+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. november 20. szerda, 10:24
Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa politikai vezetői.

Szerdán és csütörtökön Zágrábban gyűlik össze az európai jobbközép politika krémje az Európai Néppárt kongresszusára – az Azonnali már a helyszínen, a zágrábi arénában van. Ebbe a krémbe a Fidesz jelenleg nem tartozik bele, ugyanis fel lett függesztve a tagsága a Néppártban – hogy a hetes cikkelyre okot adó, jogállamiságot lebontó intézkedések, vagy az elvtársi hűség megtagadása miatt, az megérne egy külön misét.

 

Itt lesz viszont magyar részről a KDNP, ami még annyi vizet sem zavar a Fidesz-kormányban való részvételével, hogy érdemes legyen őket egyáltalán felfüggeszteni; valamint részt vesz a bulin az erdélyi RMDSZ is – ők már nagyon ráérnek a romániai elnökválasztás finise előtt, hiszen Kelemen Hunor számára a négy százalékot súroló eredményével véget ért az elnökválasztási kampány. Felvidéken már nem érnek rá ennyire: a Bugár-féle Híd-Most inkább a szlovák parlament ülését választja a néppárti kongresszus helyett.

 

Miről döntenek most Zágrábban?

 

A lényeg a tisztújítás, amin olyan egetverő izgalmak azért nem várhatók. A lengyel Donald Tuskkal, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács leköszönő elnökével szemben ugyanis nem indul el senki, így biztosan ő váltja majd a francia Joseph Daul-t a jobbközép pártcsalád elnöki székében. Az alelnökök tekintetében ehhez képest már tövig rághatjuk a körmünket izgalmunkban, ugyanis a tíz alelnöki helyre tizenketten pályáznak, ami azt jelenti, hogy ketten is pofára esnek!

 

A NÉPPÁRT EDDIGI ELNÖKÉRE VÁR AZ ÜRES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ-TEREM

 

Ennél még a sztárparádét jelentő felszólalásözön is izgalmasabb lesz – az Azonnalin már izzítjuk a „ki bullshitelt a legnagyobbat” listát, amin olyan esélyes indulók vannak, mint a Kilépés nélküli brexit EU-s főszereplője, Michel Barnier; az érdemdíjat átvevő (titkon és reménytelenül arról ábrándozom, hogy a görögök megszívatásáéért kapja!) Wolfgang Schäuble korábbi német pénzügyminiszter, jelenlegi Bundestag-elnök; a Moldovában nemrég megbuktatott Maia Sandu; Kolinda Grabar-Kitarović újrázásra hajtó HDZ-s horvát államelnök (vajon most száraz lesz a beszéd?); és persze a szokásos német csapat: Angela Merkel, Manfred Weber, Ursula von der Leyen.

 

De visszatérve Donald Tuskra: a leendő Néppárt-elnök a tavaly ilyenkori néppárti kongresszuson elég keményen beszólt az akkor még teljes jogú tag Fidesznek, amikor olyanokat mondott, hogy „ha nem szereted a független sajtót és a civil szervezeteket, ha tolerálod a xenofóbiát, a homofóbiát, a nacionalizmust és az antiszemitizmust, nem vagy kereszténydemokrata” és hogy „ha a liberális demokrácia nyugati modelljét a keleti autoriter demokráciával kívánod felcserélni, nem vagy kereszténydemokrata.”

 

Mit csinál Tusk?

 

Tusk persze érthető módon van kiakadva az illiberálisokra, hiszen náluk otthon a PiS elég hasonló módszerekkel garázdálkodik mostanság, mint nálunk a Fidesz. Csakhogy ahogy a Fidesz kétharmada, úgy a PiS ottani 2015-ös egyedüli győzelme (ami az idei megismétlésével együtt azért nagy szó, mert Lengyelországban listás, tehát arányos a választási rendszer) sem a semmiből jött: a lengyeleknél speciel épp Tusk kormányának és a PO-nak korrupciós botrányokkal megtűzdelt addigi teljesítménye is erősen közrejátszott Kaczyńskiék győzelmében.

 

Szóval most Donald Tusk lesz a főnök a Néppártban, aminek az ő vezetése alatt kell majd lenyelnie vagy kiköpnie végre a Fideszt.

 

A Fidesz felfüggesztése ugyanis jelenleg úgy áll, hogy a néppárti három bölcs jelentésére várnak, akik Deutsch Tamás szerint kifejezetten a néppárti vezetés kérésére késlekednek a jelentésükkel, olyan viszont biztos nem lesz, hogy őket kidobják. Mindez alapján az is elég elképzelhetőnek tűnik, hogy a Fidesz – a „magunkat függesztettük fel”-logika alapján – inkább már azelőtt magától távozik a Néppártból, hogy egy elmarasztaló jelentéssel megaláznák őket.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás