+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 20. szerda, 10:24
Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa politikai vezetői.

Szerdán és csütörtökön Zágrábban gyűlik össze az európai jobbközép politika krémje az Európai Néppárt kongresszusára – az Azonnali már a helyszínen, a zágrábi arénában van. Ebbe a krémbe a Fidesz jelenleg nem tartozik bele, ugyanis fel lett függesztve a tagsága a Néppártban – hogy a hetes cikkelyre okot adó, jogállamiságot lebontó intézkedések, vagy az elvtársi hűség megtagadása miatt, az megérne egy külön misét.

 

Itt lesz viszont magyar részről a KDNP, ami még annyi vizet sem zavar a Fidesz-kormányban való részvételével, hogy érdemes legyen őket egyáltalán felfüggeszteni; valamint részt vesz a bulin az erdélyi RMDSZ is – ők már nagyon ráérnek a romániai elnökválasztás finise előtt, hiszen Kelemen Hunor számára a négy százalékot súroló eredményével véget ért az elnökválasztási kampány. Felvidéken már nem érnek rá ennyire: a Bugár-féle Híd-Most inkább a szlovák parlament ülését választja a néppárti kongresszus helyett.

 

Miről döntenek most Zágrábban?

 

A lényeg a tisztújítás, amin olyan egetverő izgalmak azért nem várhatók. A lengyel Donald Tuskkal, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács leköszönő elnökével szemben ugyanis nem indul el senki, így biztosan ő váltja majd a francia Joseph Daul-t a jobbközép pártcsalád elnöki székében. Az alelnökök tekintetében ehhez képest már tövig rághatjuk a körmünket izgalmunkban, ugyanis a tíz alelnöki helyre tizenketten pályáznak, ami azt jelenti, hogy ketten is pofára esnek!

 

A NÉPPÁRT EDDIGI ELNÖKÉRE VÁR AZ ÜRES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-TEREM

 

Ennél még a sztárparádét jelentő felszólalásözön is izgalmasabb lesz – az Azonnalin már izzítjuk a „ki bullshitelt a legnagyobbat” listát, amin olyan esélyes indulók vannak, mint a Kilépés nélküli brexit EU-s főszereplője, Michel Barnier; az érdemdíjat átvevő (titkon és reménytelenül arról ábrándozom, hogy a görögök megszívatásáéért kapja!) Wolfgang Schäuble korábbi német pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök; a Moldovában nemrég megbuktatott Maia Sandu; Kolinda Grabar-Kitarović újrázásra hajtó HDZ-s horvát államelnök (vajon most száraz lesz a beszéd?); és persze a szokásos német csapat: Angela Merkel, Manfred Weber, Ursula von der Leyen.

 

De visszatérve Donald Tuskra: a leendő Néppárt-elnök a tavaly ilyenkori néppárti kongresszuson elég keményen beszólt az akkor még teljes jogú tag Fidesznek, amikor olyanokat mondott, hogy „ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata” és hogy „ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

Mit csinál Tusk?

 

Tusk persze érthető módon van kiakadva az illiberálisokra, hiszen náluk otthon a PiS elég hasonló módszerekkel garázdálkodik mostanság, mint nálunk a Fidesz. Csakhogy ahogy a Fidesz kétharmada, úgy a PiS ottani 2015-ös egyedüli győzelme (ami az idei megismétlésével együtt azért nagy szó, mert Lengyelországban listás, tehát arányos a választási rendszer) sem a semmiből jött: a lengyeleknél speciel épp Tusk kormányának és a PO-nak korrupciós botrányokkal megtűzdelt addigi teljesítménye is erősen közrejátszott Kaczyńskiék győzelmében.

 

Szóval most Donald Tusk lesz a főnök a Néppártban, aminek az ő vezetése alatt kell majd lenyelnie vagy kiköpnie végre a Fideszt.

 

A Fidesz felfüggesztése ugyanis jelenleg úgy áll, hogy a néppárti három bölcs jelentésére várnak, akik Deutsch Tamás szerint kifejezetten a néppárti vezetés kérésére késlekednek a jelentésükkel, olyan viszont biztos nem lesz, hogy őket kidobják. Mindez alapján az is elég elképzelhetőnek tűnik, hogy a Fidesz – a „magunkat függesztettük fel”-logika alapján – inkább már azelőtt magától távozik a Néppártból, hogy egy elmarasztaló jelentéssel megaláznák őket.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

Törvényben kell betiltani
Ibizán és Mallorcán azt is,
hogy a turisták ne
ugráljanak a szállodák erkélyéről a medencékbe.

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás