+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. június 22. hétfő, 19:26
Lengyelország történetének legszorosabb választása jöhet a Kaczyński-féle kormánypárt és a jobbközép ellenzék jelöltje között. Mutatjuk az erőviszonyokat!

Nagyon szoros verseny várható a lengyel kormánypárt és az ellenzék elnökjelöltjei között a most vasárnap, illetve a július 12-én esedékes lengyel elnökválasztás fordulóiban – a lengyel közvélemény-kutatók

 

legfrissebb felmérései szerint a második fordulóra bőven a hibahatáron belül, fej-fej mellett állna a két legesélyesebb elnökjelölt.

 

A választás két fő esélyese Andrzej Duda regnáló elnök, akit a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt támogat, valamint Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, akit pedig a jobbközép ellenzéki Polgári Platform (PO). A Kantar közvélemény-kutató intézet a TVN24 hírcsatorna megbízására készített felmérése alapján Duda 40 százalékon áll, Trzaskowski pedig 32 százalékot tudna elérni az elnökválasztás első fordulójában, míg az outsider jelöltként induló konzervatív tévés Szymon Hołownia 10 százalékon áll. Őket követi a szélsőjobbos Krzysztof Bosak 7, a parasztpárti Władysław Kosiniak-Kamysz 3, a balos Robert Biedroń pedig 2 százalékkal.

 

Az IBRIS-nek a Wirtualna Polska számára készített felmérése szerint pedig Duda 41, Tzaskowski 27,1, Hołownia 8,9, Kosiniak-Kamysz 7,3, Bosak 5,6, Biedroń pedig 4,2 százalékon áll, a többi jelölt összesen 1,2 százalékot érne el, míg 4,7 százalék bizonytalan.

 

 

A második körben a bizonytalanokat kell elvinni

 

A két éllovas között tehát jelentős a különbség, ugyanakkor itt még csak az első körről beszélünk: Duda itt borítékolhatóan nem fogja megszerezni a szavazatok abszolút többségét, így második fordulót kell majd tartani, ahol már csak Duda fog megmérkőzni Trzaskowskival, és az ellenzéki tábor várhatóan Trzaskowski mögött fog egyesülni.

 

A PO jelöltje így a július 12-én tartandó második körben már a Kantar felmérése szerint fej-fej mellett végezne Dudával, a második körben ugyanis mindkettejük számára 48 százalékos támogatottságot mértek, a fennmaradó négy százalék pedig még nem döntött. Az IBRIS a Wirtualna Polska számára készített felméréséből sem könnyebb tájékozódni, ki is lehet a nyertes.

 

Duda ugyanis itt 45,6 Trzaskowski pedig 45,5 százalék támogatottságot szedne össze,

 

tehát itt is bőven a hibahatáron belüli, egy tizedszázalékos a különbség a két jelölt között. Ebben a felmérésben a válaszadók 3,5 százaléka nem szeretné se a PiS, se a PO jelöltjét támogatni, a bizonytalanok aránya pedig 5,4 százalék. Vagyis mindkét felmérés alapján ezek a bizonytalan szavazók lehetnek a választás kulcsai: amelyik jelölt őket képes magához csábítani, az lehet Lengyelország következő elnöke.

 

A PiS jelöltje számára mindenesetre nem annyira jó hír, hogy a varsói főpolgármester mögött szinte az ellenzék egésze egyesülne. A kevésbé esélyes elsőkörös jelöltek közül Kosiniak-Kamysz szavazóinak 70 százaléka szavazna át Tzaskowskira a második körben, míg Dudára csak 9 százalékuk. A baloldal által indított Biedroń támogatói esetében a PO-s jelöltre 97 százalék szavazna át, Dudára pedig lényegében senki. A Hołownia-szavazók 74 százaléka is Trzaskowskit támogatná, Dudát viszont csak 7. Sőt, még a szélsőjobbos Konfederacja jelöltjének, Krzysztof Bosak szavazóinak 43 százaléka is inkább a PO-s jelöltet ikszelné be, mint Dudát, rá a szélsőjobbosok 23 százaléka húzná be az ikszet.

 

Kaczyński visszahátrált a táv-elnökválasztástól

 

Nem látszott mindig ennyire kiélezettnek az idei lengyel elnökválasztás: a PO eredetileg Małgorzata Kidawa-Błońskát indította, aki kifejezetten gyenge kampányt hozott össze, és az is kérdéses volt, hogy bejut-e egyáltalán a második fordulóba. Olyannyira, hogy a médiatérben otthonosan mozgó Hołownia már be is előzte a PO-s jelöltet, és esélyes volt, hogy függetlenként ő jut be a második körbe.

 

Az ellenzék nagy szerencséje és sikere volt viszont a kormánypárt és Jaroslaw Kaczyński vesszőfutása: Kaczyński ugyanis a koronavírus-válság közepén,

 

május 10-én akarta volna leszavaztatni a lengyeleket, csak szavazóhelyiségek helyett levélben,

 

ráadásul úgy, hogy minden jelölt kampánya fel volt függesztve. Ez azontúl, hogy egy sor alkotmányjogi problémát vetett fel, még a kormánykoalíció egyes képviselőinek nemtetszését is kivívta: félő volt, hogy a PiS kormánytöbbsége is odalehet, ha Kaczyński ragaszkodik a koronavírus-elnökválasztáshoz, így a PiS végül meghátrált, és június-júliusra halasztották el az elnökválasztást.

 

Az újabb próbálkozásra már a PO Kidawa-Błońska helyett a párt népszerű arcával, Trzaskowskival vágott neki az elnökválasztási kampánynak, ami úgy tűnik: Lengyelország modern történetében is a legszorosabb lehet.

 

BORÍTÓKÉP: Duda / Trzaskowski (FB)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás