+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 2. csütörtök, 08:05
A katolikus egyházfővel trollkodva, rózsafüzért morzsolgatva kívánt boldog új évet a politikus.

Nagy port kavart a nemzetközi médiában az a felvétel, mikor Ferenc pápa Szilveszter napján a vatikáni zarándokok köszöntése közben rácsapott egy nő kezére – a tömegből éppen távozni készülő katolikus egyházfő kézfejét ugyanis hirtelen egy nő ragadta meg, és rángatni kezdte azt. A pápa erre erőteljesen rácsapott a túlságosan is lelkes nő kezére, majd elsétált. Ferenc pápa később elnézést kért az eset miatt, azt mondta, gyakran megesik, hogy valaki elveszíti az önuralmát.

 

„Velem is megesik. Bocsánatot kérek azért, hogy rossz példát mutattam

 

 – nyilatkozta később.

 

 

Az újévi misén egyébként a nők elleni erőszakot is elítélő Ferenc pápát sokan nőellenesnek titulálták azért, amiért rácsapott a nő kezére, mások a pápa mellé álltak az ügyben, mondván, hogy a tömegben álló nő túlságosan is erőszakosan próbálta magához rántani az egyházfőt.

 

Persze várható volt, hogy a felvétel hamar internetes mémmé válik, így a közösségi médiában igen sokat nyüzsgő Matteo Salvini is felült a hullámra: Újév napján egy pár másodperces videót töltött fel magáról azzal a kommenttel, hogy:

 

„Egy lelkes rajongó magához húzott <3”

 

A felvételen az Alpokban túrázó Salvini kézfejét egy fiatal nő ragadja meg, Salvini azonban az egyházfőtől is látott védelmi reflex helyett a nő arcát simogatja meg.

 

 

Salvini és a katolikus egyház viszonya közel sem felhőtlen. A genovai érsek például múlt nyáron azzal szúrt oda a bevándorlásellenes politikusnak, hogy kijelentette, „egy jó menekültpolitikának három eleme van: befogadni, támogatni, integrálni”. Az egyház azt sem nézi jó szemmel, hogy az egyébként elvált Salvini gyakran használ fel katolikus szimbólumokat saját kampányában: tavaly májusban egy milánói nagygyűlésén számos szentet idézett meg, akik a kampányban majd segíteni fogják, és teátrálisan megcsókolt egy rózsafüzért:

 

a genovai érsek szerint ugyanakkor „Isten megidézése saját célra nagyon veszélyes”.

 

A rózsafüzér csókolgatása többször is előjött, ugyanezt tette az EP-választás éjszakáján is, de a szélsőjobboldali Lega párt elnöke például újévi üzenetét is rózsafüzérbe csomagolva adta át az olaszoknak a Facebookon. Ebben azt ígérte, „Isten és Mária szeplőtelen szívének segedelmével” mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az olaszoknak a munkát, a nyugalmat és a biztonságot, a családoknak a reményt és a jövőt, a fiataloknak a jogaikat, mindezt Salvini tenné „a Szabadság gyakran visszautasított, legfelsőbb elve nevében”.

 

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás