+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 17:31
Bemutatjuk, ki lehet az új magyar uniós biztos: diplomata, ő vezeti Magyarország az EU-hoz rendelt képviseletét és több mint húszéves uniós tapasztalattal bír.

Elfogadja Ursula von der Leyen az EP jogi szakbizottságának véleményét, és visszadobja Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltek neveit, miután kettejük jelölését a JURI-szakbizottság múlt csütörtökön és most hétfőn sem támogatta – írja a Politico brüsszeli szaklap.

 

Igazságügyi miniszter helyett uniós szakdiplomata

 

Az Európai Bizottság leendő elnökének szóvivője szerint von der Leyen „új neveket vár” Orbán Viktor magyar és Viorica Dăncilă román miniszterelnököktől a megüresedő szomszédságpolitikai és közlekedési portfóliókra. A szóvivő szerint

 

Orbán Viktor máris javasolt egy új nevet Trócsányi helyett von der Leyennek, mégpedig Várhelyi Olivér tapasztalt uniós diplomatát.

 

Mindezt egyébként egy másik uniós forrás a Reutersnek is megerősítette.

 

Az Eurológus egyébként már a múlt csütörtöki szavazás után bedobta Várhelyi nevét egy külügyi forrásra hivatkozva, aki egyébként Magyarország az EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője Brüsszelben, tehát az uniós ügyeket jól ismerő diplomatáról van szó.

 

Több, mint húsz éve a pályán

 

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

 

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig. Kinevezésekor a 444-nek több, Várhelyit ismerő ember is úgy nyilatkozott, a diplomata jól felkészült, átlátja a rendszert, magabiztosan tájékozódik, ugyanakkor konfliktusos ember, aki a totális győzelemre hajt.

 

Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt:

 

„a jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött”.

 

Nem győzött, hiszen mint arról az Azonnali is írt: a JURI-szakbizottság mai ülésén Rovana Plumb román biztosjelöltet 13-7 arányban, Trócsányi Lászlót pedig 12-9 arányban utasították vissza, előbbit gyanús hitelei, utóbbit pedig ügyvédi irodája miatt.

 

BORÍTÓKÉP: Joël Le Pavous​ / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ateliers Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás