Salgótarjáni időközi: a Fidesz nem indul, a kegyeletsértő exfideszes függetlenként viszont igen

Szerző: Kiss Brigi
2020.03.02. 16:00

A közlekedési baleset elhunyt áldozatáról fotókat posztoló és emiatt lemondó Turcsány László mégis újraindul a képviselői mandátumért. A Fidesz nem állított saját jelöltet, hivatalosan Turcsányt sem támogatja.

Salgótarjáni időközi: a Fidesz nem indul, a kegyeletsértő exfideszes függetlenként viszont igen

Hétfőn délután 16 órakor lejárt az április 5-ei salgótarjáni időközi önkormányzatiképviselő-választás jelöltállító időszaka. Ezt a voksolást azért kellett kiírni a nógrádi megyeszékhely 3. számú választókerületében, mert a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője, Turcsány László január közepén lemondott mandátumáról, miután kegyeletsértő fotókat posztolt a Facebookra egy halálos közlekedési baleset áldozatáról, és ezen tettének állítása szerint levonta a morális tanulságait. 

Bár a hivatalos határidő lejárta ellenére van még néhány nyitott kérdés egy nem túl sok vizet zavaró civil jelölt kapcsán, a legfontosabbakra már tudjuk a választ:

+ Az exfideszes Turcsány László bár lemondott, függetlenként mégis újraindul.

+ A Fidesz-KDNP nem indít saját jelöltet, de hivatalosan Turcsányt se támogatja.

+ Az országos ellenzéki pártok és két civilszervezet – vagyis összesen nyolc jelölőszervezet – ahogyan tavaly ősszel, most is egyhangúlag sorakozott fel egy civil jelölt, Kovács Andrea mögé.


A 2019-es önkormányzati választáshoz hasonlóan ezúttal is elindul a körzetben Bangó Krisztián, a Magyar Munkáspárt jelöltje, illetve cikkünk megjelenésekor még nem dőlt el a sorsa, de szeretne elindulni az ajánlási időszak utolsó napjaiban ébredő Tóthmihály Zoltán is, aki tavaly ősszel még függetlenként mérettette meg magát, de most új civil szervezete, az Eresztvény és Környéke SegíTEK Egyesület színeiben indulna (update: azóta már őt is nyilvántartásba vették hétfőn délután). Bangó 12, Tóthmihály 33 szavazatot kapott 2019 októberében.

Az indulók tekintetében egyetlen különbség lesz az őszi választáshoz képest: ezúttal nem indított jelöltet a Mi Hazánk. Tavaly ősszel Balázs Sándor indult a szélsőjobboldali szervezet égisze alatt és 25 voksot gyűjtött. 


Ezért lesz időközi önkormányzati választás Salgótarjánban

Mint azt az Azonnali elsőként megírta: Turcsány László, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának vezetője január 17-én, pénteken a kegyeleti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva kitakarás nélküli fotókat posztolt a Facebookra egy halálos közlekedési baleset pár perccel korábban elhunyt áldozatáról. A felháborodás hatására később törölte a kegyeletsértő képeket, néhány órával később pedig

bocsánatot kért a gyászoló családtól, és lemondott képviselői mandátumáról.

Másnapra, azaz szombat reggelre azonban meggondolta magát, lemondós bejegyzését eltüntette, és egy másik posztban már inkább arról írt, hogy mégsem mond le. Később ezt is törölte, az Indexnek nyilatkozva pedig közölte: hétfőn születik döntés a mandátuma sorsáról. Ez meg is történt, ezen a napon egy közleményben lemondott frakcióvezetői posztjáról, képviselői mandátumáról és felfüggesztette fideszes párttagságát, mondván levonta az ügy morális tanulságait.

Mivel Turcsány László egyéni választókerületét megnyerve került be a salgótarjáni képviselőtestületbe, ezért lemondását követően időközi önkormányzati választást kell tartani az érintett salgótarjáni 3. számú választókerületben, melyet 2020. április 5-ére tűztek ki.

Lemondott, de azért újraindul

Salgótarjánban gyakorlatilag már Turcsány lemondásával egy időben terjedni kezdtek azok a pletykák, hogy morális tanulságok ide vagy oda, a fideszes politikus valójában egyáltalán nem kíván kivonulni a közéletből,

újra fog indulni az időközin, csak már független színekben, hogy ne égjen rá a helyi Fidesz-KDNP-re a kegyeletsértés-ügy.

Ezekre a pletykákra eleinte csak a Facebook-oldalán erősített rá Turcsány, és bár teltek-múltak a napok az ajánlásgyűjtés február 15-ei kezdete óta, az exfideszes politikus csak nem adta le az összegyűjtött aláírásokat. Minderre végül a múlt héten került sor: február 27-én vették nyilvántartásba, mint képviselőjelöltet, amely azóta már jogerőssé is vált. 

Az is eldőlt, hogy a salgótarjáni Fidesz-KDNP korábbi értesüléseinknek megfelelően nem indít saját jelöltet az időközin, de hivatalosan korábbi frakcióvezetőjüket, elnökségi tagjukat, Turcsány Lászlót sem támogatják.

Korábbi kérdésünkre, hogy miért nem indítanak saját jelöltet, csak annyit mondott Fenyvesi Gábor frakciószóvivő: ezt a döntést hozták.

Turcsány legfőbb kihívója az a Kovács Andrea lesz, aki 2019 őszén is elindult ellene, és akkor 111 szavazattal (9,4 százalékkal) alulmaradt vele szemben a főleg falusias jellegű területeket magába foglaló salgótarjáni 3. számú választókerületben. Kovácsot támogatja szinte az összes ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) és két civilszervezet is. 

BORÍTÓKÉP: Fenyvesi Gábor Facebook-oldala

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek