+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 22. péntek, 08:18
A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, ezért aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

A See néven futó, az Apple TV+ által gyártott új disztópikus sorozatban alig több, mint fél percet tesz ki az a jelenet, amiben Baba Voss, az emberiség nagy részét kiirtó vírus egyik túlélő törzsének vezetője a maorik harci táncával, a hakával feltüzeli embereit a megszálló sereg elleni csatára. A csavar a történetben az, hogy mindezt teljesen vakon kell végrehajtaniuk a törzs tagjainak: a túlélők generációkon átívelően elveszítették a látásukat, így csak a többi érzékszervükre hagyatkozhatnak úgy a csatában, mint a mindennapokban.

 

 

Maga az alapkoncepció is bővelkedik a lehetőségekben (gondoljunk csak bele, hogy milyen újfajta skilleket kell kifejlesztenie az embereknek, hogy látás nélkül is boldoguljanak, és ez milyen érdekes politikai rendszereket eredményezhet), az említett jelenetben ráadásul még (a november elején rajtolt évad első részében) fültanúi lehetünk annak is, hogy Baba Vosst alakítva a leginkább a Trónok harcából és az Aquamanből ismert hawaii színész, Jason Momoa milyen haladást ért el, már ami a hörgést illeti.

 

Annak érdekében ugyanis, hogy minél jobban kivitelezze ezt a fél percet,

 

a színész felkereste a 2009-ben alakult, technikás death metalt játszó, kanadai Archspire zenekar énekesét, Oli Peterst, hogy ugyan adjon már neki leckéket.

 

A felkérés olyan szempontból nem volt meglepő, hogy Jason Momoa rendre demonstrálja, hogy nagy metálrajongó (a szemfülesebbek akár a Slayer búcsúturnéjának budapesti állomásán is elkaphatták őt), és az Archspirenak is régóta híve.

 

A színésszel – aki Oli Peters szerint gyorsan tanuló diáknak bizonyult – elegendő időt szántak arra, hogy együtt megismerjék Jason Momoa hangbéli stílusát, végül pedig közösen gyakorolták be a szöveget a megfelelő technikával. Cserébe az énekes, valamint a zenekar dobosa vendégszerepet is kaptak az említett jelenetben.

 

Na de miért olyan nagy szám, hogy valaki hörög?

 

Hörögni (vagy az angol megfelelője alapján screamelni) persze mindenki tud – gondolhatnánk naivan, azonban a leginkább a metálzenében használatos hörgés komoly technikai képzettséget igényel. Ahogy azt Bokodi Bálint screamtanár (és nem mellesleg egy kiváló metálzenekar, a Lost Continent énekese) a Hard Rock Magazinnak el is mondja:

 

ha a kellő tudás hiányában próbál meg valaki hörögni, egy-két év alatt teljesen tropára teheti a hangszalagjait.

 

A hagyományos énekléssel ellentétben hörgéskor ugyanis, ha jól csinálják, elsősorban nem a hangszalagok, hanem az azok felett elhelyezkedő álhangszalagok dolgoznak, amit nem egyszerű elsajátítani. „Az álhangszalagok megakadályozzák, hogy a rendes hangszalagok egymáshoz érjenek és többet dolgozzanak, ezáltal megvédik az esetlegesen felmerülő sérülésektől, amiket a screamelés okozhatna” – magyarázza Bokodi.

 

A screamelés másik fontos eleme a hatalmas levegőmennyiség, amit nem lehet megspórolni. „Nem torokból kell erőt adni a screamnek, hanem egy dinamikus levegővétellel támasztjuk meg a hangot, és akkor még jobban megóvjuk a hangszalagokat a megerőltetéstől. Ha nem használsz levegőt, sokkal nagyobb az esély rá, hogy sérülnek a hangszalagok” – mondja az énekes. Márpedig az ehhez szükséges légzéstechnika elsajátítása akár hosszú éveket is igénybe vehet (ahogy mondjuk egy fúvós hangszer esetében is).

 

Ráadásul a hörgésnek több fajtáját is el lehet sajátítani. Bokodi Bálint alapvetően három típust különböztet meg:

 

1. az úgynevezett fry scream, ami egy magas hangfekvésű hörgést eredményez;

 

2. az úgynevezett false chord, amikor az álhangszalagok mellett nagyobb szerepet és terhelést kapnak a normál hangszalagok is (Bokodi szerint pont ezért ezt a screamfajtát a legnehezebb elsajátítani);

 

3. az úgynevezett death srceam, amikor az énekes a levegőt nem kifele, hanem a tüdejébe lefelé préseli. Azáltal, hogy a hang mondhatni a belégzéssel egy időben jön létre, egy mélyebb tónusú hörgés lesz a végeredmény.

 

Az alábbi videóban meg is lehet hallgatni az egyes srceamfajták közti különbségeket.

 

 

NYITÓKÉP: Jason Momoa / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Ez a cikk nem Erdélyről, nem a magyarokról, nem az RMDSZ-ről és nem a romániai magyarok autonómiatörekvéseiről fog szólni. Ez a cikk a román pártok történetét járja körbe.

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás