+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 3. péntek, 13:50
Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Válaszlevelet küldött Antonio López-Istúriz White-nak, az Európai Néppárt spanyol főtitkárának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken – minderről nem a levél aláírója, hanem Novák Katalin családügyi államtitkár és Fidesz-alelnök számolt be Twitter-oldalán. Orbán arra válaszolt, hogy csütörtökön tizenhárom EPP-tagpárt is levelet fogalmazott meg a Néppárt vezetésének arról, hogy zárják ki az ott a felfüggesztés miatt már eleve nem is teljes jogú tag Fideszt az Országgyűlésben hétfőn elfogadott felhatalmazási (vagy koronavírus-) törvény miatt.

 

Orbán levelében arról ír, „a világunk a feje tetejére állt”, és a miniszterelnökök és pártelnökök világszerte mind arra koncentrálnak, hogy hatékony és időszerű döntéseket hozzanak meg, ezzel életeket mentsenek és megvédjék az állampolgáraik egészségét és biztonságát.

 

„Nehezen tudom elképzelni, hogy másoknak van ideje ilyenkor fantáziálni más országok szándékairól” – tette hozzá, elmondva, hogy ez „luxus ezekben a napokban”.

 

„Minden tisztelettel, nekem nincs időm erre! Kész vagyok bármilyen ügyet átbeszélni, ha a világjárványnak vége.

 

Mindaddig viszont minden erőmet kizárólag arra fordítom, hogy a magyarok életét próbáljam megmenteni, és az Alaptörvény rendelkezései szerint olyan döntéseket készítsek elő, amelyek segítik az ország társadalmi és gazdasági felépülését” – írja a miniszterelnök a főtitkárnak címzett üzenetében.

 

ORBÁN LEVELE

 

Végezetül hozzáteszi: azt javasolja, hogy mindenki így járjon el a maga országában.

 

Az Azonnali csütörtökön beszámolt a néppárti elnökök a Fidesz kizárására irányuló törekvéséről: a tizenhárom pártelnök nem valószínű, hogy sikerrel jár mindaddig, amíg a nagyobb és jobban beágyazott tagpártok – például a német CDU és CSU – be nem állnak a kezdeményezés mögé, ennek ugyanakkor egyelőre semmi jele. A tizenhárom tagpárt tiltakozása mindenesetre elég lehet ahhoz, hogy a világjárvány befejeztével újra napirendre kerüljön a jelenleg a Néppártban felfüggesztett Fidesz helyzete.

 

Bár Orbán pénteki levelében arról ír, hogy most minden erejét a magyarok védelmére fordítja,

 

annyira azért nincs ellenére, hogy szabadidejében a Néppárt elnökét, a lengyel Donald Tuskot fúrja.

 

Az Azonnali itthon elsőként számolt be Orbán többek közt Markus Söder bajor tartományi miniszterelnöknek és CSU-elnöknek és Annegret Kramp-Karrenbauernek, a CDU-elnökének küldött kiszivárgott leveléről, melyben a magyar miniszterelnök Tuskot azzal vádolja, hogy megosztja az EPP-t, „azt a lengyel belpolitikai játékok terepévé teszi”, ezért arra kéri a befolyásosabb néppárti pártelnököket, hogy térítsék jobb belátásra a jobbközép pártcsalád elnökét.

 

A Néppártot eleve jobbra tolni akaró, a tőle jobboldalra lévő EP-frakciókkal és pártokkal szorosabb együttműködést ápolni akaró Orbán szerint Tusk az európai liberálisok és baloldaliak nyelvét használja, és a Néppárt hitelességét kockáztatja.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás