Orosz telefonbetyárok szívatták meg az észak-macedón miniszterelnököt, nagy botrány lett belőle

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.09. 19:59

Zoran Zaev simán belement például abba, hogy lefizesse a konstantinápolyi pátriárkát.

Orosz telefonbetyárok szívatták meg az észak-macedón miniszterelnököt, nagy botrány lett belőle

Két ismert orosz telefonbetyár csúnyán megszívatta Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnököt, de olyannyira, hogy most a teljes ellenzék hangosan követeli a lemondását.

A beszélgetésben ugyanis az oroszok külföldi politikusoknak adták ki magukat, és valahogy úgy kanyarították a beszélgetést, amiből úgy tűnik, Zaev hajlandó lenne kenőpénzt fizetni dolgokért, illetve Moszkva ellen is egy fokkal vehemensebben kelt ki, mint ahogy az a nemzetközi diplomáciában illene, mondván, Oroszország jó sok kémet pénzel a Balkánon.

Zaev keddre összehívott egy sajtótájékoztatót, és jelezte, hogy nem fog lemondani. Mindezt azután tette, hogy az orosz viccmesterek három beszélgetésből is feltöltöttek részleteket a YouTube-ra. Az egyikben Zaev azt hiszi, hogy Porosenko akkori ukrán elnökkel beszél, egy másikban meg, hogy Jens Soltenberggel, a NATO főtitkárával. 

A valóságban azonban nyilván nem velük beszélt, hanem Vlagyimir Kuznyecov és Alekszej Sztoljarov oroszországi humoristákkal,

akik elég rendszeresen szoktak rászállni más országok politikusaira, főleg olyanokra, akik nem kedvelik Putyin elnököt.

Az egyik beszélgetésben az ál-Porosenko azt mondja, hogy szívesen közvetítene a macedón ortodox egyház és a kostantinápolyi pátriárka között, aki januárban elismerte a független ukrán ortodox egyház létét. Az elnökbőrbe bújt humorista azt mondja, azért lett olyan jóban I. Bertalan pátriárkával, mert megkente egy kis pénzzel, azaz adott neki 150 000 eurót.

Az ál-Porosenko azt mondja, szívesen elintézi, hogy Zaevnek kicsit olcsóbb legyen, mondjuk 100 000 euró. „Kiváló, nem lesz semmi probléma ezzel” – vágja rá az észak-macedón miniszterelnök erre.

Egy másik beszélgetésben, ahol meg a másik orosz humorista Stoltenbergnek adja ki magát, Zaev arról értekezik, hogy sok a régióban az orosz kém. 

A keddi sajtótájékoztatón aztán Zaev azt mondta, a saját nyíltsága áldozatává vált, és egy „NATO-ellenes ország csalóié”. 

Szerinte Moszkvát zavarja Észak-Macedónia elkötelezettsége a NATO mellett, most, hogy az ország névváltoztatásával megszűnt a konfliktus köztük és Görögország között.

A Lexus és Vovan néven futó putyinista orosz telefonbetyároknak nem ez volt az első látványos akciójuk: arról mi is írtunk, hogy például jó eséllyel rászálltak Emmanuel Macron elnökre is, de megszívatták már Elton Johnt, Boris Johnsont, Alekszandar Lukasenka fehérorosz elnököt és Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnököt is.

Arról, hogy a telefonbetyárok hogyan érik el folyamatosan a nagyhatalmak vezetőit, számos találgatás van: sokak szerint Vovan és Lexus mögött maga a Kreml áll, hiszen ilyen információkhoz maguktól nem juthatnának hozzá egykönnyen. Természetesen mindezt ők maguk tagadják.

FOTÓ: KUHLMANN via Wikimedia Commons

Ha pedig érdekel, milyen Zaev élőben, nézd meg a szkopjei videónkat, amiben a Gruevszki-ügy kapcsán nyilatkozik nekünk:

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek