Őrizetbe vették a Székelyföldön magyar nyelvű táblákat rongáló férfit

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.06. 17:34

Az elkövető beismerte tettét, elmondása szerint hirtelen felindulásból cselekedett.

Őrizetbe vették a Székelyföldön magyar nyelvű táblákat rongáló férfit

A román rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt a férfit, aki a gyanú szerint felelős a magyar nyelvű településtáblák hétvégi megrongálásáért. A harmincéves gyanúsított Bákó megyei illetékességű, ami autóval nagyjából két és fél órányi távolságra és rengeteg hegycsúcsra helyezkedik el azoktól a romániai, magyar településektől, ahol a vandalizmus történt.

Mint ismeretes, tegnap ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, miután az vasárnapra virradóan több Hargita megyei (Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda, Székelyudvarhely), és a Maros megyei Hármasfalu település kétnyelvű helységnévtábláit mázolta össze fekete festékkel. Az eset magyarellenes mivoltát az adta, hogy

az elkövető a kétnyelvű településtábláknak csak magyar nyelvű részét fújta le, a románt érintetlenül hagyta.

A kétnyelvű táblák használata egyébként mindegyik érintett településen kötelező, hiszen mindenhol magyarok adják a lakosság döntő többségét: a 2011-es népszámlálási adatok alapján még arányaiban a legkevesebb magyarral rendelkező Csíkszeredán is 78 százalékban magyarok élnek. A román jogszabályok értelmében pedig ha egy településen egy nemzeti kisebbség aránya eléri a húsz százalékot, ki kell rakni a kétnyelvű helységnévtáblákat.

Az RMDSZ feljelentést tett az ügyben. Mint Hegedüs Csilla, a párt szóvivője elmondta, a magyar közösség elleni provokációnak tartják az ilyen eseteket, míg Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora úgy kommentálta azt: „Úgy néz ki, hogy a térségünkbe látogató »jóhiszemű« turisták közül nem mindenkinek tetszik, hogy mi Udvarhelyszéken, Székelyföldön anyanyelvünket használni kívánjuk! Szégyenletes, hogy így indítjuk a 2020-as évet!”

A nyomozást – aminek gyorsaságát egyébként Antal Lóránt is dicsérte – nagyban megkönnyítette, hogy a rongáló autóját a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította a székelyudvarhelyi rendőrség, így hétfőre meg is találták a gépjárművet, benne az elkövetés során használt festékszóróval. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Maszol.ro portál kérdésére elmondta:

a férfi a kihallgatáson beismerte, hogy mindegyik táblát ő fújta le, elmondása szerint azért, mert „nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett”.

Az ügyről további részleteket nem osztott meg a rendőrségi szóvivő. Az elkövető ellen most rongálás gyanújával indul eljárás. Ha bűnösnek találják, pénzbírságot, de akár három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

NYITÓKÉP: RMDSZ / Facebook. Nem Szatmárnémeti, Máréfalva.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek