+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 17:31
Bemutatjuk, ki lehet az új magyar uniós biztos: diplomata, ő vezeti Magyarország az EU-hoz rendelt képviseletét és több mint húszéves uniós tapasztalattal bír.

Elfogadja Ursula von der Leyen az EP jogi szakbizottságának véleményét, és visszadobja Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltek neveit, miután kettejük jelölését a JURI-szakbizottság múlt csütörtökön és most hétfőn sem támogatta – írja a Politico brüsszeli szaklap.

 

Igazságügyi miniszter helyett uniós szakdiplomata

 

Az Európai Bizottság leendő elnökének szóvivője szerint von der Leyen „új neveket vár” Orbán Viktor magyar és Viorica Dăncilă román miniszterelnököktől a megüresedő szomszédságpolitikai és közlekedési portfóliókra. A szóvivő szerint

 

Orbán Viktor máris javasolt egy új nevet Trócsányi helyett von der Leyennek, mégpedig Várhelyi Olivér tapasztalt uniós diplomatát.

 

Mindezt egyébként egy másik uniós forrás a Reutersnek is megerősítette.

 

Az Eurológus egyébként már a múlt csütörtöki szavazás után bedobta Várhelyi nevét egy külügyi forrásra hivatkozva, aki egyébként Magyarország az EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője Brüsszelben, tehát az uniós ügyeket jól ismerő diplomatáról van szó.

 

Több, mint húsz éve a pályán

 

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

 

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig. Kinevezésekor a 444-nek több, Várhelyit ismerő ember is úgy nyilatkozott, a diplomata jól felkészült, átlátja a rendszert, magabiztosan tájékozódik, ugyanakkor konfliktusos ember, aki a totális győzelemre hajt.

 

Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt:

 

„a jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött”.

 

Nem győzött, hiszen mint arról az Azonnali is írt: a JURI-szakbizottság mai ülésén Rovana Plumb román biztosjelöltet 13-7 arányban, Trócsányi Lászlót pedig 12-9 arányban utasították vissza, előbbit gyanús hitelei, utóbbit pedig ügyvédi irodája miatt.

 

BORÍTÓKÉP: Joël Le Pavous​ / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás