+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Techet Péter
2019. május 18. szombat, 16:26
Egy órára volt meghirdetve, már négy is elmúlt, és az osztrák kancellár még mindig nem szólalt meg az FPÖ botrányvideója kapcsán. Kurznak nem elég Strache lemondása, további FPÖ-s fejeket akar.

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

 

Délelőtt több mint egy órán át tárgyalt a konzervatív ÖVP által adott kancellár, Sebastian Kurz Heinz-Christian Strachével. Hogy a konzervatív osztrák kancellár nem akar együttműködni a továbbiakban az FPÖ-s Strachéval, miután tegnap kikerült róla egy botrányos videó, reggel is tudható volt már.

 

Azaz senkinek nem jelentett meglepetést, hogy a találkozó után Strache lemondott minden kormányzati és pártbeli pozíciójáról. Az alkancellári és pártelnöki poszton Norbert Hofernek kéne követnie. A jelenlegi közlekedési miniszter a felgyorsult osztrák belpolitika miatt maga is lemondott már valamiről – a hétfői budapesti útjáról.

 

Kurznak elvileg rögtön Strache után kellett volna megtartania a sajtótájékoztatóját. Azaz egy órakor.

 

Az elmúlt három órában azonban csak annyi hír szivárgott ki a bécsi kancelláriáról: tessék még várni,

 

majd kiderült, hogy este 19:45-kor várható a sajtótájékoztató, Alexander van der Bellen államfőé pedig fél kilenckor – utóbbi feladata a miniszterek leváltása, de az osztrák alkotmány értelmében az egesz kormanyt is menesztheti egyoldalúan, ha megnevez egy új kancellárjelöltet.

 

Eközben a szociáldemokrata SPÖ ifjúsági szervezete, a Szocialista Ifjúság tüntet a Ballhausplatzon, füttykoncerttel üdvözölték Strache lemondását. És közben szól a Vengaboystól a We are going to Ibiza.

 

De miért nem jött még mindig ki Sebastian Kurz?

 

A legnagyobb kérdést ugyanis,

 

hogy folytatható-e a jelenlegi koalíció, vagy jönnek az előrehozott választások, csak ő tudja megválaszolni.

 

Az osztrák Momentum, a jobboldali liberális Neos a Der Standard livestreamje szerint úgy értesült: a késlekedés oka az, hogy

 

Sebastian Kurz állítólag nem elégszik meg Strache lemondásával, akarná Herbert Kickl (képünkön balra) szabadságpárti belügyminiszter távozását is,

 

akinek minisztériuma körül főleg a munkatársak szélsőjobboldali kapcsolatai miatt sokasodtak a botrányok. Kickl tavaly az alkotmányvédelemmel is összetűzésbe került, amiért ezen a héten

 

bejelentette a német alkotmányvédelem: az osztrák felet nem tartja megbízhatónak, Kicklnél egész adatbázisok tűnnek el, ezért megszünteti a kapcsolatot az osztrákokkal.

 

Sebastian Kurz a Neos szerint tehát azt követeli: Kickl is távozzék, ebbe azonban az FPÖ nem akar belemenni az osztrák hírügynökség, az APA információi szerint. Ha a két fél nem enged, akkor valóban jöhetnek az előrehozott választások.

 

FOTÓ: FPÖ

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás