+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. november 22. péntek, 08:18
A színész tökéletesíteni akarta a hörgését egy csatajelenethez, ezért aztán nem restellte egy profi metálénekes segítségét kérni.

A See néven futó, az Apple TV+ által gyártott új disztópikus sorozatban alig több, mint fél percet tesz ki az a jelenet, amiben Baba Voss, az emberiség nagy részét kiirtó vírus egyik túlélő törzsének vezetője a maorik harci táncával, a hakával feltüzeli embereit a megszálló sereg elleni csatára. A csavar a történetben az, hogy mindezt teljesen vakon kell végrehajtaniuk a törzs tagjainak: a túlélők generációkon átívelően elveszítették a látásukat, így csak a többi érzékszervükre hagyatkozhatnak úgy a csatában, mint a mindennapokban.

 

 

Maga az alapkoncepció is bővelkedik a lehetőségekben (gondoljunk csak bele, hogy milyen újfajta skilleket kell kifejlesztenie az embereknek, hogy látás nélkül is boldoguljanak, és ez milyen érdekes politikai rendszereket eredményezhet), az említett jelenetben ráadásul még (a november elején rajtolt évad első részében) fültanúi lehetünk annak is, hogy Baba Vosst alakítva a leginkább a Trónok harcából és az Aquamanből ismert hawaii színész, Jason Momoa milyen haladást ért el, már ami a hörgést illeti.

 

Annak érdekében ugyanis, hogy minél jobban kivitelezze ezt a fél percet,

 

a színész felkereste a 2009-ben alakult, technikás death metalt játszó, kanadai Archspire zenekar énekesét, Oli Peterst, hogy ugyan adjon már neki leckéket.

 

A felkérés olyan szempontból nem volt meglepő, hogy Jason Momoa rendre demonstrálja, hogy nagy metálrajongó (a szemfülesebbek akár a Slayer búcsúturnéjának budapesti állomásán is elkaphatták őt), és az Archspirenak is régóta híve.

 

A színésszel – aki Oli Peters szerint gyorsan tanuló diáknak bizonyult – elegendő időt szántak arra, hogy együtt megismerjék Jason Momoa hangbéli stílusát, végül pedig közösen gyakorolták be a szöveget a megfelelő technikával. Cserébe az énekes, valamint a zenekar dobosa vendégszerepet is kaptak az említett jelenetben.

 

Na de miért olyan nagy szám, hogy valaki hörög?

 

Hörögni (vagy az angol megfelelője alapján screamelni) persze mindenki tud – gondolhatnánk naivan, azonban a leginkább a metálzenében használatos hörgés komoly technikai képzettséget igényel. Ahogy azt Bokodi Bálint screamtanár (és nem mellesleg egy kiváló metálzenekar, a Lost Continent énekese) a Hard Rock Magazinnak el is mondja:

 

ha a kellő tudás hiányában próbál meg valaki hörögni, egy-két év alatt teljesen tropára teheti a hangszalagjait.

 

A hagyományos énekléssel ellentétben hörgéskor ugyanis, ha jól csinálják, elsősorban nem a hangszalagok, hanem az azok felett elhelyezkedő álhangszalagok dolgoznak, amit nem egyszerű elsajátítani. „Az álhangszalagok megakadályozzák, hogy a rendes hangszalagok egymáshoz érjenek és többet dolgozzanak, ezáltal megvédik az esetlegesen felmerülő sérülésektől, amiket a screamelés okozhatna” – magyarázza Bokodi.

 

A screamelés másik fontos eleme a hatalmas levegőmennyiség, amit nem lehet megspórolni. „Nem torokból kell erőt adni a screamnek, hanem egy dinamikus levegővétellel támasztjuk meg a hangot, és akkor még jobban megóvjuk a hangszalagokat a megerőltetéstől. Ha nem használsz levegőt, sokkal nagyobb az esély rá, hogy sérülnek a hangszalagok” – mondja az énekes. Márpedig az ehhez szükséges légzéstechnika elsajátítása akár hosszú éveket is igénybe vehet (ahogy mondjuk egy fúvós hangszer esetében is).

 

Ráadásul a hörgésnek több fajtáját is el lehet sajátítani. Bokodi Bálint alapvetően három típust különböztet meg:

 

1. az úgynevezett fry scream, ami egy magas hangfekvésű hörgést eredményez;

 

2. az úgynevezett false chord, amikor az álhangszalagok mellett nagyobb szerepet és terhelést kapnak a normál hangszalagok is (Bokodi szerint pont ezért ezt a screamfajtát a legnehezebb elsajátítani);

 

3. az úgynevezett death srceam, amikor az énekes a levegőt nem kifele, hanem a tüdejébe lefelé préseli. Azáltal, hogy a hang mondhatni a belégzéssel egy időben jön létre, egy mélyebb tónusú hörgés lesz a végeredmény.

 

Az alábbi videóban meg is lehet hallgatni az egyes srceamfajták közti különbségeket.

 

 

NYITÓKÉP: Jason Momoa / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás