+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A román rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt a férfit, aki a gyanú szerint felelős a magyar nyelvű településtáblák hétvégi megrongálásáért. A harmincéves gyanúsított Bákó megyei illetékességű, ami autóval nagyjából két és fél órányi távolságra és rengeteg hegycsúcsra helyezkedik el azoktól a romániai, magyar településektől, ahol a vandalizmus történt.

 

 

Mint ismeretes, tegnap ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, miután az vasárnapra virradóan több Hargita megyei (Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda, Székelyudvarhely), és a Maros megyei Hármasfalu település kétnyelvű helységnévtábláit mázolta össze fekete festékkel. Az eset magyarellenes mivoltát az adta, hogy

 

az elkövető a kétnyelvű településtábláknak csak magyar nyelvű részét fújta le, a románt érintetlenül hagyta.

 

A kétnyelvű táblák használata egyébként mindegyik érintett településen kötelező, hiszen mindenhol magyarok adják a lakosság döntő többségét: a 2011-es népszámlálási adatok alapján még arányaiban a legkevesebb magyarral rendelkező Csíkszeredán is 78 százalékban magyarok élnek. A román jogszabályok értelmében pedig ha egy településen egy nemzeti kisebbség aránya eléri a húsz százalékot, ki kell rakni a kétnyelvű helységnévtáblákat.

 

Az RMDSZ feljelentést tett az ügyben. Mint Hegedüs Csilla, a párt szóvivője elmondta, a magyar közösség elleni provokációnak tartják az ilyen eseteket, míg Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora úgy kommentálta azt: „Úgy néz ki, hogy a térségünkbe látogató »jóhiszemű« turisták közül nem mindenkinek tetszik, hogy mi Udvarhelyszéken, Székelyföldön anyanyelvünket használni kívánjuk! Szégyenletes, hogy így indítjuk a 2020-as évet!”

 

A nyomozást – aminek gyorsaságát egyébként Antal Lóránt is dicsérte – nagyban megkönnyítette, hogy a rongáló autóját a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította a székelyudvarhelyi rendőrség, így hétfőre meg is találták a gépjárművet, benne az elkövetés során használt festékszóróval. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Maszol.ro portál kérdésére elmondta:

 

a férfi a kihallgatáson beismerte, hogy mindegyik táblát ő fújta le, elmondása szerint azért, mert „nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett”.

 

Az ügyről további részleteket nem osztott meg a rendőrségi szóvivő. Az elkövető ellen most rongálás gyanújával indul eljárás. Ha bűnösnek találják, pénzbírságot, de akár három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

 

NYITÓKÉP: RMDSZ / Facebook. Nem Szatmárnémeti, Máréfalva.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás