+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 21. szerda, 20:12
Miközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik, egy szerdán bemutatott filmben a pápa kijelenti: a melegeknek is joguk van arra, hogy családot alkossanak. Ezzel Ferenc pápa gyakorlatilag a baloldali kormány tervei mellett állt ki.

Szerdán mutatták be Jevgenyij Afinevszkij rendező (nyitóképen) dokumentumfilmjét Ferenc pápáról egy római filmfesztiválon. A film gyakorlatilag Ferenc pápával készült interjúkból áll össze, amelyekben a katolikus egyházfő vallási és politikai témákról mondja el véleményét. Ezek között merül fel a homoszexualitás kérdése, különösen a bejegyzett élettársi kapcsolaté, ami Olaszországban 2016 óta lehetséges.

 

A szerdán bemutatott filmben Ferenc pápa kiáll amellett, hogy lehessen engedélyezni azonos nemű párok számára is a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Ferenc pápa azt mondja, hogy

 

„a homoszexuális embereknek joguk van arra, hogy családban legyenek. Ök is Isten gyermekei, joguk van a családhoz“.

 

Ezért azt szorgalmazza, hogy „törvényt kell alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról“, ugyanis ebben az esetben „[a homoszexuálisokat] is lefedi a törvény“.

 

Amikor a filmben a pápa beszél egy homoszexuális párral, akik a közös gyereküket el szeretnék vinni a helyi plébániára, Ferenc azt tanácsolja nekik, hogy tegyék ezt „az emberek előítéletén túlemelkedve“.

 

A film szerdai római bemutatóján részt vett a chilei Juan Carlos Cruz is, aki gyerekként volt egy chilei pap áldozata. Cruz a pápával személyesen is találkozott, ahol a homoszexuális férfinak azt mondta:

 

„Isten teremtett téged melegnek, és így is szeret“,

 

és hozzátette: „nem csak Isten szeret téged, de a pápa is“.

 

Noha Olaszországban jelenleg már élhetnek élettársi kapcsolatban melegek is, éppen jelenleg zajlik vita a baloldali Demokratákhoz (PD) tartozó Alessandro Zan törvényjavaslatáról, ami

 

szigorúbban büntetné a homofóbiát.

 

Gyakorlatilag Zan a közösség elleni izgatás büntetőjogi tényállásainál a nemzetiség vagy vallás ellen irányuló gyülöletbeszéd mellé felvenné a szexuális orientációt is.

 

A BALKÖZÉP DEMOKRATA PÁRTHOZ TARTOZÓ ALESSANDRO ZAN TÖRVÉNYBEN SZERETNÉ TILTANI A HOMOFÓB BESZÉDET, A KRITIKUSAI SZERINT VISZONT EZ KORLÁTOZNÁ A SZABAD VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁST. FOTÓ: AZ / FB

 

A törvényjavaslatot azonban a PD soraiból is bírálták egyesek, mondván az lehetőséget adhat a szólásszabadság alkotmányos jogának korlátozására, amennyiben a melegek kapcsán semmiféle elítélő kijelentés nem lenne tehető ezután.

 

A törvényjavaslatot már augusztusban is benyújtották az olasz parlamentben, de akkor a szélsőjobboldali Lega és a neofasiszta Olaszország Fivérei párt sikeresen tudta – módosítókkal és elhúzott bizottsági ülésekkel – megakadályozni az elfogadását.

 

NYITÓKÉP: Jevgenyij Afinevszkijjel találkozott kedden Ferenc pápa Rómában / Evgeny Afineevsky, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás