A Fidesz nélkül gyűlt össze az Európai Néppárt Zágrábban: miről lesz szó?

Szerző: Bakó Bea
2019.11.20. 10:24

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa politikai vezetői.

A Fidesz nélkül gyűlt össze az Európai Néppárt Zágrábban: miről lesz szó?

Szerdán és csütörtökön Zágrábban gyűlik össze az európai jobbközép politika krémje az Európai Néppárt kongresszusára – az Azonnali már a helyszínen, a zágrábi arénában van. Ebbe a krémbe a Fidesz jelenleg nem tartozik bele, ugyanis fel lett függesztve a tagsága a Néppártban – hogy a hetes cikkelyre okot adó, jogállamiságot lebontó intézkedések, vagy az elvtársi hűség megtagadása miatt, az megérne egy külön misét.

Itt lesz viszont magyar részről a KDNP, ami még annyi vizet sem zavar a Fidesz-kormányban való részvételével, hogy érdemes legyen őket egyáltalán felfüggeszteni; valamint részt vesz a bulin az erdélyi RMDSZ is – ők már nagyon ráérnek a romániai elnökválasztás finise előtt, hiszen Kelemen Hunor számára a négy százalékot súroló eredményével véget ért az elnökválasztási kampány. Felvidéken már nem érnek rá ennyire: a Bugár-féle Híd-Most inkább a szlovák parlament ülését választja a néppárti kongresszus helyett.

Miről döntenek most Zágrábban?

A lényeg a tisztújítás, amin olyan egetverő izgalmak azért nem várhatók. A lengyel Donald Tuskkal, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács leköszönő elnökével szemben ugyanis nem indul el senki, így biztosan ő váltja majd a francia Joseph Daul-t a jobbközép pártcsalád elnöki székében. Az alelnökök tekintetében ehhez képest már tövig rághatjuk a körmünket izgalmunkban, ugyanis a tíz alelnöki helyre tizenketten pályáznak, ami azt jelenti, hogy ketten is pofára esnek!

A NÉPPÁRT EDDIGI ELNÖKÉRE VÁR AZ ÜRES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-TEREM

Ennél még a sztárparádét jelentő felszólalásözön is izgalmasabb lesz – az Azonnalin már izzítjuk a „ki bullshitelt a legnagyobbat” listát, amin olyan esélyes indulók vannak, mint a Kilépés nélküli brexit EU-s főszereplője, Michel Barnier; az érdemdíjat átvevő (titkon és reménytelenül arról ábrándozom, hogy a görögök megszívatásáéért kapja!) Wolfgang Schäuble korábbi német pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök; a Moldovában nemrég megbuktatott Maia Sandu; Kolinda Grabar-Kitarović újrázásra hajtó HDZ-s horvát államelnök (vajon most száraz lesz a beszéd?); és persze a szokásos német csapat: Angela Merkel, Manfred Weber, Ursula von der Leyen.

De visszatérve Donald Tuskra: a leendő Néppárt-elnök a tavaly ilyenkori néppárti kongresszuson elég keményen beszólt az akkor még teljes jogú tag Fidesznek, amikor olyanokat mondott, hogy „ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata” és hogy „ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

Mit csinál Tusk?

Tusk persze érthető módon van kiakadva az illiberálisokra, hiszen náluk otthon a PiS elég hasonló módszerekkel garázdálkodik mostanság, mint nálunk a Fidesz. Csakhogy ahogy a Fidesz kétharmada, úgy a PiS ottani 2015-ös egyedüli győzelme (ami az idei megismétlésével együtt azért nagy szó, mert Lengyelországban listás, tehát arányos a választási rendszer) sem a semmiből jött: a lengyeleknél speciel épp Tusk kormányának és a PO-nak korrupciós botrányokkal megtűzdelt addigi teljesítménye is erősen közrejátszott Kaczyńskiék győzelmében.

Szóval most Donald Tusk lesz a főnök a Néppártban, aminek az ő vezetése alatt kell majd lenyelnie vagy kiköpnie végre a Fideszt.

A Fidesz felfüggesztése ugyanis jelenleg úgy áll, hogy a néppárti három bölcs jelentésére várnak, akik Deutsch Tamás szerint kifejezetten a néppárti vezetés kérésére késlekednek a jelentésükkel, olyan viszont biztos nem lesz, hogy őket kidobják. Mindez alapján az is elég elképzelhetőnek tűnik, hogy a Fidesz – a „magunkat függesztettük fel”-logika alapján – inkább már azelőtt magától távozik a Néppártból, hogy egy elmarasztaló jelentéssel megaláznák őket.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek