+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 3. péntek, 13:50
Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Válaszlevelet küldött Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt spanyol főtitkárának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken – minderről nem a levél aláírója, hanem Novák Katalin családügyi államtitkár és Fidesz-alelnök számolt be Twitter-oldalán. Orbán arra válaszolt, hogy csütörtökön tizenhárom EPP-tagpárt is levelet fogalmazott meg a Néppárt vezetésének arról, hogy zárják ki az ott a felfüggesztés miatt már eleve nem is teljes jogú tag Fideszt az Országgyűlésben hétfőn elfogadott felhatalmazási (vagy koronavírus-) törvény miatt.

 

Orbán levelében arról ír, „a világunk a feje tetejére állt”, és a miniszterelnökök és pártelnökök világszerte mind arra koncentrálnak, hogy hatékony és időszerű döntéseket hozzanak meg, ezzel életeket mentsenek és megvédjék az állampolgáraik egészségét és biztonságát.

 

„Nehezen tudom elképzelni, hogy másoknak van ideje ilyenkor fantáziálni más országok szándékairól” – tette hozzá, elmondva, hogy ez „luxus ezekben a napokban”.

 

„Minden tisztelettel, nekem nincs időm erre! Kész vagyok bármilyen ügyet átbeszélni, ha a világjárványnak vége.

 

Mindaddig viszont minden erőmet kizárólag arra fordítom, hogy a magyarok életét próbáljam megmenteni, és az Alaptörvény rendelkezései szerint olyan döntéseket készítsek elő, amelyek segítik az ország társadalmi és gazdasági felépülését” – írja a miniszterelnök a főtitkárnak címzett üzenetében.

 

ORBÁN LEVELE

 

Végezetül hozzáteszi: azt javasolja, hogy mindenki így járjon el a maga országában.

 

Az Azonnali csütörtökön beszámolt a néppárti elnökök a Fidesz kizárására irányuló törekvéséről: a tizenhárom pártelnök nem valószínű, hogy sikerrel jár mindaddig, amíg a nagyobb és jobban beágyazott tagpártok – például a német CDU és CSU – be nem állnak a kezdeményezés mögé, ennek ugyanakkor egyelőre semmi jele. A tizenhárom tagpárt tiltakozása mindenesetre elég lehet ahhoz, hogy a világjárvány befejeztével újra napirendre kerüljön a jelenleg a Néppártban felfüggesztett Fidesz helyzete.

 

Bár Orbán pénteki levelében arról ír, hogy most minden erejét a magyarok védelmére fordítja,

 

annyira azért nincs ellenére, hogy szabadidejében a Néppárt elnökét, a lengyel Donald Tuskot fúrja.

 

Az Azonnali itthon elsőként számolt be Orbán többek közt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnöknek és CSU-elnöknek és Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU-elnökének küldött kiszivárgott leveléről, melyben a magyar miniszterelnök Tuskot azzal vádolja, hogy megosztja az EPP-t, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”, ezért arra kéri a befolyásosabb néppárti pártelnököket, hogy térítsék jobb belátásra a jobbközép pártcsalád elnökét.

 

A Néppártot eleve jobbra tolni akaró, a tőle jobboldalra lévő EP-frakciókkal és pártokkal szorosabb együttműködést ápolni akaró Orbán szerint Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás