+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 13. péntek, 07:14
Komikus, hogy a toryk által kitalált és végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le. Mindenesetre itt az ideje, hogy a győztes Johnson betartsa az ígéretét, és az EU végre megszabaduljon a britektől.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Boris Johnson miniszterelnök és a Konzervatív Párt magabiztos győzelmet aratott a csütörtöki időközi választáson az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnök simán keresztül tudja vinni az EU-val kötött új megállapodását a brit alsóházon.

 

A dolog egyrészről meglepő, hiszen az elmúlt hetekben is rendkívül komikus karakterként fellépő Boris Johnson épp akkora handabandázó svindler, mint mondjuk Donald Trump, másrészről viszont Donald Trump is az USA elnöke lett, tehát lassan be kell látnunk, hogy ilyen időket élünk.

 

Az eredmény arra mutat, hogy a britek valószínűleg tényleg túl akarnak lenni a brexiten minél előbb, kerül, amibe kerül,

 

és Boris Johnson miniszterelnökké választása óta ezt az egy ígéretet sulykolja, de azt nagyon. Rajta kívül mindenki más így vagy úgy, de húzta volna tovább a kérdést, ezt pedig úgy tűnik, hogy mostanra a britek is nagyon megunták – nem csodálom, én is borzalmasan untam már.

 

Persze komikus, hogy a toryk által kitalált, főleg toryk által végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le, de Jeremy Corbynnak itt az ideje levonni a tanulságokat.

 

Azért ne igyunk előre a medve bőrére, mármint kilépésügyben, hiszen a brexitsagában bármi megtörténhet: ami ma biztos parlamenti többségnek látszik, abból bármikor lehet kisebbség, bár erre most kevés esély látszik. Egy biztos: ha a komédiába fulladó eseménysor, amit mi egy ideje Kilépés nélküli brexitnek hívtunk, kap is egyfajta lezárást, rögtön itt is van a folytatás, ami várhatóan ugyanolyan abszurd lesz, mint az előzménye.

 

Hiszen a kilépés nem jelenti azt, hogy február elsejével egy csapásra megszabadulunk a brexit minden problémájától, mivel ha tényleg sikerül kilépni, akkor kezdődik csak a dolog igazán érdekes része:

 

kiderül ugyanis, hogy mire megy az Egyesült Királyság önmagában, és mire megy az EU a britek nélkül.

 

Vajon tényleg így járnak jobban a végén? Vagy jön a katasztrófa és a bezárkózás? Sikerül majd valaha értelmesen megoldani az Ír-sziget határvitáját, és sikerül-e elkerülni a polgárháborút, ha nem? Ha végre túl lesznek a brexiten össze tudja-e szedni magát mindegyik párt, és merre mehet tovább ezután a Munkáspárt?

 

Másrészről viszont igaza van Techet Péternek, amikor arról ír: a brexittel kapcsolatos brit szenvedés azt jelzi, hogy a csatornán túl egy demokrácia működik, ahol különféle elképzelések csapnak össze a parlamentben, és ha ott nem sikerül dönteni, akkor döntenek a szavazófülkékben.

 

Tűnjön bármennyire nehézkesnek és olykor nevetségesnek is, Magyarországról – és kibővítve: az EU-ból – egyértelműen irigylésre méltó egy demokratikus rendszert látni működés közben, hiszen Magyarországon ilyen egy évtizede nem létezik, és az Európai Bizottság elnökének megválasztásával EU idén nyáron mutatta be, hogy egészen pontosan mennyire demokratikus.

 

Éppen ezért is hiányozni fog egy kicsit a brit politika, ha végre nem kell már ennyit foglalkozni vele,

 

ettől függetlenül hálát adok az égnek, hogy végre – ha nem is teljesen, de – megszabadulunk ettől az egész baromságtól.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Ide kell kattintani!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás