Újra megnyílik a szlovén-magyar határ, korlátozások nélkül lehet átkelni rajta

Szerző: Bukovics Martin
2020.05.28. 14:39

Korlátozások nélkül utazhatnak a szlovénok és magyarok mostantól egymás országaiba.

Újra megnyílik a szlovén-magyar határ, korlátozások nélkül lehet átkelni rajta

Május 28-ától korlátozások nélkül átutazhatnak egymás országaiba a szlovénok és a magyarok. Ezt Anze Logar szlovén külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott csütörtök délutáni rédicsi sajtótájékoztatóján jelentette be, de már a bejelentés előtt megjelent az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben.

Ezzel a szlovén határ a második, ami a korábbi, járvány előtti normalitás szerint átjárható (azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez): a Szlovéniával ellentétben nem EU-tag Szerbiába ugyanis már hétfő óta utazhatnak ki- és be magyar állampolgárok. A csehekkel és a szlovákokkal is van egy megállapodása Magyarországnak, ott azonban csak 48 órát lehet egyelőre tölteni, és Csehországból csak eleve trükkösen, Ausztria felé szabad hazajönni.

Szlovéniában nagyon kevés magyar él, a 2002-es népszámláláson kicsit többen, mint hatezren vallották magukat magyarnak. Ők is a határszélen, főleg a szőlőhegyeiről ismert Lendva és Pince településeken élnek. Aki a hír olvasását követően egy hosszú hétvége erejéig átnézne délnyugati szomszédainkhoz, a szlovén-magyar-horvát határ mellett fekvő gyönyörű borvidékig, Jeruzalemig meg se álljon!

FOTÓ: Peter Buck / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek