+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2019. március 31. vasárnap, 17:40
Mit csinálj a keményebb zene kedvelőjeként egy olyan közegben, ahol a torzított gitár hangját sem ismerik? Mutass az embereknek olyan feldolgozásokat, amiktől leesik az álluk. Hogy ne kelljen a sötétben tapogatózni, adunk pár tippet!

Az egyik legfrusztrálóbb helyzet, ha olyan buliba keveredsz, ahol a nép mindenféle zenét szeret, csak azt nem, amit te. Vagy ami még rosszabb, olyat, amihez egy liternyi tömény szesz sem elegendő, és legszívesebben kifutnál a világból.

 

Mit tehetsz ilyenkor? A legrosszabb, ha elkezdesz panaszkodni, fikázva mások zenei ízlését, de az sem megoldás, ha kényszeredett mosollyal az arcodon kaparod az asztalt. A legkifizetődőbb egy közös alapot találni: például ismert slágerek hardrock- vagy metálzenei feldolgozásaival, amik képesek jó értelemben meglepni a hallgatóságot.

 

Íme pár tipp, amikkel garantáltan sikert aratsz.

 

1. Ankor – Havana (Camila Cabello-feldolgozás)

 

Camila Cabello kubai gyökerekkel rendelkező amerikai énekes először az amerikai X-Faktorban tűnt fel 2012-ben, a Fifth Harmony lánybanda tagjaként. Az énekesnő 2016 decemberében otthagyta a formációt, és szólókarrierbe kezdett, melynek legismertebb dala a kubai életérzést megelevenítő Havana című szerzemény.

 

Ezt dolgozta fel a Spanyolországban alakult, fontcsajos, alternatív metálbanda, az Ankor. Jessie Williams vokalista és screamer zenésztársaival együtt egészen új oldalát tárja fel a slágernek. 

 

 

2. Leo Moracchioli – Sexy and I Know It (LMFAO-feldolgozás)

 

Ha nem retroparty-ra megy az ember, nagy eséllyel találkozni fog olyan előadók számaival, mint David Guetta, Macklemore vagy éppen az LMFAO. Ez utóbbi az évtized elején robbantott egy nagyot a Sexy and I Know It című számmal.

 

Nem hagyta annyiban a dolgot a norvég youtuber, Leo Moracchioli, aki a Frog Leap Studios nevű projektjében közismert slágereket dolgoz fel metálzenei stílusban. Teszi mindezt annyira jól, hogy Frog Leap idén meghívást kapott a világ egyik legnagyobb metálzenei fesztiváljára, a németországi Wacken Open Air-re is. Az LMFAO híres számából pedig ezt hozta ki:

 

 

3. Lacuna Coil – Losing My Religion (R.E.M.-feldolgozás)

 

Aki úgy, mint én, a kilencvenes években, rádióval a szobájában nőtt fel – igen, voltak idők, amikor nem csak a kocsikban voltak megtalálhatók ezek az eszközök –, az szinte minden délután egyszer legalább meghallgatta a R.E.M. alternatív rockzenekar nemzetközi áttörését hozó számát, a Losing My Religion-t.

 

A rock és a metál világában régi motorosnak számító olasz Lacuna Coil előtt sem volt ismeretlen a dal, át is dolgozták azt. A duetté formált slágerben a banda mindkét énekese, Cristina Scabbia és Andrea Ferro is megmutatja hangi adottságait.

 

 

4. Disturbed – Land of Confusion (Genesis-feldolgozás)

 

Igazi csemege a nosztalgiázók számára a brit rockbanda, a Genesis 1986-os száma, a Land of Confusion, ami a bizarr, bábokkal készített klipjéről is híres lett.

 

Phil Collinsék slágerét értelmezte újra az erőteljes társadalmi üzeneteket megfogalmazó, amerikai rockbanda, a Disturbed. A számhoz forgatott animációs klipben a banda kabalafigurája – oldalán a néppel – lázad fel a háborúban nyerészkedő, elvtelen hatalommal szemben, bemutatva az emberi őrület és kapzsiság legsötétebb arcát.

 

 

5. In This Moment – In The Air Tonight (Phil Collins-feldolgozás)

 

Phil Collins nem csupán a Genesis tagjaként, hanem önálló előadóként is letett pár dolgot az asztalra. Például rögtön szólókarrierjének legelső száma, az In The Air Tonight világhírre tett szert.

 

Az alternatív metálban utazó, frontcsajos In This Moment radikálisan nem nyúlt hozzá a slágerhez, de a feldolgozásuk jóval sötétebb és feszültebb lett az eredetinél. A szépen építkező dal aztán azért belendül: érdemes kivárni a végét.

 

 

6. Heavy Metal Heroes – Baby One More Time (Britney Spears-feldolgozás)

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy tinilány, aki világgá kürtölte a párkapcsolati szakítása felett érzett bánatát. A problémát feldolgozó dal, a Baby One More Time olyan jól sikerült, hogy egyből meg is hozta a hírnevet Britney Spears amerikai énekesnőnek.

 

A fanatikus Britney-rajongók számára istenkáromlással érhet fel az, amit a Heavy Metal Heroes nevű banda művelt popkirálynőjük ikonikus dalával. A Marvel-univerzum szereplőinek öltözött zenészek fogták a húszéves számot, nyakonöntötték egy fogyasztható rockzenei alappal, és hogy ne legyen unalmas, készítettek hozzá egy humorban gazdag klipet is.

 

 

7. Skar Productions – The Rains of Castamere (Trónok harca-feldolgozás)

 

Két hét, és világszerte elkezdődik a Trónok harca-őrület. Az április 14-én a befejező évaddal visszatérő HBO-sorozat nem egy kiváló zenei művel is megajándékozta már a rajongókat, mint amilyen a Lannister-ház nagyságát megéneklő The Rains of Castamere is.

 

Westeros világa rengeteg feldolgozást ihletett már, közülük is az egyik legjobbat egy Skar nevezetű norvég youtuber készítette, aki a Skar Productions projektje keretében számítógépes játékok, mozifilmek és sorozatok zenéit gondolja újra.

 

 

8. Exit Eden – Impossible (Shontelle-feldolgozás)

 

Barbados szigete két meghatározó énekesnőt is adott az emberiségnek: Rihannát és Shontelle-t. Utóbbi az Impossible című balladájával tört be igazán a köztudatba, ami az Egyesült Államokban hamar elérte az egymilliós eladási számot.

 

A sláger megihletett néhány, a szimfonikus metálzenei körökből verbuválódott énekesnőt is, akik Exit Eden néven alapítottak zenekart. A banda debütáló albuma, a Rhapsodies in Black – ami ismert popszámok „szimfometálosított” feldolgozásait tartalmazza – megosztó fogadtatásra lelt: sokan azt vetették az énekesnők szemére, hogy nyerészkedni akarnak a populáris számok áthangszerelésével ahelyett, hogy saját terméket állítanának elő.

 

 

9. Leander Rising – Szomorú vasárnap (Kalmár Pál-feldolgozás)

 

Bűn lenne legalább egy magyar feldolgozást nem betenni ebbe a listába. Az eredetileg az első világháború borzalmaira reflektáló Szomorú vasárnap zenéjét Seress Rezső zongoraművész, szövegét Jávor László költő szerezte. A dal máig ismert változata Kalmár Pál közreműködésével készült el 1935-ben.

 

Az„öngyilkosok dalának” köszönhette az azóta már megszűnt Leander Rising, hogy ismertté vált a szélesebb magyar közönség előtt is. A formáció vezetője, Köteles Leander a feldolgozásban megcsillogtatja nem csupán énekesi kvalitásait, hanem zongora- és gitártudását is.

 

 

10. ReinXeed – Money, money, money (ABBA-feldolgozás)

 

A svéd ReinXeed banda a napokban jelentette be, hogy pályafutását Majestica néven az egyik legnagyobb hardrock-metálzenei lemezkiadónál, a Nuclear Blast-nél folytatja.

 

A svédek egészen zseniális formában dolgozták fel az ABBA híres slágerét, a Money, money, money-t. A látvány és a hang szürreális összképet ad: egy pufi, szőke, hosszúhajú rockersrác olyan elementáris erővel énekli a számot olyan elképesztő hangmagasságban, hogy garantáltan leesik mindenki álla. Nem véletlen, hogy a Tommy Johansson névre hallgató énekes 2016-tól már a power metal koronázatlan királya, a svéd Sabaton gitárosaként és háttérvokalistájaként is építi zenei karrierjét.

 

 

FOTÓMONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali, a montázshoz a Venia-Mag és a Ghost Cult Magazine képeit használtuk fel

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás