Mikor derül végre ki, hogy kizárja-e a Néppárt a Fideszt?

Szerző: Bakó Bea
2019.11.20. 13:17

A három bölcs jelentése, amelyen a Fidesz néppárti tagsága múlik, várhatóan jövő év elején lesz kész. Vizsgálni fognak olyan újabb fejleményeket is, mint az ellenzék parlamenti korlátozása, tudta meg az Azonnali a Néppárt kongresszusán Joseph Daul leköszönő EPP-elnöktől, aki nem árulta el egyértelműen, hogy tényleg a Néppárt vezetésének kérésére késlekednek-e a bölcsek.

Mikor derül végre ki, hogy kizárja-e a Néppárt a Fideszt?

Bár a Fidesz részt vehetne a Néppárt szerda-csütörtöki, zágrábi kongresszuson, de felszólalni és szavazni a felfüggesztésük miatt nem tudnának, ezért inkább el se jöttek. Amíg a Fidesz tagsága fel van függesztve, addig a prominens néppárti veteránokból álló három bölcs tanácsa vizsgálja, hogy a magyar kormánypárt, amelynek tevékenysége miatt az EU hetes cikkelyes eljárást indított Magyarország ellen, betartja-e a jobbközép pártcsalád kereszténydemokrata értékeit.

Az Azonnali itt van Zágrábban, és azt próbálta megtudni sajtótájékoztatója után a leköszönő Néppárt-elnök Joseph Daultól, hogy mikorra várható döntés a Fidesz tagságáról, és mit vizsgálnak pontosan a bölcsek. Daul egyébként a sajtótájékoztatón többször is határozottan leszögezte, hogy

az értékeikhez ragaszkodnak, „soha nem szabad eladni a lelkünket az ördögnek”.

Mivel Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő október végén azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy a tervek szerint már októberre elkészült volna a bölcsek jelentése, de a Néppárt vezetése kérte azt tőlük, hogy várjanak ezzel a kongresszus utánig, ezért azt kérdeztük Daultól, valóban kérték-e késlekedésre a bölcseket.

Daul nem erősítette meg Deutsch állítását, de nem is válaszolt egyértelműen. Mint mondta, a három bölcs jelentése még nincs kész, nem írták meg, egyelőre tárgyalások folynak a bölcsek és a Fidesz közt.

Lesz Orbánnal decemberben is egy találkozó ezügyben, szóval a következő Néppárt-elnöknek kell majd folytatnia ezzel a munkát, ami még a jövő év elejéig eltart várhatóan.

Arra az ismételt kérdésre, hogy akkor az EPP elnöksége eszerint nem egyeztetett a bölcsekkel az időzítésről, megismételte: a jelentés még nincs kész, dolgoznak rajta.

Megkérdeztük azt is, hogy vizsgálják-e a bölcsek a Fidesz időközben, a felfüggesztés óta tett intézkedéseit, például azt a törvényjavaslatot, amely szigorúan korlátozná az ellenzéki képviselők felszólalási jogait a parlamentben.

Daul erre azt mondta:

a bölcsek mindent meg fognak vizsgálni, ami Magyarországon történik, és amiről a médiából értesülnek.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek