+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 19. szerda, 14:52
Bencsik János azt állítja: Jakab Péter pártelnök szerint a Jobbiknak már nem kell nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoznia, mert az megosztó.

Otthagyja a Jobbikot „fájó szívvel és hosszas mérlegelés” után Bencsik János, aki eddig a párt budapesti elnöke, egyben országgyűlési képviselője, illete nemzetpolitikai szakpolitikusa volt – jelentette be a politikus Facebook-oldalán szerdán.

 

Ez azt jelenti, Bencsik ugyan kilépett a pártból és annak frakciójából, de független képviselőként folytatja a küzdelmet „a fideszes pártállam lebontásáért”.

 

Bencsik egyike volt azoknak, akiket Jakab Péter januárban megválasztott pártelnök megbízhatatlannak ítélt meg egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen. Ugyanis Bencsik is indult a párt alelnöki posztjáért, ám ennek Jakab nem örült, és a párt tisztújításán ennek hangot is adott. 

 

 

Bencsik arra hivatkozott: döntésének számos oka van. Például „a Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett” mindazok ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették – mondta arra utalva, hogy Jakabék megválasztása óta jó pár korábbi jobbikost küldtek el a párttól „Eltávolításukat morálisan elfogadhatatlannak, a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartom.

 

Ehhez az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem vagyok hajlandó asszisztálni”.

 

Bencsik arra is kitért, kongresszusi beszédében Jakab, az új elnök egy összeesküvés-elméletet vázolt fel, amelyben árulónak bélyegezte a párt leköszönő elnökségét, Országos Választmányát és számos munkatársát.

 

Mint mondta, az is szerepet játszott döntésében, hogy a párt február ötödikei frakcióülésén maga Jakab jelentette ki,

 

hogy a továbbiakban nincsen szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.

 

„Azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi, elfogadhatatlannak tartom”. Szerinte a Jobbik kasztrálása ráadásul nemcsak morális, de taktikai szempontból is teljes tévút. Azt azért hangsúlyozta: ellenzéki együttműködésre szükség van, ezzel ő a Jobbik volt budapesti elnökeként pontosan tisztában van, ezért kész együttműködni minden felelős ellenzéki erővel. Leszögezte: az „álellenzéki” Mi Hazánkkal ellentétben ő nem a volt pártja ellen fog küzdeni, hanem a Fidesz ellen.

 

Az Azonnali kereste az ügyben Bencsik Jánost és a Jobbikot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

 

FRISSÍTÉS (2020.02.19. 15.31): Bencsik János kérdésünkre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, minden, amit el szeretett volna mondani, szerepel a videóban.

 

FRISSÍTÉS 2. (2020.02.19. 16.27): A Jobbik közleményben reagált Bencsik távozására. Mint írták, a Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését. „Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól.

 

Bencsik Jánosnak sok sikert kívánunk, mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk.”

 

Utóbbi azt jelenti, hogy úgy tűnik, a pártvezetés nem fogja visszakövetelni Bencsiktől a mandátumát, amit akár meg is tehetne, ugyanis a párt országgyűlési képviselői a Szent Koronára esküdnek fel munkájuk kezdetén, ami alapján ha a Jobbik arra szólítja fel őket, vissza kell adniuk a mandátumukat. Például tavaly februárban Hegedüs Lórántné is lemondott mandátumáról, aki azért hagyta ott a pártot, mert a „posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel”.

 

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás