+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 3. péntek, 13:50
Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Válaszlevelet küldött Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt spanyol főtitkárának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken – minderről nem a levél aláírója, hanem Novák Katalin családügyi államtitkár és Fidesz-alelnök számolt be Twitter-oldalán. Orbán arra válaszolt, hogy csütörtökön tizenhárom EPP-tagpárt is levelet fogalmazott meg a Néppárt vezetésének arról, hogy zárják ki az ott a felfüggesztés miatt már eleve nem is teljes jogú tag Fideszt az Országgyűlésben hétfőn elfogadott felhatalmazási (vagy koronavírus-) törvény miatt.

 

Orbán levelében arról ír, „a világunk a feje tetejére állt”, és a miniszterelnökök és pártelnökök világszerte mind arra koncentrálnak, hogy hatékony és időszerű döntéseket hozzanak meg, ezzel életeket mentsenek és megvédjék az állampolgáraik egészségét és biztonságát.

 

„Nehezen tudom elképzelni, hogy másoknak van ideje ilyenkor fantáziálni más országok szándékairól” – tette hozzá, elmondva, hogy ez „luxus ezekben a napokban”.

 

„Minden tisztelettel, nekem nincs időm erre! Kész vagyok bármilyen ügyet átbeszélni, ha a világjárványnak vége.

 

Mindaddig viszont minden erőmet kizárólag arra fordítom, hogy a magyarok életét próbáljam megmenteni, és az Alaptörvény rendelkezései szerint olyan döntéseket készítsek elő, amelyek segítik az ország társadalmi és gazdasági felépülését” – írja a miniszterelnök a főtitkárnak címzett üzenetében.

 

ORBÁN LEVELE

 

Végezetül hozzáteszi: azt javasolja, hogy mindenki így járjon el a maga országában.

 

Az Azonnali csütörtökön beszámolt a néppárti elnökök a Fidesz kizárására irányuló törekvéséről: a tizenhárom pártelnök nem valószínű, hogy sikerrel jár mindaddig, amíg a nagyobb és jobban beágyazott tagpártok – például a német CDU és CSU – be nem állnak a kezdeményezés mögé, ennek ugyanakkor egyelőre semmi jele. A tizenhárom tagpárt tiltakozása mindenesetre elég lehet ahhoz, hogy a világjárvány befejeztével újra napirendre kerüljön a jelenleg a Néppártban felfüggesztett Fidesz helyzete.

 

Bár Orbán pénteki levelében arról ír, hogy most minden erejét a magyarok védelmére fordítja,

 

annyira azért nincs ellenére, hogy szabadidejében a Néppárt elnökét, a lengyel Donald Tuskot fúrja.

 

Az Azonnali itthon elsőként számolt be Orbán többek közt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnöknek és CSU-elnöknek és Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU-elnökének küldött kiszivárgott leveléről, melyben a magyar miniszterelnök Tuskot azzal vádolja, hogy megosztja az EPP-t, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”, ezért arra kéri a befolyásosabb néppárti pártelnököket, hogy térítsék jobb belátásra a jobbközép pártcsalád elnökét.

 

A Néppártot eleve jobbra tolni akaró, a tőle jobboldalra lévő EP-frakciókkal és pártokkal szorosabb együttműködést ápolni akaró Orbán szerint Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás