Triesztben tilos lehet ezentúl a szlovén zászló

Szerző: Techet Péter
2019.07.18. 18:42

Miközben Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás meg akarja tiltani nekik, hogy Szlovénia zászlaját használhassák.

Triesztben tilos lehet ezentúl a szlovén zászló

Az Osztrák-Magyar Monarchiában

Trieszt lakosságának majdnem harminc százaléka szlovén anyanyelvű volt.

A fasizmus azonban keményen olaszosított, de még a második világháború után is veszélyes lehetett megszólalni az utcán szlovénul. Az eredmény ismert: a ma Olaszországhoz tartozó kikötővárosban a két százalékot se haladja meg a szlovénség aránya – bár vannak most már iskoláik, napilapjuk és még állami színházuk is.

Jelentősebb szlovén kisebbség a Trieszt környéki hegyi falvakban él, ezekben akár a többséget is a mai napig a szlovénok adják.

A szlovénoknak van saját pártjuk, hagyományosan inkább a baloldal felé húznak, de még a szélsőjobboldali Legának is van egy szlovén képviselője a tartományi parlamentben. A kisebbség a szlovén zászlót eddig szabadon használta – ahogy a szlovéniai vagy horvátországi olaszok meg az olasz zászlót használják.

Ennek lehet most vége.

Amint arról a trieszti szlovén napilap, a Primorski Dnevnik szerdai száma beszámolt: a trieszti prefektus (tehát a központi kormányzat helyi képviselője), Valerio Valenti levélben tájékoztatta a tartományt és a szlovén kisebbséget, hogy

a szlovén zászlót csak a szlovén állam szervei (például a konzulátus) használhatják, de a szlovén kisebbség nem.

Valenti úgy tesz, mintha ő ezzel a szlovén nemzeti és állami jelképeket védené, mert mint mondta: „Egy szuverén állam jelképei nem állnak mindenkinek tetszés szerint rendelkezésére.”

Igor Gabrovec, a trieszti szlovén párt képviselője szerint az lenne a megoldás, ha a tartomány elismerné: Szlovénia védhatalmi státuszt gyakorol a szlovén kisebbség felett, ezért az jogosan használhatja a szlovén állami szimbólumokat sajátjaiként. Gabrovec figyelmeztetett arra is: a mostani akció mögött a római Belügyminisztérium állhat, ugyanis egy prefektus annak alárendelten ténykedik.

A zászlókkal mostanság az észak-adriai térségben csak a gond van. Fiumében például, ahol maga a város akarná vissza a magyar időkben használt lobogóját, a zágrábi belügy mondott erre tavaly nemet. De kedden a horvát Közigazgatási Bíróság jogellenesnek nevezte – amint erről az Azonnali beszámolt – a tilalmat.

FOTÓ: Azonnali-grafika

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek