szobrait is ledöntik.

 

Azonban a szobrokat nem minden esetben döntik le, van, hogy egyszerűen csak megrongálják: így járt például Chicagoban George Washington szobra is, ahol a „rabszolgatartó” felirat mellett egy Ku-Klux-Klán csuklyát is kapott a honatya.

 

Donald Trump szerdai sajtótájékoztatóján ezekről az incidensekről is beszélt, és szerinte a tüntetők „egyáltalán nem tudják, hogy kiket is ábrázolnak a szobrok”. Az elnök emellett úgy véli, a tüntetők már szemet vetettek több, a honatyákat ábrázoló szobrokra, mint például a különböző George Washington, Abraham Lincoln vagy Thomas Jefferson tiszteletére emelt alkotásokra,

 

viszont az elnök szerint emellett a Jézus-szobrok sincsenek már biztonságban az Egyesült Államokban.

 

Trump arról nem beszélt, mire alapozza, hogy a tüntetők Jézus-szobrokat is szeretnének ledönteni, viszont esküt tett, hogy amíg ő az elnök, ilyenek nem történhetnek meg. A kijelentése mögött azonban valószínűleg a polgárjogi aktivista, Shaun King tweetjei állhatnak, aki még hétfőn írta ki, hogy a Jézus-szobrok a fehér elnyomás jelképei, mondván, Jézust fehér, európai emberként ábrázolják, miközben Jézus nem Európából származott. King egyébként halálos fenyegetéseket is kapott a kijelentései miatt, ami szerinte azt jelenti, hogy neki van igaza, mondván, aki megfenyegeti őt, annak a „valódi vallása a fehér felsőbbrendűség keresztényi palástba csomagolva”.

 

Az elnök emellett az újságírókat abba is beavatta, hogy az FBI már országszerte nyomoz a szoborrongálások miatt, illetve részleteket árult el arról, hogyan is nézne ki az új elnöki rendelete, ami alapján 10 éves börtönbüntetésre is ítélhetőek lesznek azok a személyek, akik olyan szobrot rongálnak meg vagy döntenek le, amiket olyan személyek tiszteletére emeltek, akik az Egyesült Államokat szolgálták.

 

„Tíz év elég hosszú idő egy átmulatott éjszakáért” – tette hozzá Trump.

 

Az elnöki rendeletet még ezen a héten szeretné Trump aláírni, ami szerinte egy erőteljes nyilatkozat lesz a szobordöntések ellen. Legutóbb az Egyesült Államok hetedik elnökét, a Fehér Ház közelében felállított Andrew Jacksont ábrázoló szobrot próbálták ledönteni a tüntetők, azonban ez végül nem jött össze a rendőri beavatkozás miatt. 

 

Újabb amerikai katonákat vezényelnek Lengyelországba

 

Az NPR beszámolója szerint a sajtótájékoztatón ezenkívül szóba kerültek az amerikai-lengyel kapcsolatok, ami kapcsán Trump kijelentette, hogy Németországból és Európa más országaiból is Lengyelországba fognak vezényelni amerikai csapatokat. Trump a döntését a németek esetén azzal indokolta, hogy Németország nem tesz eleget a NATO szabályzata által lefektetett előírásoknak, miszerint a tagállamoknak a GDP-jük 2 százalékát kellene katonai kiadásra fordítaniuk, míg Lengyelország igen. Ez azért is érdekes, mert

 

eddig csak Trump fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatok egy részét Németországból,

 

a Fehér Ház egészen e sajtótájékoztatóig tagadta, hogy a csapatkivonás valódi cél volna.

 

A lengyel elnök egyébként meglehetősen érdekes időpontban tett látogatást a Fehér Házban, lévén, hogy most vasárnap fogják tartani az elnökválasztás első fordulóját Lengyelországban, ahol jelenleg úgy néz ki, a PiS színeiben induló jelenlegi elnök, Duda mellett az ellenzéki Polgári Platform (PO) elnökjelöltje – egyben Varsó polgármestere –, Rafał Trzaskowski fog bejutni a második körbe, ahol már kiélezett harc várható közöttük.

 

FOTÓ: Trump beszédet tart Arizonában június 23-án. Forrás: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak öten tartózkodhatunk a helyiségben, és már megvagyunk – többek között ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkoztak a független megfigyelők a belarusz elnökválasztáson.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás