Több, mint kétszáz kilométernyi határzárat akar Európa közepébe egy trieszti vezető

Szerző: Techet Péter
2019.07.02. 07:21

A trieszti székhelyű Friuli-Venezia-Giulia régió legás vezetője, Massimiliano Fedriga egy vasárnapi interjúban megerősítette: az egész olasz-szlovén határra kerítést akar, noha mindkét ország a schengeni zóna része. Miközben Matteo Salvini legás belügyminiszter az ötletet támogatja, a koalíciós partner Öt Csillag Mozgalom „idiótának” nevezte Fedrigát. Élesen bírálta a fal ötletét a katolikus egyház is.

Több, mint kétszáz kilométernyi határzárat akar Európa közepébe egy trieszti vezető

Massimiliano Fedriga, a trieszti központú régió szélsőjobboldali elöljárója már június végén felvetette: teljes határzár kéne az olasz-szlovén határra. Az északkelet-olaszországi régió, amelynek nagy része 1918-ig Ausztriához tartozott, és ahol ma is jelentős számú szlovén kisebbség él, határos Szlovéniával. Fedriga szerint Szlovénia felől számos menekült érkezik Olaszországba, ugyanis

a horvát-bosnyák határ nyitva áll előttük, és onnan már egyszerű átjutni Szlovéniába.

A menekültek persze nem a kis közép-európai országban akarnak maradni.

A kerítés ötlete nem csak egyszerűen barátságtalan gesztus Szlovénia felé, amely a határon átnyúló kapcsolatokat megronthatja – de eleve problematikus, hogy mindkét ország a schengeni övezet része, azaz a határnak nyitottnak kéne maradnia. Ideiglenes jelleggel be lehet vezetni határellenőrzést – erre az olasz-osztrák és az osztrák-magyar határon is sokszor sor kerül –, de

egy egész határzár ellentmondana a schengeni övezeten belüli mozgási szabadságnak.

Az olasz-szlovén határzár ötlete még a magyar-szerb határon található kerítésnél is brutálisabb ötlet, elvégre Szerbia legalább nem csak a schengeni zónának, de az Európai Uniónak se része. Az orbáni érv, hogy az EU külső határait meg kell védeni, az olasz-szlovén EU-n belüli határon nem érvényes.

Salvini is támogatja a határzárat

Fedriga azonban nem áll el az ötlettől. Vasárnap nagyinterjút adott a balpopulista Il Fatto Quotidiano napilapnak, amiben bejelentette: az olasz belügyminisztérium is egyetért a határzárral. Ez persze nem meglepő, elvégre az olasz belügyminiszter Fedriga pártjának, az EU- és idegenellenes Legának az elnöke, Matteo Salvini.

Az olasz szélsőjobboldali miniszter szerint Olaszország jelenleg „lezárta már” a mediterrán útvonalat a menekültek előtt, most a balkáni út van soron. Ez persze azt is jelenti:

Matteo Salvini se gondolja úgy, hogy az orbáni fal megvédte volna Európát, máskülönben miért kellene most cselekednie?

Az Öt Csillag és a katolikus egyház tiltakozik a fal ellen

Francesco Moraglia, Velence érseke élesen tiltakozott az ötlet ellen.

A katolikus egyházi vezető szerint „illuzórikus azt hinni, hogy a bevándorlás korszakos problémáját fizikai határzárokkal lehetne megoldani”.

A velencei érsek szerint „morális kötelesség” befogadni mindenkit, aki menekültstátuszra jogosult.

A Famiglia Cristiana szerint Fedriga olasz Trump vagy Orbán akar lenni:

a katolikus hetilap kommentátora szerint Fedriga provokációja csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet az olasz gazdaság problémáiról.

A legnagyobb olasz katolikus újság közismerten nem túl nagy híve a Legának: amint arról az Azonnali is tavaly beszámolt, a Famiglia Cristiana egyik címlapján a bibliai „távozz tőlem, Sátán” felszólítást „távozz tőlem, Salvini”-re írta át.

Szintén éles hangnemben kommentálta a legás terveket a párttal közösen kormányzó Öt Csillag Mozgalom több politikusa. Giuseppe Brescia, az olasz parlament alkotmányjogi bizottságának ötcsillagos elnöke szerint

egy olasz-szlovén határzár „bibliai méretű őrület”.

Brescia szerint a trieszti régió vezetője „egy idióta“, „erre nincs más szó”. Mint ismert: az Öt Csillag Mozgalom, amint a grilloista párt szenátusi frakcióvezetője nyilatkozta az Azonnalinak tavaly nyáron, a menekültkvótával és nem a határok lezárásával oldaná meg a menekültkérdést.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek