+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. május 28. csütörtök, 14:39
Korlátozások nélkül utazhatnak a szlovénok és magyarok mostantól egymás országaiba.

Május 28-ától korlátozások nélkül átutazhatnak egymás országaiba a szlovénok és a magyarok. Ezt Anze Logar szlovén külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott csütörtök délutáni rédicsi sajtótájékoztatóján jelentette be, de már a bejelentés előtt megjelent az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben.

 

Ezzel a szlovén határ a második, ami a korábbi, járvány előtti normalitás szerint átjárható (azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez): a Szlovéniával ellentétben nem EU-tag Szerbiába ugyanis már hétfő óta utazhatnak ki- és be magyar állampolgárok. A csehekkel és a szlovákokkal is van egy megállapodása Magyarországnak, ott azonban csak 48 órát lehet egyelőre tölteni, és Csehországból csak eleve trükkösen, Ausztria felé szabad hazajönni.

 

Szlovéniában nagyon kevés magyar él, a 2002-es népszámláláson kicsit többen, mint hatezren vallották magukat magyarnak. Ők is a határszélen, főleg a szőlőhegyeiről ismert Lendva és Pince településeken élnek. Aki a hír olvasását követően egy hosszú hétvége erejéig átnézne délnyugati szomszédainkhoz, a szlovén-magyar-horvát határ mellett fekvő gyönyörű borvidékig, Jeruzalemig meg se álljon!

 

FOTÓ: Peter Buck / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás