+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 29. péntek, 08:37
És persze a koronavírusról, valamint a gazdaság ezt követő újraindításáról, erről beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztását pedig „abszurdnak és perverznek” nevezte. Jövünk a részletekkel!
Ismét beveti a kormány a nemzeti konzultáció eszközét, a kérdések a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fognak szólni, de megkérdezik azt is, hogy a „Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező örök kötvényeket bocsássunk ki, bevezessük-e”

 

– erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban pénteken reggel, aki szerint „izgalmas kérdések vannak előttünk”. Azt is elmondta, a kérdőív nagy része elkészült, ő még foglalkozik ezzel péntek délelőtt, de ha sikerül azt lezárni, akkor délutántól megindíthatják a konzultációt.

 

Mint elmondta, az Európai Bizottság közétette a hétéves költségvetésre vonatkozó tervét szerdán, most „hozzábiggyesztettek” mintegy 750 milliárd eurós csomagot, ami részben hitel, részben támogatás, és ami a vírus okozta károk enyhítését szolgálna, „ez most egy nagy ügy”. Orbán szerint emögött a 750 milliárd euró mögött nincs munka, hanem ezt hitelből kéne közösen fel venni,

 

„és a magyar ember fejében itt a piros lámpa kigyullad”.

 

Azt is mondta, az is szerepel a javaslatban, hogy ne csak közösen vegyük fel a hitelt, de közösen vállaljunk garanciát a visszafizetésre, amit ő úgy fordított le, hogy például egy magyar állampolgár számára ez egyben azt is jelenti, garanciát vállal egy görög állampolgár visszafizetésére. (Orbán nem mondta: de ez azt is jelenti, hogy egy holland, egy lengyel vagy egy német garanciát vállal egy magyar visszafizetésére.)

 

Így ez szerinte valójában ez az eurókötvények megvalósítása, és miután 30 évre akarják felvenni, még az unokáink felett is ott lebeg a lehetőség, hogy nekik kell visszafizetnie mások helyett. Ugyan Orbán azért ezt nem utasítja el azonnal, bár „berzenkedik ellene”, de javasolja, higgadtan tanulmányozzuk, akarunk-e erre az útra lépni.

 

Hozzátette, ennek a javaslatnak van még egy pontja, ami nekünk magyaroknak fontos, itt pénzt is osztanak szét a tagországok között, de a jelenlegi tervek szerint az új szétosztási rendszert, amit bemutattak nekünk,

 

„egy abszurd és perverz megoldás”, mert több forrást juttat a gazdagoknak, mint a szegényeknek, ez szerinte nem jó ötlet.

 

Vagyis Ursula von der Leyen bizottsági elnök pénzosztási ötlete láthatóan szétrobbantja a V4-ek egységét: a magyar kormány a csehekkel együtt fanyalog és kevesli a Magyarországnak, illetve Csehországnak tervezett uniós helyreállítási pénzeket, a lengyel miniszterelnök körbeünnepli a javaslatot, a szlovákok szerint pedig „idén hamarabb jött a karácsony”. 

 

Erről beszélt még Orbán az állami rádiónak

 

+ Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak, mert „korábban hoztuk meg a döntéseket”. Ez a rendkívüli jogrend bevezetésének volt köszönhető, mert a járvány idején a gyorsaság a legfontosabb, az idő, és például egy hajnali döntéssel nem lehet megvárni a parlament esti szavazását.

 

+ Fel kell készülni, hogy egy-egy lokalizált térben, például idősotthonban felszaporodhatnak a fertőzések, ezért lesz egy központi egység, amiben vegyvédelmisektől orvosokig mindenféle szakember van, és ha megjelenik egy ilyen felszaporodás, a bevetési egység megjelenik.

 

+ Szerinte otthon is sok-gondunk bajunk van, itt a Deák téri késelést említette, ami „megrázza az embert”, együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, mert hiába fogták el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket. Orbán felhozta: csütörtökön tüntetés volt Magyarországon ezzel kapcsolatban, „tehát zajlik az élet Magyarországon, és az ember ezekre jobban figyel, mint a kívülről jövő hírekre” (utóbbit az uniós tervek kapcsán mondta, azok az ún. kívülről jövő hírek).

 

+ Ha végigcsinálja Magyarország a gazdaságvédelmi tervet, akkor Orbánnak azt súgja valami, hogy „fantasztikus 2021-es évünk lehet”.

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás