Szerdától Csehországba és Szlovákiába is utazhatunk, de csak 48 órára

2020.05.26. 14:43

Szerdától karanténkötelezettség nélkül léphetik át a magyarok, a csehek és a szlovákok egymás országhatárait. Kicsit trükkösen bár, de elmagyarázzuk, hogyan!

Szerdától Csehországba és Szlovákiába is utazhatunk, de csak 48 órára

Miután hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter Röszkén azt jelentette be, hogy aznap 10 órától negatív koronavírus-teszt és karanténintézkedés nélkül is beengedik Magyarországra és Szerbiába egymás állampolgárait, most az RMDSZ kolozsvári sajtótájékoztatóján (az alább látható videóban 33:00-tól) majdnem ugyanerről beszélt Csehországgal és Szlovákiával kapcsolatban.

Szijjártó elmondta: egyeztetett cseh és szlovák kollégájával, és abban állapodtak meg, hogy szerda éjféltől jelentősen enyhítik a határokon jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

„Lehetővé tesszük a magyar, a cseh és a szlovák állampolgárok számára az országainkban történtő tartózkodást karanténmentesen – abban az esetben, ha ez a tartózkodás nem haladja meg a 48 órát” – mondta a külügyminiszter.

Vagyis mindez kölcsönös: mindenki 48 órát tölthet egymás országában. De nem ez az egyetlen korlátozás. Szijjártó ugyanis azt is elmondta: ha Csehországba megyünk, visszafelé már nem jöhetünk Szlovákián keresztül, ugyanis a szlovákok visszafelé már nem engednek be ismét az országba, ezért ausztriai kerülővel tudunk Magyarországra hazajönni. Mutatjuk, hogyan!

Tehát a Magyarországra érkező cseheknek és a Csehországba induló magyaroknak a hazafele utat mindenképpen egy brünni-bécsi kerülővel kell megtenniük. Cserébe láthatják a világörökség részét képező lednicei kastélyt, a Věstonická nemzeti parkot és az egyre trendibb morvaországi bortermelő körzeteket.

FOTÓ: Husond / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek