+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. október 2. szerda, 20:43
Trócsányinak annyi köze van az ügyvédi irodájához, mint nekem Németországhoz: a neve – mondta Deutsch Tamás az Azonnalinak Brüsszelben. A fideszes EP-képviselő azt is megmagyarázta: szerinte miért nem hazugság az, ha valaki letagad egy kormányzati megbízást, és az is kiderül, hogy mi a közös pont Trócsányi bukása és a laposföldhívők között.

Az eheti brüsszeli biztosjelölti meghallgatások legfontosabb fejleménye magyar szemszögből, hogy összeférhetetlenség miatt kétszer is elkaszálta Trócsányi Lászlót az EP jogi szakbizottsága, amiért az ügyvédi irodája állami megrendeléseket kapott. Így Trócsányi el se jutott a nyilvános meghallgatásig, helyette Várhelyi Olivér EU-hoz delegált nagykövetet jelöli a kormány biztosnak. Hogy mit szólnak mindehhez a DK-sok és a momentumosok, arról itt írtunk, hogy mit gondolnak az ellenzéki EP-képviselők, arról itt, szerda délután pedig a fideszes Deutsch Tamás is válaszolt a kérdéseinkre Brüsszelben.

 

Deutsch az újságírókkal való találkozást gondosan felvezette. Az első két perc eszdéeszezés után kábé hét perc önsajnáltatás következett amiatt, hogy az ellenzéki EP-képviselők megfúrják a fideszes jelölteket az EP szakbizottsági tisztségeire való választásnál, és ilyen az állítólagos magyarországi diktatúrában nem fordulhatna elő. Bezzeg Brüsszelben igen.

 

Aztán a lényegre tért.

 

A jogi szakbizottság veszélyes!

 

Beláthatatlan következményei lehetnek annak, ami a jogi szakbizottságban történt, mert ők döntenek majd mentelmi jogi kérdésekben is, és EP-beli tisztségekből való elmozdításra vonatkozó előterjesztést is tehetnek. Gyakorlatilag ez 14 embert jelent, mert a 26 fős bizottság egyszerű többséggel határoz. 

 

„Ennyi erővel a laposföldhívőknek is a legnagyobb barátja a jogi bizottság, hiszen 14 hülyét biztos lehet találni, szóval megszavazzák azt is, hogy a Föld lapos!”

 

– vonta le a következtetést Deutsch, hamarosan pedig az is kiderült, hogyan kerülnek a laposföldhívők Trócsányival egy ligába, akinek Deutsch szerint annyi köze van az ügyvédi irodájához, mint neki Németországhoz: a neve.

 

„Az egészet csak Jávor Benedek találta ki!”

 

Ezt válaszolta Deutsch az Azonnali azon felvetésére, hogy Trócsányi hazudott a jogi szakbizottságban, hiszen azt állította, hogy nem kapott az ügyvédi irodája állami megrendelést a minisztersége alatt, miközben Jávor Benedek korábbi párbeszédes EP-képviselő közzétett egy 2018-as szerződést, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

 

Deutsch mindezt azzal magyarázta, hogy valójában egy 2013-as szerződésről van szó,

 

amely a Paks II-höz kapcsolódó perekben bízta meg a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát. Amikor Ausztria beperelte a Bizottságot, amiért a Paks II beruházást engedélyezte – Magyarország pedig érthető módon beavatkozik a perbe – akkor egy brit ügyvédi irodát is be akartak vonni, és csak technikailag kellett új dátummal szerződést kötni, valójában ez a többi megbízás folytatása volt.

 

Felhívtuk ezzel kapcsolatban Jávor Benedeket is, aki azt mondta: nyilvánvaló hülyeség, amit Deutsch állít,

 

és ezt ő is tudná, ha bármit is valaha végigolvasna.

 

Jávor hangsúlyota: ez egy új per az Európai Bíróság előtt, 2018-ban indult – amint azt Deutschnak mi is felvetettük a beszélgetésen –, ráadásul a szerződés egy teljesen új szerződés, nyoma sincs a szövegében annak, hogy egy korábbinak a meghosszabbítása lenne, és az emlegetett angol iroda bevonásáról sincs egy árva szó se benne.

 

Deutsch szerint egyébként az nem gond, hogy Trócsányi résztulajdonos az ügyvédi irodájában (ami azért máris több kapcsolat, mint pusztán a neve), hiszen ennyi erővel egy távközlési miniszternek is meg lehetne tiltani, hogy Telekom-részvényeket vegyen.

 

„Nekem intenzívebb az oroszokkal való kapcsolatom, mint Trócsányinak!”

 

Deutsch ugyanis tanult oroszul és vizsgázott is belőle.

 

Trócsányi meg csak teljesített egy kiadatási kérelmet. Deutsch hozzátette: a normális ügymenet szerint jártak el, ugyanis ha két országból érkezik be kiadatási kérelem, akkor azt teljesítik, amely országgal van viszonosság (tehát megállapodás a kölcsönös kiadatásról), ez pedig Oroszország volt.

 

Valójában egyébként az USA-val is van egy kiadatási egyezménye Magyarországnak, itt lehet elovasni. Hogy a jogi szakbizottság oroszországi származású alelnöke hogyan vélekedik az ügyről, arról pedig ebben az interjúban beszélt az Azonnalinak.

 

A háttérben megbúvó Gyurcsány-szál

 

Különben is, ha Trócsányi összeférhetetlen, akkor Dobrev Klára is az az EP alelnökeként, hiszen az Altus Zrt. hatalmas összegű megbízásokat kapott az Európai Bizottságtól – mondta Deutsch, akinek volt egy válasza a DK-s Molnár Csaba azon észrevételére is, hogy az új biztosjelölt, Várhelyi Olivér a Gyurcsány-féle külügyben is dolgozott.

 

Trócsányi meg Gyurcsány alatt lett alkotmánybíró!

 

– emelte a tétet Deutsch.

 

Rossz brand lett-e a Fidesz, hogy az EP-képviselők helyett egy brüsszeli bürokrata lett a B-terv?

 

Erre a kérdésre voltunk a legkíváncsibbak, Deutsch viszont itt humorbombákba csomagolt hárításokat adott elő.

 

A Fideszben nem ambicionálni kell a pozíciókat, hanem dolgozni kell, aztán majd felkínálják

 

– mondta. Visszakérdésünkre, hogy ez önkritika-e, és az EP-képviselők eszerint rosszul dolgoztak-e, nem válaszolt, helyette azt tanácsolta, hogy ne álljunk standuposnak.

 

Mondjuk nem is vicc volt a kérdés, hiszen Orbán nagyon szeret a Fidesz demokratikus legitimációjára hivatkozni az EU-s vitákban, sőt, megpedzegette ezt Várhelyi jelölésének bejelentésekor is. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy hogyhogy nem a szintén közvetlen és erős demokratikus legitimációval rendelkező EP-képviselők közül választott új jelöltet.

 

Deutsch szerint Várhelyinek az is legitimációt ad, hogy Orbán jelölte őt, és a diplomata egyébként attól, hogy Brüsszelben dolgozik, nem brüsszeli bürokrata, hiszen nem az EU-s intézményeknek, hanem a magyar kormánynak dolgozik. Arra a kérdésre, hogy akkor Orbán által távirányított technokrata-e, nemmel válaszolt.

 

Nem lépünk egy rakás kutyaszarba

 

Deutschot kérdezték a Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági problémákról és az Európai Ügyészségről is. A jogállamiságról azt mondta, hogy az nincs normatívan meghatározva, és csak államcél, ezt egy másodéves joghallgató is tudja. Valójában nem államcél, hanem alapelv (a kötelező erő szempontjából ez nem mindegy), ezt közbevetésünkre el is ismerte Deutsch, akinek amúgy jogi diplomája van.

 

Az Európai Ügyészséggel kapcsolatban az a legnagyobb aggodalma, hogy ha most az ügyészség az ügyek egy csoportjában lemond a vádmonopóliumról, akkor aztán kinyílik egy ajtó, és majd sorban általában a büntetőügyeket, sőt, később a polgári ügyeket is át kell engednünk az EU-nak. Felvetésünkre, hogy ha netán valóban így alakulna, akkor nyugodtan ki lehet lépni az EU-s ügyészségre vonatkozó megerősített együttműködésből, azt mondta:

 

persze, de egyszerűbb, ha bele se lépünk a kutyaszarba, hiszen az okos emberek így tesznek.

 

Közvetlen EU-s pénzek az önkormányzatoknak? Hazaárulás!

 

A jogállamiság-problémák miatti pénzmegvonás egyébként azért is rossz, mert a végfelhasználókat büntetné, fejtegette Deutsch. Erre felvetettük neki, hogy mit szól az ötlethez, hogy önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak EU-s pénzekre. „Ez sületlenség, parasztvakítás, hazát hátbatámadás Gyurcsányné módra” 

 

– foglalta össze. Deutsch szerint ha lemondunk arról, hogy a magyar kormány ossza el az EU-s pénzeket, az azt jelenti, hogy mondjuk Salgótarjánnak nemcsak a magyar városokkal, hanem az összes európai várossal kéne a Bizottság előtt versenyeznie, hogy pénzt kapjon. Ott pedig politikai feltétel lesz az illegális migránsok befogadása. Kérdésünkre, hogy látott-e már ilyen javaslatot, vagy mire alapozza ezt, azt mondta: meg kell csak nézni, minden uniós dokumentumban ilyenek szerepelnek.

 

Szerinte egy ilyen közvetlen pályázati rendszer azt jelentené, hogy belgák és írek jóindulatában kell reménykednünk. Felvetésünkre, hogy az ellenzéki vezetésű városoknak nem mindegy-e, hogy írek és belgák, vagy a magyar kormány jóindulatában reménykednek, pláne Gulyás Gergely és más fideszesek erre irányuló célzásai után, azt mondta: ez hülyeség,

 

valójában sok pénzt kapnak az ellenzéki városok, ezt kell nézni, és nem azt, hogy fideszes politikusok mit nyilatkoznak.

 

Végül tehát Orbán ars poeticáját hallhattuk vissza: ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit csinálok. Most pedig azt csinálja, hogy egy nem brüsszeli, hanem kormányzati bürokratát küld Brüsszelbe.

 

BORÍTÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás