+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik & Bukovics Martin
2020. május 26. kedd, 14:43
Szerdától karanténkötelezettség nélkül léphetik át a magyarok, a csehek és a szlovákok egymás országhatárait. Kicsit trükkösen bár, de elmagyarázzuk, hogyan!

Miután hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter Röszkén azt jelentette be, hogy aznap 10 órától negatív koronavírus-teszt és karanténintézkedés nélkül is beengedik Magyarországra és Szerbiába egymás állampolgárait, most az RMDSZ kolozsvári sajtótájékoztatóján (az alább látható videóban 33:00-tól) majdnem ugyanerről beszélt Csehországgal és Szlovákiával kapcsolatban.

 

 

Szijjártó elmondta: egyeztetett cseh és szlovák kollégájával, és abban állapodtak meg, hogy szerda éjféltől jelentősen enyhítik a határokon jelenleg érvényben lévő korlátozásokat.

 

„Lehetővé tesszük a magyar, a cseh és a szlovák állampolgárok számára az országainkban történtő tartózkodást karanténmentesen – abban az esetben, ha ez a tartózkodás nem haladja meg a 48 órát” – mondta a külügyminiszter.

 

Vagyis mindez kölcsönös: mindenki 48 órát tölthet egymás országában. De nem ez az egyetlen korlátozás. Szijjártó ugyanis azt is elmondta: ha Csehországba megyünk, visszafelé már nem jöhetünk Szlovákián keresztül, ugyanis a szlovákok visszafelé már nem engednek be ismét az országba, ezért ausztriai kerülővel tudunk Magyarországra hazajönni. Mutatjuk, hogyan!

 

 

Tehát a Magyarországra érkező cseheknek és a Csehországba induló magyaroknak a hazafele utat mindenképpen egy brünni-bécsi kerülővel kell megtenniük. Cserébe láthatják a világörökség részét képező lednicei kastélyt, a Věstonická nemzeti parkot és az egyre trendibb morvaországi bortermelő körzeteket.

 

FOTÓ: Husond / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás