+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 23. hétfő, 16:43
A kegyeletsértő fotót posztoló fideszes lemondása miatt kiírt salgótarjáni önkoriképviselő-választásra is ez a sors vár.

A veszélyhelyzet március 12-ei bevezetése óta eltelt időben még nem maradt el választás a koronavírus miatt – derült ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Azonnalinak adott válaszából.

 

Ám ennek mindössze az az oka, hogy pont nem tűztek ki időközi választást erre az időszakra.

 

Hogy mi lesz a magyarországi választásokkal a jövőben, azzal kapcsolatban az NVI a Fidesz felhatalmazási törvényjavaslatát ajánlotta figyelmünkbe. Ezt már hétfőn szeretett volna elfogadtatni a parlamenttel a kormány, ám az ellenzék jelezte előre, nem fogja a gyorsítást támogatni, így azt sem szavazták meg, hogy szavazzanak róla aznap (ehhez ugyanis először a házszabálytól való eltérést kellett volna megszavaznia a képviselők négyötödének, ezt az ellenzék megakadályozta, ám ettől függetlenül egészen biztosan el tudja majd fogadni magát a törvényjavaslatot a kétharmados kormánytöbbség, csak épp később).

 

A veszélyhelyzet határozatlan időre meghosszabbításán túl a javaslat a választásokra is kitér. Eszerint ha

 

egy helyi önkormányzat vagy nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete kimondja a feloszlását, akkor az csak a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól számít hatályosnak.

 

Ahogy egyébként választást sem lehet kitűzni vagy megtartani a veszélyhelyzet miatt, úgy ez igaz az országos és helyi népszavazásokra is. És hogy ezeket mikor lehet pótolni? A javaslat szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell majd kitűzni időpontjukat.

 

Egyébként a választás.hu szerint júniusig bezárólag több időközi választást is terveztek eredetileg: március végére egyet, áprilisra kilencet,  májusra kilencet, illetve júniusra ötöt.

 

Így elhalasztódik például az az április 5-re kitűzött salgótarjáni önkormányzatiképviselő-választás is, amit azért tartanak, mert egy fideszes képviselő lemondott, miután kiposztolt Facebookra egy halottat, de most újra elindul függetlenként, és például szájmaszk osztogatásával kampányol.

 

Igaz, némelyiket eleve hiába szerették volna megtartani, jelölt hiányában eredetileg sem tudták volna, tehát nem mindegyik múlt a koronavíruson.

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás