Ki az a Várhelyi Olivér, aki Orbán B-terve lesz Trócsányi helyett?

Szerző: Illés Gergő
2019.09.30. 17:31

Bemutatjuk, ki lehet az új magyar uniós biztos: diplomata, ő vezeti Magyarország az EU-hoz rendelt képviseletét és több mint húszéves uniós tapasztalattal bír.

Ki az a Várhelyi Olivér, aki Orbán B-terve lesz Trócsányi helyett?

Elfogadja Ursula von der Leyen az EP jogi szakbizottságának véleményét, és visszadobja Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelöltek neveit, miután kettejük jelölését a JURI-szakbizottság múlt csütörtökön és most hétfőn sem támogatta – írja a Politico brüsszeli szaklap.

Igazságügyi miniszter helyett uniós szakdiplomata

Az Európai Bizottság leendő elnökének szóvivője szerint von der Leyen „új neveket vár” Orbán Viktor magyar és Viorica Dăncilă román miniszterelnököktől a megüresedő szomszédságpolitikai és közlekedési portfóliókra. A szóvivő szerint

Orbán Viktor máris javasolt egy új nevet Trócsányi helyett von der Leyennek, mégpedig Várhelyi Olivér tapasztalt uniós diplomatát.

Mindezt egyébként egy másik uniós forrás a Reutersnek is megerősítette.

Az Eurológus egyébként már a múlt csütörtöki szavazás után bedobta Várhelyi nevét egy külügyi forrásra hivatkozva, aki egyébként Magyarország az EU-hoz akkreditált állandó képviseletének vezetője Brüsszelben, tehát az uniós ügyeket jól ismerő diplomatáról van szó.

Több, mint húsz éve a pályán

Várhelyi először a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt.

Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig. Kinevezésekor a 444-nek több, Várhelyit ismerő ember is úgy nyilatkozott, a diplomata jól felkészült, átlátja a rendszert, magabiztosan tájékozódik, ugyanakkor konfliktusos ember, aki a totális győzelemre hajt.

Várhelyi egyébként Twitter-oldalán végig támogatólag állt ki Trócsányi jelölése mellett, miután múlt csütörtökön a volt igazságügyi miniszter jelölését visszadobta az EP JURI-szakbizottsága, Twitterére annyit írt:

„a jogállamiságnak győznie kell a politikai hisztéria fölött”.

Nem győzött, hiszen mint arról az Azonnali is írt: a JURI-szakbizottság mai ülésén Rovana Plumb román biztosjelöltet 13-7 arányban, Trócsányi Lászlót pedig 12-9 arányban utasították vissza, előbbit gyanús hitelei, utóbbit pedig ügyvédi irodája miatt.

BORÍTÓKÉP: Joël Le Pavous​ / Twitter

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek