Jakab Péter miatt lépett ki a Jobbikból egy országgyűlési képviselő, de függetlenként folytatja

Szerző: Hutter Marianna
2020.02.19. 14:52

Bencsik János azt állítja: Jakab Péter pártelnök szerint a Jobbiknak már nem kell nemzetpolitikai kérdésekkel foglalkoznia, mert az megosztó.

Jakab Péter miatt lépett ki a Jobbikból egy országgyűlési képviselő, de függetlenként folytatja

Otthagyja a Jobbikot „fájó szívvel és hosszas mérlegelés” után Bencsik János, aki eddig a párt budapesti elnöke, egyben országgyűlési képviselője, illete nemzetpolitikai szakpolitikusa volt – jelentette be a politikus Facebook-oldalán szerdán.

Ez azt jelenti, Bencsik ugyan kilépett a pártból és annak frakciójából, de független képviselőként folytatja a küzdelmet „a fideszes pártállam lebontásáért”.

Bencsik egyike volt azoknak, akiket Jakab Péter januárban megválasztott pártelnök megbízhatatlannak ítélt meg egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen. Ugyanis Bencsik is indult a párt alelnöki posztjáért, ám ennek Jakab nem örült, és a párt tisztújításán ennek hangot is adott. 

Bencsik arra hivatkozott: döntésének számos oka van. Például „a Jobbik tisztújító kongresszusán Jakab Péter és Gyöngyösi Márton politikai bosszúhadjáratot hirdetett” mindazok ellen, akik nem az ő csapatukat erősítették – mondta arra utalva, hogy Jakabék megválasztása óta jó pár korábbi jobbikost küldtek el a párttól „Eltávolításukat morálisan elfogadhatatlannak, a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartom.

Ehhez az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem vagyok hajlandó asszisztálni”.

Bencsik arra is kitért, kongresszusi beszédében Jakab, az új elnök egy összeesküvés-elméletet vázolt fel, amelyben árulónak bélyegezte a párt leköszönő elnökségét, Országos Választmányát és számos munkatársát.

Mint mondta, az is szerepet játszott döntésében, hogy a párt február ötödikei frakcióülésén maga Jakab jelentette ki,

hogy a továbbiakban nincsen szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztóak és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést.

„Azt a politikai irányvonalat, amely a Jobbikot egy önálló arcél nélküli, jobboldaliságát felvállalni szégyellő párttá teszi, elfogadhatatlannak tartom”. Szerinte a Jobbik kasztrálása ráadásul nemcsak morális, de taktikai szempontból is teljes tévút. Azt azért hangsúlyozta: ellenzéki együttműködésre szükség van, ezzel ő a Jobbik volt budapesti elnökeként pontosan tisztában van, ezért kész együttműködni minden felelős ellenzéki erővel. Leszögezte: az „álellenzéki” Mi Hazánkkal ellentétben ő nem a volt pártja ellen fog küzdeni, hanem a Fidesz ellen.

Az Azonnali kereste az ügyben Bencsik Jánost és a Jobbikot is, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

FRISSÍTÉS (2020.02.19. 15.31): Bencsik János kérdésünkre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, minden, amit el szeretett volna mondani, szerepel a videóban.

FRISSÍTÉS 2. (2020.02.19. 16.27): A Jobbik közleményben reagált Bencsik távozására. Mint írták, a Jobbik elnöksége tudomásul vette Bencsik János döntését. „Ahogyan Jakab Péter kongresszusi beszédében elmondta, lesznek olyanok, akik más utat fognak választani. A Jobbik a zászlót viszi tovább, hogy 2022-ben Magyarországot felszabadítsuk az Orbán-rezsim alól.

Bencsik Jánosnak sok sikert kívánunk, mandátumának sorsát a lelkiismeretére bízzuk.”

Utóbbi azt jelenti, hogy úgy tűnik, a pártvezetés nem fogja visszakövetelni Bencsiktől a mandátumát, amit akár meg is tehetne, ugyanis a párt országgyűlési képviselői a Szent Koronára esküdnek fel munkájuk kezdetén, ami alapján ha a Jobbik arra szólítja fel őket, vissza kell adniuk a mandátumukat. Például tavaly februárban Hegedüs Lórántné is lemondott mandátumáról, aki azért hagyta ott a pártot, mert a „posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás ellentétes neveltetésemmel és személyes meggyőződésemmel”.

FOTÓ: Bencsik János / Facebook

 
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek