+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 13. péntek, 07:14
Komikus, hogy a toryk által kitalált és végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le. Mindenesetre itt az ideje, hogy a győztes Johnson betartsa az ígéretét, és az EU végre megszabaduljon a britektől.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Boris Johnson miniszterelnök és a Konzervatív Párt magabiztos győzelmet aratott a csütörtöki időközi választáson az Egyesült Királyságban, ami azt jelenti, hogy a miniszterelnök simán keresztül tudja vinni az EU-val kötött új megállapodását a brit alsóházon.

 

A dolog egyrészről meglepő, hiszen az elmúlt hetekben is rendkívül komikus karakterként fellépő Boris Johnson épp akkora handabandázó svindler, mint mondjuk Donald Trump, másrészről viszont Donald Trump is az USA elnöke lett, tehát lassan be kell látnunk, hogy ilyen időket élünk.

 

Az eredmény arra mutat, hogy a britek valószínűleg tényleg túl akarnak lenni a brexiten minél előbb, kerül, amibe kerül,

 

és Boris Johnson miniszterelnökké választása óta ezt az egy ígéretet sulykolja, de azt nagyon. Rajta kívül mindenki más így vagy úgy, de húzta volna tovább a kérdést, ezt pedig úgy tűnik, hogy mostanra a britek is nagyon megunták – nem csodálom, én is borzalmasan untam már.

 

Persze komikus, hogy a toryk által kitalált, főleg toryk által végigszenvedett brexit végül a Munkáspártot nullázta le, de Jeremy Corbynnak itt az ideje levonni a tanulságokat.

 

Azért ne igyunk előre a medve bőrére, mármint kilépésügyben, hiszen a brexitsagában bármi megtörténhet: ami ma biztos parlamenti többségnek látszik, abból bármikor lehet kisebbség, bár erre most kevés esély látszik. Egy biztos: ha a komédiába fulladó eseménysor, amit mi egy ideje Kilépés nélküli brexitnek hívtunk, kap is egyfajta lezárást, rögtön itt is van a folytatás, ami várhatóan ugyanolyan abszurd lesz, mint az előzménye.

 

Hiszen a kilépés nem jelenti azt, hogy február elsejével egy csapásra megszabadulunk a brexit minden problémájától, mivel ha tényleg sikerül kilépni, akkor kezdődik csak a dolog igazán érdekes része:

 

kiderül ugyanis, hogy mire megy az Egyesült Királyság önmagában, és mire megy az EU a britek nélkül.

 

Vajon tényleg így járnak jobban a végén? Vagy jön a katasztrófa és a bezárkózás? Sikerül majd valaha értelmesen megoldani az Ír-sziget határvitáját, és sikerül-e elkerülni a polgárháborút, ha nem? Ha végre túl lesznek a brexiten össze tudja-e szedni magát mindegyik párt, és merre mehet tovább ezután a Munkáspárt?

 

Másrészről viszont igaza van Techet Péternek, amikor arról ír: a brexittel kapcsolatos brit szenvedés azt jelzi, hogy a csatornán túl egy demokrácia működik, ahol különféle elképzelések csapnak össze a parlamentben, és ha ott nem sikerül dönteni, akkor döntenek a szavazófülkékben.

 

Tűnjön bármennyire nehézkesnek és olykor nevetségesnek is, Magyarországról – és kibővítve: az EU-ból – egyértelműen irigylésre méltó egy demokratikus rendszert látni működés közben, hiszen Magyarországon ilyen egy évtizede nem létezik, és az Európai Bizottság elnökének megválasztásával EU idén nyáron mutatta be, hogy egészen pontosan mennyire demokratikus.

 

Éppen ezért is hiányozni fog egy kicsit a brit politika, ha végre nem kell már ennyit foglalkozni vele,

 

ettől függetlenül hálát adok az égnek, hogy végre – ha nem is teljesen, de – megszabadulunk ettől az egész baromságtól.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Ide kell kattintani!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás