+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. október 11. péntek, 19:02
Élesen neki ment Bojan Glavašević horvát parlamenti képviselő mai beszédében a magyar kormányfőnek. A fiatal, egykori szociáldemokrata politikus szerint téved a jelenlegi zágrábi kormány, amikor Orbánt a horvátok barátjaként állítja be.

Bojan Glavašević, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) egykori politikusa mai parlamenti beszédében (amit horvátul itt, magyar felirattal pedig itt lehet megtekinteni) az európai korrupciót ostorozta – és példaként Magyarországot, „az Európai Unió legkorruptabb államát” hozta fel. A politikus szerint felháborító, hogy

 

„évek óta tétlenül nézzük, ahogy az EU-támogatások Orbán és barátainak meggazdagodására mennek el”.

 

Glavašević felrója a konzervatív kormánypártnak, a HDZ-nek, hogy „ugyanezt az Orbánt, ugyanezt a Fideszt” nevezik Horvátország barátainak. A politikus leszögezi: „Orbán Viktor a magyaroknak se barátja, még kevésbé Horvátország polgárainak”.

 

Majd hosszan sorolja azokat az ügyeket – Hernádi Zsolt MOL-vezér kiadatásának megtagadásától az INA megvásárlásáig –, amelyek a szocdem politikus szerint mind azt bizonyítanák, hogy „Horvátország polgárainak érdekei a legkevésbé se érdeklik Orbánt”.

 

De Glavašević szerint Borkai Zsolt győri polgármester mostani botránya azt is mutatja, hogy „Orbánt a saját polgárai se érdeklik“. Majd ismereteti röviden a Borkai-botrányt, ami amúgy a horvát sajtót is bejárta már. A vádakat ismertetve a politikus szerint Borkai „magának és barátainak drogot és prostituáltakat vett” a dubrovniki jachton. Igaz, Glavašević sem említi, hogy mindez nem csak erkölcsi, de főleg Horvátországban, ahol a prostitúció tilos, büntetőjogi kérdéseket is felvet.

 

A jelenleg független politikus szerint a korrupció ügye egész Európát érinti, nem lehet azt tagállami ügyként kezelni – a korrupcióval szemben közösen kell mindenütt fellépni. A politikus szerint a horvátoknak is elegük van abból, hogy a jobboldali kormányuk nem foglalkozik a korrupció ügyével. Ennek tudja be, hogy oly sok fiatal hagyja ott az országot, és megy inkább Írországba, Németországba vagy a skandináv államokba. A horvátoknak is elegük van abból, hogy

 

„az iskolákra, a kórházakra, a vasútra, a lakhatásra költendő pénzt prostituáltakra, drogokra, luxusjachtokra költik”.

 

Amikor az állam mindenről hallgat, azt üzeni: „nem érdekel a szegénységet, nem érdekelnek a problémáid”.

 

A politikus szerint Orbán „megpróbálja elhallgattatni az ellenfeleit, például a Momentum Mozgalom fiataljait, akik a legnagyobb veszélyt jelentik a rezsimjére”. A Momentumnak amúgy Horvátországban nem Glavašević egykoti pártja, azaz a balközép SDP a partnere.

 

A horvát liberálisok több pártban is tömörülnek: az isztriai regionális és olasz kisebbségi érdekeket képviselő IDS/DDI, illetve a balliberális Polgári Liberális Szövetség (Glas) ellenzékben, a jobboldali liberális Horvát Néppárt (HNS) pedig a kormányban ül. Noha az európai parlamenti választások előtt – a HNS és egy aprócska neoliberális párt (HSLS) kivételével – az összes liberális párt – kiegészülve a Parasztpárttal (HSS) – összeállt az Amszterdami Koalícióban, az EP-választásokon végül csak egy mandátumot szereztek. (A Momentummal a Renew Europe frakcióban ezért ma az isztriai olasz-horvát párt képviselője ül csak Horvátországból.)

 

FOTÓ: Bojan Glavašević / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás