Timmermans és Sargentini pártjai nyertek nagyot a holland EP-választáson, mondja az exit poll

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.23. 22:28

Ha hihetünk az exit polloknak, a 2019-es EP-választás első csatáját a mainstream erői nyerték a szélsőjobboldallal szemben.

Timmermans és Sargentini pártjai nyertek nagyot a holland EP-választáson, mondja az exit poll

Óriási meglepetés készül Hollandiában, ahol Nagy-Britanniával együtt már csütörtökön lezajlott az idei európai parlamenti választás. Egy holland exit poll szerint – amit a holland média teljes értékű becslésként kezel – ugyanis az európai balközép csúcsjelöltje, Frans Timmermans szociáldemokratái (PvdA) 18,4 százalékkal nyertek a felmérést ismertető Mérce szerint: mindenkit megelőzve 5 EP-helyet szereztek – vagyis 2 mandátummal többet, mint 2014-ben.

A Timmermans-sztoriban ráadásul még magyar szál is van: a holland PvdA színeiben ismét mandátumot szerzett a magyar származású Piri Kati, aki a nagy techcégek megadóztatásának ügyének egyik élharcosa az EP-ben, teszi hozzá a Mérce.

A kormányzó VVD, azaz Mark Rutte miniszterelnök pártja 4 helyet kapna, 14,6 százalékkal, ez 1 EP-mandátumot jelent pluszban a 2014-eshez képest. Ez a párt egyébként az ALDE-frakció tagja volt eddig, a formálódó közös ALDE-Macron-frakcióban alap, hogy benne lesznek. A másik ALDE-tagpárt, a 6,3 százalékra mért D66 viszont elbukott 2 mandátumot: a 2014-es 4 helyett idén be kell érnie kettővel.

Az Orbánt az Európai Néppártból kizárni akaró holland kereszténydemokraták a harmadikak, de a 2014-es 5 mandátumhoz képest idén már csak négy helyet hoztak, 12,5 százalékkal. 

Úgy tűnik, a szélsőjobboldalnak semmiféle áttörés nem sikerült, inkább csak a két széljobbos párt közötti erőviszonyok szilárdultak meg:

Thierry Baudet feltörekvő szélsőjobboldali pártja, a FvD az exit poll szerint 11,2 százalékra volt jó, ez 3 EP-mandátumot eredményez majd nekik. A Bunyós Pityu jó barátja, Geert Wilders által vezetett, 2006 óta létező Szabadságpárt viszont elbukta brüsszeli-strasbourgi helyei nagyrészét: az öt évvel ezelőtti 4 mandátum helyett már csak egyet csípett meg az exit poll szerinti 4,1 százalékkal.

Nagy meglepetés viszont, hogy a zöldfrakcióban eggyel több holland képviselő lesz: Judith Sargentiniék GroenLinks pártja az eddigi 2 helyett 3 EP-képviselőt küld majd az EP-be.

Ez azért is különösen érdekes, mert a párt a magyar jogállamiság helyzetéről szóló Sargentini-jelentéssel külön kampányolt is, vagyis eszerint Hollandiában egy zöldpárt képes a környezetvédelem ügyén túlmutató témákkal is szavazókat szerezni. (Maga Sargentini egyébként visszavonul az EP-képviselőségtől.)

A részvétel is nagyobb volt, mint 2014-ben: akkor 37,3, most 41,5 százaléknyi holland szavazót mozgatott meg, hogy ki képviseli őket az Európai Parlamentben. Ez mindenesetre egyelőre csak egy exit poll, a hivatalos hollandiai eredmények vasárnap este jönnek majd.

Az Azonnali számos európai helyszínről, percről percre követi majd az EP-választást, tartsatok velünk egész hétvégén!

CÍMLAPFOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek