Új CDU-elnök: A magyarokra és a lengyelekre is szüksége van az EU-nak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.01.18. 08:45

Armin Laschet a merkeli politikát viszi tovább az Európai Néppárt Fideszhez való viszonyában is.

Új CDU-elnök: A magyarokra és a lengyelekre is szüksége van az EU-nak

Bár a CDU tisztújítása előtt Manfred Weber, az Európai Parlamentben az Európai Néppárt bajor CSU-s frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a CDU új elnökének az első dolga lesz Brüsszelben eldönteni, kizárják-e végre a most egyelőre felfüggesztett státuszban lévő Fideszt az Európai Néppártból, sem az eddigi tapasztalatok, sem a frissen megválasztott CDU-elnök, Armin Laschet szavai alapján nem várható radikális változás e téren.

Laschet a ZDF közszolgálati televíziónak azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a régóta elhúzódó konfliktusban.

„Úgy gondolom, hogy a magyarokra és a lengyelekre is szükségünk van az Európai Unióban. Nem akarom, hogy a radikális jobboldal felé sodródjanak. Az Európai Néppártnak azonban világos feltételei vannak. Ezeket meg fogjuk követelni Orbán Viktortól”

 

– fogalmazott az új CDU-elnök.

A magyar miniszterelnök levélben gratulált Laschetnek a pártelnökké választásához. 

„Meggyőződésem, hogy a Fidesz és a CDU komoly hagyományokkal bíró együttműködése az elmúlt két és fél évtizedben nagymértékben hozzájárult a magyar-német kapcsolatok fejlődéséhez, országaink kiemelkedő gazdasági sikereihez” – írja Orbán Viktor, aki „várakozással tekint” a közös munka elé, és biztosítja Laschetet, hogy

 

„kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésünk továbbvitelében a jövőben is számíthat jómagam és a Fidesz támogatására”.

 

A kölcsönös tiszteletről érdemes tudni, hogy a kormánysajtóban a merkeli CDU-ra egy kormányközeli politológus által tavaly decemberben használt „szélkakas” jelző viszonylag enyhe (és Németországról is kifejezetten torz képet festenek, ahogy azt Hettyey András Németország-szakértő megírta nemrég az Azonnalin). Ahogy azt is, hogy a Fidesz-közeli médiában a szombati kongresszus előtt alapvetően Friedrich Merzet preferálták a megszólalók. Egy Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkben például volt már szó „Merkel pórázán lihegő migránsbarát” Laschetről, de miután pont őt választotta meg elnöknek a CDU, jött az Alapjogokért Központ, és az új elnök megválasztását követően közölte: „magyar szempontból Laschet a legjobb választás”.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke mindenesetre nagy reményeket fűz a Fidesz ügyében az új CDU-elnökhöz – írja a Politico. „Itt az ideje, hogy bátran megvédjük értékeinket” – mondta az Orbánékat régóta kizárni akaró Tusk még a tisztújítás eredményének kihirdetése előtt a CDU digitális konferenciáján.

A Politico azonban arra is emlékeztet, hogy az CDU-tisztújítás már a sokadik olyan dolog, amire az EPP-nél azt mondták, még meg kell őket várni, hogy aztán dönteni lehessen végre a Fidesz ügyében. Decemberben ilyen volt az uniós büdzsé ügye, 2019-ben pedig az EP-választás, ezért a lap újságírója, Florian Eder sem számít arra, hogy döntés születik a Fidesz kizárásáról.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek