+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Petróczi Rafael
2020. február 25. kedd, 18:25
Jakab Péter pártelnökké választása óta ő a hatodik jobbikos, aki otthagyja a pártot. Szávay ráadásul a párt egyik alapítója.

Húsz év után otthagyja a Jobbikot Szávay István, a párt egyik alapítója, és korábbi országgyűlési képviselője. 

 

„Döntésemet a nyilvánosság előtt indokolni nem kívánom, más párthoz nem csatlakozom, sajtómegkeresésekre nem válaszolok, lakájmédiában futtatott Jobbik-szakértő nem leszek.

 

Egykori barátaimnak, tagtársaimnak jó munkát kívánok” – írta a Facebookon a politikus, aki ennek megfelelően az Azonnali telefonos megkeresését is azzal hárította, hogy leírta: nem nyilatkozik.

 

 

Posztjában egyébként egyáltalán nem utal Jakab Péterre. A Jobbikban azután kezdődött kilépési hullám, hogy Jakab Péter lett a pártelnök, akinek egy, a párt Szávayhoz kötődő részét árulózó beszéde is nyilvánosságra került. Ezután elsőként a Szávay parlamenti helyére beült Bencsik János budapesti Jobbik-elnök lépett ki a pártból, majd követte a példáját négy jobbikos önkormányzati képviselő is.

 

Szávay István volt egyébként az egyik jobbikos politikus, aki a párt részéről letárgyalta az önkormányzati választás előtti budapesti ellenzéki összefogás részleteit. Mielőtt belekezdett volna egyik tárgyalásba az MSZP-s Molnár Zsolt irodájában, a Magyar Narancs cikke szerint egy méretes Horn Gyula-portré alatt a következő mondattal vértezte fel magát az azt követő órákra:

 

„Ó, kedves, drága nagymamám, remélem, hogy onnan fentről az égből nem látod, hol vagyok és mire készülök.”

 

Egyébként nem csak Szávay István távozott kedden az immáron Jakab Péter vezette Jobbikból. Kilépett ugyanis a pártból az a Lokody Levente is, aki Jakab Péter Jobbik-elnök egyetlen kihívója volt a párt legutóbbi kongresszusán. Úgy tudjuk, a kongresszuson 2 százalék körüli szavazatot kapott.

 

Mit szól Szávay kilépéséhez a Jobbik?

 

A Jobbik sajtóosztálya nem kívánt érdemben reagálni Szávay kilépésére, mint mondták: Szávay István mindent leírt a Facebook-posztjában, sok sikert kívánnak neki a továbbiakban, és ennél többet nem kívánnak hozzáfűzni az esethez. A párt korábbi elnöke, Sneider Tamás pedig arra hivatkozva utasította vissza a nyilatkozattételt, hogy mint frakciótag nyilatkozhat csak, amihez előzetesen a párt kommunikációs igazgatójának engedélyét kellene kérnie. Márpedig Sneider szerint ezt biztos nem kapná meg.

 

Ez nem zavarta az úgyszint frakciótag Varga-Damm Andreát, aki az Azonnalitól értesült Szávay kilépéséről, és akit egyébként Jakab Péter a kiszivárgott hangfelvételen azok között említett, akik szerinte nem bíznak benne.

 

„Egyértelműen tíz”

 

 – így válaszolt Varga-Damm arra a kérdésre, hogy egy egytől tízig terjedő skálán mennnyire szomorú Szávay távozása miatt.

 

Már csak azért is, mert elmondása szerint a Szávay-család egy „messzemenőkig, a lelkük legmélyéig” nemzeti elkötelezettségű család, így túl azon, hogy Szávay édesapja is az első negyven Jobbik-tagkönyv tulajdonosa között van, még a gyermekeit is bevonta ebbe a politikai közösségbe. „Sajnálom, hogy a Szávay-család egy tagja elhagyja ezt a közösséget, mert vitathatatlan a felelősségérzetük ezért a közösségért.”

 

Ennek ellenére Varga-Damm nem gondolkozik azon, hogy kövesse Szávay István példáját. „Egy pártot nem egy-két ember határoz meg, hanem az egész közösség.

 

Van itt még nagyon sok jóravaló, nemzetben gondolkodó ember. Amíg egyetlen egy ilyen ember van, addig én itt vagyok. Ne számoljon máshogy senki!”

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta a szóvivő az Azonnalinak.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás