+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Csütörtök este ebben a cikkünkben foglaltuk össze az akkori állást, és azóta sincs változás: öt államban nincs még végeredmény. Georgiában párszáz szavazatnyi a különbséggel vezet Trump, Nevadában és Arizonában Biden van az élen, Pennsylvaniában és Észak-Karolinában Trump.

 

Mivel azonban Bidennek csak 17 elektori szavazat hiányzik a győzelemhez, elég kettő államot megnyernie az ötből, Trumpnak viszont négy államot kellene behúznia ahhoz, hogy újrázni tudjon. Ha Biden meg tudja tartani az előnyét a 11 elektori szavazatot adó Arizonában és a 6 szavazatot adó Nevadában, az pont elég lesz a győzelemhez, és még Georgia is átfordulhat Biden javára:

 

Itt Trump előnye folyamatosan csökken, már csak alig 700 szavazattal vezet.

 

Csütörtökön Trump újra a nyilvánosság elé állt, és megismételte a választási csalásról szóló vádjait: szerinte a „törvényes” szavazatokkal könnyedén nyert, a későn beérkező „illegális” szavazatokkal viszont megpróbálják „ellopni” tőlük a választást. A beszédet közvetítő több tévécsatorna meg sem várta, hogy Trump befejezze a mondandóját: egyszerűen elkapcsoltak, hogy korrigálják az elnök szavait, mint ahogy az az MSNBC felvételé is látható:

 

 

Bizonyítékot a csalásra Trump ezúttal sem mutatott be, szavai már a párttársainak is kezdenek kínossá válni: Larry Hogan, Maryland republikánus kormányzója szerint az elnök védhetetlen kijelentései aláássák a demokráciát, Jeff Flake korábbi szenátor elfogadhatatalnank tartja Trump álláspontját, amivel egy republikánus sem érthet egyet, Adam Kinzinger kongresszusi képviselő pedig felszólította az elnököt: hagyja abba a félretájékoztatást, mert

 

szerinte őrültség, amit Trump művel.

 

A szavazatokat még Alaszkában is számolják, de választás nem a három elektori szavazatot adó államban fog eldőlni. 

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore (Flickr)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás