+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Bukovics Martin
2020. május 26. kedd, 14:43
Szerdától karanténkötelezettség nélkül léphetik át a magyarok, a csehek és a szlovákok egymás országhatárait. Kicsit trükkösen bár, de elmagyarázzuk, hogyan!

Miután hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter Röszkén azt jelentette be, hogy aznap 10 órától negatív koronavírus-teszt és karanténintézkedés nélkül is beengedik Magyarországra és Szerbiába egymás állampolgárait, most az RMDSZ kolozsvári sajtótájékoztatóján (az alább látható videóban 33:00-tól) majdnem ugyanerről beszélt Csehországgal és Szlovákiával kapcsolatban.

 

 

Szijjártó elmondta: egyeztetett cseh és szlovák kollégájával, és abban állapodtak meg, hogy szerda éjféltől jelentősen enyhítik a határokon jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

 

„Lehetővé tesszük a magyar, a cseh és a szlovák állampolgárok számára az országainkban történtő tartózkodást karanténmentesen – abban az esetben, ha ez a tartózkodás nem haladja meg a 48 órát” – mondta a külügyminiszter.

 

Vagyis mindez kölcsönös: mindenki 48 órát tölthet egymás országában. De nem ez az egyetlen korlátozás. Szijjártó ugyanis azt is elmondta: ha Csehországba megyünk, visszafelé már nem jöhetünk Szlovákián keresztül, ugyanis a szlovákok visszafelé már nem engednek be ismét az országba, ezért ausztriai kerülővel tudunk Magyarországra hazajönni. Mutatjuk, hogyan!

 

 

Tehát a Magyarországra érkező cseheknek és a Csehországba induló magyaroknak a hazafele utat mindenképpen egy brünni-bécsi kerülővel kell megtenniük. Cserébe láthatják a világörökség részét képező lednicei kastélyt, a Věstonická nemzeti parkot és az egyre trendibb morvaországi bortermelő körzeteket.

 

FOTÓ: Husond / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás