Hát persze, hogy Donald Tusk lett a Néppárt új elnöke

Szerző: Illés Gergő
2019.11.20. 20:42

Ellenjelölt híján ez nem is volt nagy kérdés. Az már annál érdekesebb, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve Orbán nem sok jóra számíthat.

Hát persze, hogy Donald Tusk lett a Néppárt új elnöke

Egy jelölt pályázott csupán az Európai Néppárt elnöki tisztségére az EPP zágrábi kongresszusán: az Európai Tanács leköszönő elnöke, Donald Tusk. Miután az elnöki tisztségért túl nagy konkurencia nem volt, a lengyel politikust

simán megválasztották Zágrábban a legnagyobb európai pártcsalád élére, aki így a francia Joseph Daultól veszi át az EPP vezetését.

Érvényesen egyébként 527-en szavaztak a kongresszuson, ebből 491-en szavaztak igennel Tuskra, 37-en ellenezték a jelölését: ez 93 százalékos támogatottság az új elnöknek. „Sokkal jobb az Európai Néppárt új elnökének lenni, mint az Európai Tanács leköszönő elnökének” – mondta a beiktatás után kissé meghatódva beszédében a frissen megválasztott elnök.

A lengyel politikus Orbán ellenfelének számít a Néppárton belül, így Tusk a szavazás előtt mondott jelölti beszédében kőkeményen megüzente, hogy mire is számíthat tőle a magyar kormánypárt. A Népszava tudósítása szerint az immár néppárti elnök Tusk bár Orbánt nem említette név szerint, arról beszélt, hogy „nem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták”, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal, a határok védelme a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal.

Hozzátette: nem fogják feláldozni a polgári szabadságjogokat, a jogállamiságot, a közéleti tisztességet a biztonság és rend oltárán, ezen fogalmak ugyanis nem zárják ki egymást.

„Aki ezt képtelen elfogadni, de facto kizárja magát a családunkból” – fogalmazott félreérthetetlenül.

Persze ezt a fideszes képviselők és politikusok maximum élő közvetítésből hallhatták az interneten keresztül, hiszen ahogy azt korábban Deutsch Tamás az Azonnalinak is elmondta, a fideszesek nem mentek el a kongresszusra, mivel annak nem látták értelmét, felfüggesztett tagként ugyanis nem is szavazhattak volna az EPP új elnökségéről.  Ellenben ott volt például a KDNP. Persze sok vizet ők sem zavartak: a plenáris ülésnek helyt adó teremben nem sokszor lehetett őket megtalálni, még az eredményhirdetés előtt

a leendő bizottsági elnök Ursula von der Leyen beszédét sem hallgatták meg a képviselőik, de Tusk megválasztásakor is csak egy képviselőjük volt jelen.

Mindenesetre a Népszava úgy tudja, legkésőbb február elejéig elkészíti jelentését a néppárti három bölcs, amelynek ajánlásából kiderül, mi is lehet a Fidesz sorsa: menniük kell a Néppártból, vagy maradhatnak. Kérdés, hogy a Donald Tusk által fémjelzett, új néppárti irányvonal inkább kedvez, vagy inkább árt-e a Fidesznek – bár az új EPP-elnök fenti szavaiból azt lehet kiolvasni, hogy az utóbbi az igaz.

Az Azonnali stábja egyébként ott van Zágrábban, és rengeteg exkluzív kontentet – videókat, interjúkat – hozunk nektek hamarosan magasrangú néppárti politikusokkal, megéri addig is minket olvasni.

FOTÓ: EPP / Twitter

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek