+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 11. péntek, 19:02
Élesen neki ment Bojan Glavašević horvát parlamenti képviselő mai beszédében a magyar kormányfőnek. A fiatal, egykori szociáldemokrata politikus szerint téved a jelenlegi zágrábi kormány, amikor Orbánt a horvátok barátjaként állítja be.

Bojan Glavašević, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) egykori politikusa mai parlamenti beszédében (amit horvátul itt, magyar felirattal pedig itt lehet megtekinteni) az európai korrupciót ostorozta – és példaként Magyarországot, „az Európai Unió legkorruptabb államát” hozta fel. A politikus szerint felháborító, hogy

 

„évek óta tétlenül nézzük, ahogy az EU-támogatások Orbán és barátainak meggazdagodására mennek el”.

 

Glavašević felrója a konzervatív kormánypártnak, a HDZ-nek, hogy „ugyanezt az Orbánt, ugyanezt a Fideszt” nevezik Horvátország barátainak. A politikus leszögezi: „Orbán Viktor a magyaroknak se barátja, még kevésbé Horvátország polgárainak”.

 

Majd hosszan sorolja azokat az ügyeket – Hernádi Zsolt MOL-vezér kiadatásának megtagadásától az INA megvásárlásáig –, amelyek a szocdem politikus szerint mind azt bizonyítanák, hogy „Horvátország polgárainak érdekei a legkevésbé se érdeklik Orbánt”.

 

De Glavašević szerint Borkai Zsolt győri polgármester mostani botránya azt is mutatja, hogy „Orbánt a saját polgárai se érdeklik“. Majd ismereteti röviden a Borkai-botrányt, ami amúgy a horvát sajtót is bejárta már. A vádakat ismertetve a politikus szerint Borkai „magának és barátainak drogot és prostituáltakat vett” a dubrovniki jachton. Igaz, Glavašević sem említi, hogy mindez nem csak erkölcsi, de főleg Horvátországban, ahol a prostitúció tilos, büntetőjogi kérdéseket is felvet.

 

A jelenleg független politikus szerint a korrupció ügye egész Európát érinti, nem lehet azt tagállami ügyként kezelni – a korrupcióval szemben közösen kell mindenütt fellépni. A politikus szerint a horvátoknak is elegük van abból, hogy a jobboldali kormányuk nem foglalkozik a korrupció ügyével. Ennek tudja be, hogy oly sok fiatal hagyja ott az országot, és megy inkább Írországba, Németországba vagy a skandináv államokba. A horvátoknak is elegük van abból, hogy

 

„az iskolákra, a kórházakra, a vasútra, a lakhatásra költendő pénzt prostituáltakra, drogokra, luxusjachtokra költik”.

 

Amikor az állam mindenről hallgat, azt üzeni: „nem érdekel a szegénységet, nem érdekelnek a problémáid”.

 

A politikus szerint Orbán „megpróbálja elhallgattatni az ellenfeleit, például a Momentum Mozgalom fiataljait, akik a legnagyobb veszélyt jelentik a rezsimjére”. A Momentumnak amúgy Horvátországban nem Glavašević egykoti pártja, azaz a balközép SDP a partnere.

 

A horvát liberálisok több pártban is tömörülnek: az isztriai regionális és olasz kisebbségi érdekeket képviselő IDS/DDI, illetve a balliberális Polgári Liberális Szövetség (Glas) ellenzékben, a jobboldali liberális Horvát Néppárt (HNS) pedig a kormányban ül. Noha az európai parlamenti választások előtt – a HNS és egy aprócska neoliberális párt (HSLS) kivételével – az összes liberális párt – kiegészülve a Parasztpárttal (HSS) – összeállt az Amszterdami Koalícióban, az EP-választásokon végül csak egy mandátumot szereztek. (A Momentummal a Renew Europe frakcióban ezért ma az isztriai olasz-horvát párt képviselője ül csak Horvátországból.)

 

FOTÓ: Bojan Glavašević / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás