Macrontól Cipraszig tartó progresszív koalícióval cseleznék ki Webert

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.16. 11:10

Simán lehet, hogy pont az lesz Manfred Weber és az Európai Néppárt veszte, amit Orbán Viktor hónapok óta reklamál: hogy míg a baloldal a centristákkal és a zöldekkel szövetkezve simán lehajol saját szélsőségei voksaiért, az Európai Néppárt pont a centristák kedvéért nem akarja ezt megtenni a szélsőjobboldaliakkal.

Macrontól Cipraszig tartó progresszív koalícióval cseleznék ki Webert

Ez a cikk a május 26-i EP-választásról és annak következményeiről szól. Ha nem vagy képben, olvasd el az Azonnali EP-alapozóját!

A korábban még kifejezetten Macron-ellenes hangokat megütő, a francia elnök politikája kapcsán neoliberalizmusról és antiszociális lépésekről beszélő német szociáldemokrata Udo Bullmann 180 fokos fordulatot vett a héten. A berlini Die Tageszeitung írta meg, hogy az Európai Parlament pillanatnyilag második legnagyobb frakcióját, a balközép S&D-t vezető Bullmann elkezdte felfedni az EP-választás utáni lapjait. Szerinte ugyanis lehetséges lenne egy olyan EP-beli progresszív szövetség, ami a baloldaltól egészen a liberálisokig tartana – ehhez azonban az kell, hogy meggyőződjenek arról, a francia elnök komolyan gondolja-e a progresszív politikáról szóló ígéreteit. „Macron ugyan nem szocialista, de ettől még miért ne beszélhetnénk vele?” – tette fel a kérdést a politikus egy brüsszeli háttérbeszélgetésen a héten. 

Nem csak Manfred Webernek lehet többsége

Az európai balközép pártok – így itthon az MSZP-é, Németországban az SPD-é, Ausztriában az SPÖ-é, és így tovább – európai csúcsjelöltje az a Frans Timmermans, aki ezidáig az Európai Bizottság alelnöke volt, és az elmúlt hónapokban Orbán Viktor egyik kedvenc céltáblájává vált. Mivel az európai szocdem pártok támogatottságát nem mérik túl acélosra a közvélemény-kutatók, ezért a jobbközép Európai Néppárt bajor csúcsjelöltjének, Manfred Webernek sokkal nagyobb esélye van a bizottsági elnökségre. Ahhoz azonban, hogy meg is kapja Juncker székét, szövetségesekre van szüksége az EP-ben: nem csak a balközépre, hanem a liberálisokra is (ezt javasolja Sebastian Kurz osztrák kancellár) vagy akár a zöldekre (egyik csúcsjelöltjük pont az Azonnalinak mondta el, milyen feltételekkel támogatnák Webert).

De többsége nem csak Webernek lehet, az ALDE és a Zöldek számára egyáltalán nem vonzóbb egy konzervatív bajor politikus, mint mondjuk Timmermans (vagy ha nem hiszünk a spitzenkandidati rendszerben, lényegében bárki más). Pláne hogy Macron, aki az ALDE-vel együtt készül egy új EP-frakciót alapítani, korábban úgy nyilakozott: meg akarja törni az Európai Néppárt vezető pozícióját. Ezt pedig úgy a legegyszerűbb, ha összefog a baloldali GUE/NGL, a balközép S&D, a Zöldek és az Európai Reneszánsz, azaz a közös ALDE-Macron-frakció.

Egy ilyen összefogáshoz ráadásul több független EP-képviselőt is simán meg lehetne győzni.

Martin Sonneborn német viccpárti elnök – akinek pártja, a Die Partei valószínűleg 2 EP-mandátumot is behúz idén – nemrég a Heute Show-ban azt mondta, fontos szavazások esetén, amikor úgy néz ki, minden voksra szükség van, rendre támogatja az EP-ben a baloldal, a balközép és a zöldek javaslatait. Ilyen független lehet még a német kalózpárt, az állatvédők, és még sokan mások, akár az olasz Öt Csillag elit-, de nem EU-ellenes szövetségesei. Akár még a béruniós Jobbik is, ki tudja?

UDO BULLMANN SAJTÓTÁJÉKOZTAT. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

Udo Bullmann a háttérbeszélgetésen azt is elmondta, hogy neki ugyan nincsenek gondjai azzal, ha az európai állam- és kormányfők az EP-választást követő második napon összegyűlnek egy brüsszeli informális megbeszélésre, hogy megállapodjanak személyi kérdésekben. (A Néppárt részéről a Bizottság élére több jelöltet is pletykálnak Manfred Weber mellett: a brexit-főtárgyaló Michel Barnier-t, a Világbank-vezérigazgató Kristalina Georgievát.) „Gyakran hallom Dél-Európában, hogy az emberek egy Ciprasztól Macronig érő progresszív szövetséget akarnak. Meglátjuk, lehetséges lesz-e ez” – fogalmazott Bullmann.

Lehet, pont a brexit miatt jön majd ez össze: mivel Nagy-Britannia még mindig nem lépett ki az EU-ból, ott is lesz EP-választás, ahol a baloldali Munkáspárt jó szereplése várható. Bullmann erősödő szocdemeket lát Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban is. A zöldek Németországban, Belgiumban és Luxemburgban erősödhetnek nagyot.

Vagyis simán lehet, hogy – feltéve persze, hogy se a balközép se szerepel olyan rosszul, mint várható, a liberálisok és a zöldek pedig szétnyerik magukat, és ez a forgatókönyv összejön – pont az lesz Manfred Weber veszte, amit Orbán Viktor hónapok óta reklamál nála: hogy míg a baloldal a centristákkal és a zöldekkel szövetkezve simán lehajol saját szélsőségei voksaiért, az Európai Néppárt pont a centristák kedvéért nem akarja ezt megtenni a szélsőjobboldaliakkal.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek