+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. január 18. hétfő, 08:45
Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább az Európai Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

Bár a CDU tisztújítása előtt Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a CDU új elnökének az első dolga lesz Brüsszelben eldönteni, kizárják-e végre a most egyelőre felfüggesztett státuszban lévő Fideszt az Európai Néppártból, sem az eddigi tapasztalatok, sem a frissen megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet szavai alapján nem várható radikális változás e téren.

 

Laschet a ZDF közszolgálati televíziónak azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a régóta elhúzódó konfliktusban.

 

„Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem akarom, hogy a radikális jobboldal felé sodródjanak. Az Európai Néppártnak azonban világos feltételei vannak. Ezeket meg fogjuk követelni Orbán Viktortól”

 

– fogalmazott az új CDU-elnök.

 

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Laschetnek a pártelnökké választásához. 

 

„Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez” – írja Orbán Viktor, aki „várakozással tekint” a közös munka elé, és biztosítja Laschetet, hogy

 

„kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására”.

 

A kölcsönös tiszteletről érdemes tudni, hogy a kormánysajtóban a merkeli CDU-ra egy kormányközeli politológus által tavaly decemberben használt „szélkakas” jelző viszonylag enyhe (és Németországról is kifejezetten torz képet festenek, ahogy azt Hettyey András Németország-szakértő megírta nemrég az Azonnalin). Ahogy azt is, hogy a Fidesz-közeli médiában a szombati kongresszus előtt alapvetően Friedrich Merzet preferálták a megszólalók. Egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben például volt már szó „Merkel pórázán lihegő migránsbarát” Laschetről, de miután pont őt választotta meg elnöknek a CDU, jött az Alapjogokért Központ, és az új elnök megválasztását követően közölte: „magyar szempontból Laschet a legjobb választás”.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mindenesetre nagy reményeket fűz a Fidesz ügyében az új CDU-elnökhöz – írja a Politico. „Itt az ideje, hogy bátran megvédjük értékeinket” – mondta az Orbánékat régóta kizárni akaró Tusk még a tisztújítás eredményének kihirdetése előtt a CDU digitális konferenciáján.

 

A Politico azonban arra is emlékeztet, hogy az CDU-tisztújítás már a sokadik olyan dolog, amire az EPP-nél azt mondták, még meg kell őket várni, hogy aztán dönteni lehessen végre a Fidesz ügyében. Decemberben ilyen volt az uniós büdzsé ügye, 2019-ben pedig az EP-választás, ezért a lap újságírója, Florian Eder sem számít arra, hogy döntés születik a Fidesz kizárásáról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás