+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kiss Brigi
2020. március 2. hétfő, 16:00
A közlekedési baleset elhunyt áldozatáról fotókat posztoló és emiatt lemondó Turcsány László mégis újraindul a képviselői mandátumért. A Fidesz nem állított saját jelöltet, hivatalosan Turcsányt sem támogatja.

Hétfőn délután 16 órakor lejárt az április 5-ei salgótarjáni időközi önkormányzatiképviselő-választás jelöltállító időszaka. Ezt a voksolást azért kellett kiírni a nógrádi megyeszékhely 3. számú választókerületében, mert a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője, Turcsány László január közepén lemondott mandátumáról, miután kegyeletsértő fotókat posztolt a Facebookra egy halálos közlekedési baleset áldozatáról, és ezen tettének állítása szerint levonta a morális tanulságait. 

 

Bár a hivatalos határidő lejárta ellenére van még néhány nyitott kérdés egy nem túl sok vizet zavaró civil jelölt kapcsán, a legfontosabbakra már tudjuk a választ:

 

+ Az exfideszes Turcsány László bár lemondott, függetlenként mégis újraindul.

 

+ A Fidesz-KDNP nem indít saját jelöltet, de hivatalosan Turcsányt se támogatja.

 

+ Az országos ellenzéki pártok és két civilszervezet – vagyis összesen nyolc jelölőszervezet – ahogyan tavaly ősszel, most is egyhangúlag sorakozott fel egy civil jelölt, Kovács Andrea mögé.


A 2019-es önkormányzati választáshoz hasonlóan ezúttal is elindul a körzetben Bangó Krisztián, a Magyar Munkáspárt jelöltje, illetve cikkünk megjelenésekor még nem dőlt el a sorsa, de szeretne elindulni az ajánlási időszak utolsó napjaiban ébredő Tóthmihály Zoltán is, aki tavaly ősszel még függetlenként mérettette meg magát, de most új civil szervezete, az Eresztvény és Környéke SegíTEK Egyesület színeiben indulna (update: azóta már őt is nyilvántartásba vették hétfőn délután). Bangó 12, Tóthmihály 33 szavazatot kapott 2019 októberében.

 

Az indulók tekintetében egyetlen különbség lesz az őszi választáshoz képest: ezúttal nem indított jelöltet a Mi Hazánk. Tavaly ősszel Balázs Sándor indult a szélsőjobboldali szervezet égisze alatt és 25 voksot gyűjtött. 


Ezért lesz időközi önkormányzati választás Salgótarjánban

 

Mint azt az Azonnali elsőként megírta: Turcsány László, a Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciójának vezetője január 17-én, pénteken a kegyeleti szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyva kitakarás nélküli fotókat posztolt a Facebookra egy halálos közlekedési baleset pár perccel korábban elhunyt áldozatáról. A felháborodás hatására később törölte a kegyeletsértő képeket, néhány órával később pedig

 

bocsánatot kért a gyászoló családtól, és lemondott képviselői mandátumáról.

 

Másnapra, azaz szombat reggelre azonban meggondolta magát, lemondós bejegyzését eltüntette, és egy másik posztban már inkább arról írt, hogy mégsem mond le. Később ezt is törölte, az Indexnek nyilatkozva pedig közölte: hétfőn születik döntés a mandátuma sorsáról. Ez meg is történt, ezen a napon egy közleményben lemondott frakcióvezetői posztjáról, képviselői mandátumáról és felfüggesztette fideszes párttagságát, mondván levonta az ügy morális tanulságait.

 

Mivel Turcsány László egyéni választókerületét megnyerve került be a salgótarjáni képviselőtestületbe, ezért lemondását követően időközi önkormányzati választást kell tartani az érintett salgótarjáni 3. számú választókerületben, melyet 2020. április 5-ére tűztek ki.

 

Lemondott, de azért újraindul

 

Salgótarjánban gyakorlatilag már Turcsány lemondásával egy időben terjedni kezdtek azok a pletykák, hogy morális tanulságok ide vagy oda, a fideszes politikus valójában egyáltalán nem kíván kivonulni a közéletből,

 

újra fog indulni az időközin, csak már független színekben, hogy ne égjen rá a helyi Fidesz-KDNP-re a kegyeletsértés-ügy.

 

Ezekre a pletykákra eleinte csak a Facebook-oldalán erősített rá Turcsány, és bár teltek-múltak a napok az ajánlásgyűjtés február 15-ei kezdete óta, az exfideszes politikus csak nem adta le az összegyűjtött aláírásokat. Minderre végül a múlt héten került sor: február 27-én vették nyilvántartásba, mint képviselőjelöltet, amely azóta már jogerőssé is vált. 

 

Az is eldőlt, hogy a salgótarjáni Fidesz-KDNP korábbi értesüléseinknek megfelelően nem indít saját jelöltet az időközin, de hivatalosan korábbi frakcióvezetőjüket, elnökségi tagjukat, Turcsány Lászlót sem támogatják.

 

Korábbi kérdésünkre, hogy miért nem indítanak saját jelöltet, csak annyit mondott Fenyvesi Gábor frakciószóvivő: ezt a döntést hozták.

 

Turcsány legfőbb kihívója az a Kovács Andrea lesz, aki 2019 őszén is elindult ellene, és akkor 111 szavazattal (9,4 százalékkal) alulmaradt vele szemben a főleg falusias jellegű területeket magába foglaló salgótarjáni 3. számú választókerületben. Kovácsot támogatja szinte az összes ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) és két civilszervezet is. 

 

BORÍTÓKÉP: Fenyvesi Gábor Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

Telitalálatnak bizonyult a cseh magán-vasúttársaság közvetlen járata a horvát tengerpartra: már 30 ezernél is több jegyet adtak el a vonatokra.

A korrupcióellenesség és az ökopolitika maradt, a közélet méltóságának helyreállítása kikerült a Jobbik új elvi nyilatkozatából. De mik a főbb különbségek és hasonlóságok?

Arra mondták ezt az oroszok, hogy az USA szeretné meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyvereladási embargót az ENSZ-ben, ami október közepén járna le.

Július elsejétől tizenöt országgal nyitja meg a határát az Európai Unió, annak ellenére, hogy van, ahol ismét növekedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás