+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2019. szeptember 30. hétfő, 17:31
Bemutatjuk, ki lehet az új magyar uniós biztos: diplomata, ő vezeti Magyarország az EU-hoz rendelt képviseletét és több mint húszéves uniós tapasztalattal bír.

Elfogadja Ursula von der Leyen az EP jogi szakbizottságának véleményét, és visszadobja Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltek neveit, miután kettejük jelölését a JURI-szakbizottság múlt csütörtökön és most hétfőn sem támogatta – írja a Politico brüsszeli szaklap.

 

Igazságügyi miniszter helyett uniós szakdiplomata

 

Az Európai Bizottság leendő elnökének szóvivője szerint von der Leyen „új neveket vár” Orbán Viktor magyar és Viorica Dăncilă román miniszterelnököktől a megüresedő szomszédságpolitikai és közlekedési portfóliókra. A szóvivő szerint

 

Orbán Viktor máris javasolt egy új nevet Trócsányi helyett von der Leyennek, mégpedig Várhelyi Olivér tapasztalt uniós diplomatát.

 

Mindezt egyébként egy másik uniós forrás a Reutersnek is megerősítette.

 

Az Eurológus egyébként már a múlt csütörtöki szavazás után bedobta Várhelyi nevét egy külügyi forrásra hivatkozva, aki egyébként Magyarország az EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője Brüsszelben, tehát az uniós ügyeket jól ismerő diplomatáról van szó.

 

Több, mint húsz éve a pályán

 

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

 

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig. Kinevezésekor a 444-nek több, Várhelyit ismerő ember is úgy nyilatkozott, a diplomata jól felkészült, átlátja a rendszert, magabiztosan tájékozódik, ugyanakkor konfliktusos ember, aki a totális győzelemre hajt.

 

Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt:

 

„a jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött”.

 

Nem győzött, hiszen mint arról az Azonnali is írt: a JURI-szakbizottság mai ülésén Rovana Plumb román biztosjelöltet 13-7 arányban, Trócsányi Lászlót pedig 12-9 arányban utasították vissza, előbbit gyanús hitelei, utóbbit pedig ügyvédi irodája miatt.

 

BORÍTÓKÉP: Joël Le Pavous​ / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás