Varga-Damm Andrea: én nem hallottam még a Szávay-klánról

2020.02.17. 21:26

Hétfőn szivárogtattak ki egy felvételt, amiben Jakab Péter, a Jobbik új elnöke a párton belüli ellentétekről beszélt, és megvádolta Szávay István szövetségeseit, hogy meg akarták őt buktatni. Az Azonnali utolérte a botrány néhány szereplőjét.

Varga-Damm Andrea: én nem hallottam még a Szávay-klánról

Hétfő délután került nyilvánosságra egy felvétel, amiben a Jobbik új elnöke, Jakab Péter arról beszélt – vélhetően a január 25-i tisztújító kongresszuson –, hogy a pártból többen is hátba szúrták, és a Szávay-klán megpróbálta meggáncsolni az elnökké választását.

A felvételen Jakab név szerint is említett olyan párttagokat – például Varga-Damm Andreát, vagy a korábbi elnököt, Sneider Tamást –, akik szerinte nem bíznak benne, mégis az alelnökei akartak lenni. Jakab szerint a régi elnökség is ellene dolgozott, mivel megváltoztatták, miként választják meg az elnökségi tagokat. Eddig ugyanis az volt a módja, hogy az elnöknek nyolc alelnökjelöltet kellett előzetesen kijelölnie, akikkel együtt kíván dolgozni, viszont a tisztújító kongresszus előtt ezt a számot tizenhatra bővítették ki, így konkrétan Jakab Péternek minden alelnöki pozícióra jelentkezőt jelölnie kellett, hiszen összesen ennyien mérettették meg magukat.

Jakab a felvételen ezt a bizalom egyértelmű hiányaként értelmezte, illetve kifejtette, hogyha a Fidesz akarna így változtatni a választási törvényen, akkor azt nem megszavaznák, hanem tüntetni mennének.

Végül a hat megválasztott alelnök mellett az elnökség tagjai közül csak Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának az elnöke az egyetlen, aki nem Jakab Péter köréhez sorolható. (A Jobbik-tisztújításról itt számoltunk be, itt pedig a Jobbikon belüli állítólagos ellentétekről írtunk.)

A sajtónak kiszivárogtatott felvételen az újdonsült elnök név szerint megnevezte, hogy szerinte ki az, aki nem bízik benne: a korábbi elnökség tagjai mellett megnevezte a párt korábbi sajtósát, Burik Anettet, akit Jakab a „Szávay-klán egyik bizalmasaként” nevezett meg, illetve elmondta,

Burik megfenyegette, hogy „készen áll arra, hogy minden belső jobbikos információt átadjon a Fidesznek”, ha nem marad ő a sajtófőnök.

Varga-Damm Andrea: nem tudom, Péter miről beszél

„Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, mert én még nem találkoztam Szávay-klánnal a pártban és egyáltalán ilyen viszonyokkal sem találkoztam”

– mondta el az Azonnalinak Varga-Damm Andrea arra a kérdésre, hogy mit érthetett Jakab a „Szávay-klán és hökös bagázs” alatt.

Varga-Damm, aki maga is alelnökjelölt volt, illetve még a tavaly lefújt tisztújítón még elnökjelöltként is elindult, elmondta, hogy nem tudja, Jakab Péter miért nevezte meg őt is szó szerint, akivel nem tudna együttműködni, hiszen szerinte ő egy „együttműködő, szorgalmas, odaadó, becsületes, hűséges” párttag.

A felvételen hallható Jakab-Szávay konfliktusról Varga-Damm azt mondta, ő sosem tapasztalt olyat, hogy lenne a Jobbikban egy olyan csapat, ami bántani akarná Jakabot, és „e beszéd előtt se voltak erre utaló jelek és e beszéd óta sincsenek arra utaló jelek”, hogy a párton belül ellentétek lennének.

Burik Anett, a Jobbik korábbi sajtófőnökének a zsarolásáról pedig azt mondta „elképzelni se tudja, hogy megfenyegette volna bárki is Pétert.”

Z. Kárpát Dániel: nem tartok tőle, de nem lennék túlzottan meglepődve újabb felvételeken

Z. Kárpát Dánielt, a Jobbik egyik új alelnökét is sikerült elérnünk, aki azt mondta, hogy „véleménykülönbségek egészen biztosan minden családban vannak, nyilván nálunk is, de ez nem befolyásolja a párt munkáját."

Arra, hogy Jakab elnökjelöltségét valóban megakarták buktatni, Z. Kárpát azt mondta, nem lát rá ilyen háttérmozgásokra, azt Jakab Péter tudhatja, ő mire gondolt.

Z. Kárpát azonban nem tart attól, hogy újabb felvételek kerülnének nyilvánosságra, „de nem lennék meglepődve, bár arról halvány fogalmam sincs, hogy ki lehet az, aki bármilyen felvételt egyáltalán elkészít, nemhogy eljuttat bárhova” – tette hozzá a Jobbik alelnöke.

Az Azonnali elérte Szávay Istvánt is, aki azonban nem kíván nyilatkozni az ügyben.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek