+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 18. szombat, 16:26
Egy órára volt meghirdetve, már négy is elmúlt, és az osztrák kancellár még mindig nem szólalt meg az FPÖ botrányvideója kapcsán. Kurznak nem elég Strache lemondása, további FPÖ-s fejeket akar.

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

 

Délelőtt több mint egy órán át tárgyalt a konzervatív ÖVP által adott kancellár, Sebastian Kurz Heinz-Christian Strachével. Hogy a konzervatív osztrák kancellár nem akar együttműködni a továbbiakban az FPÖ-s Strachéval, miután tegnap kikerült róla egy botrányos videó, reggel is tudható volt már.

 

Azaz senkinek nem jelentett meglepetést, hogy a találkozó után Strache lemondott minden kormányzati és pártbeli pozíciójáról. Az alkancellári és pártelnöki poszton Norbert Hofernek kéne követnie. A jelenlegi közlekedési miniszter a felgyorsult osztrák belpolitika miatt maga is lemondott már valamiről – a hétfői budapesti útjáról.

 

Kurznak elvileg rögtön Strache után kellett volna megtartania a sajtótájékoztatóját. Azaz egy órakor.

 

Az elmúlt három órában azonban csak annyi hír szivárgott ki a bécsi kancelláriáról: tessék még várni,

 

majd kiderült, hogy este 19:45-kor várható a sajtótájékoztató, Alexander van der Bellen államfőé pedig fél kilenckor – utóbbi feladata a miniszterek leváltása, de az osztrák alkotmány értelmében az egesz kormanyt is menesztheti egyoldalúan, ha megnevez egy új kancellárjelöltet.

 

Eközben a szociáldemokrata SPÖ ifjúsági szervezete, a Szocialista Ifjúság tüntet a Ballhausplatzon, füttykoncerttel üdvözölték Strache lemondását. És közben szól a Vengaboystól a We are going to Ibiza.

 

De miért nem jött még mindig ki Sebastian Kurz?

 

A legnagyobb kérdést ugyanis,

 

hogy folytatható-e a jelenlegi koalíció, vagy jönnek az előrehozott választások, csak ő tudja megválaszolni.

 

Az osztrák Momentum, a jobboldali liberális Neos a Der Standard livestreamje szerint úgy értesült: a késlekedés oka az, hogy

 

Sebastian Kurz állítólag nem elégszik meg Strache lemondásával, akarná Herbert Kickl (képünkön balra) szabadságpárti belügyminiszter távozását is,

 

akinek minisztériuma körül főleg a munkatársak szélsőjobboldali kapcsolatai miatt sokasodtak a botrányok. Kickl tavaly az alkotmányvédelemmel is összetűzésbe került, amiért ezen a héten

 

bejelentette a német alkotmányvédelem: az osztrák felet nem tartja megbízhatónak, Kicklnél egész adatbázisok tűnnek el, ezért megszünteti a kapcsolatot az osztrákokkal.

 

Sebastian Kurz a Neos szerint tehát azt követeli: Kickl is távozzék, ebbe azonban az FPÖ nem akar belemenni az osztrák hírügynökség, az APA információi szerint. Ha a két fél nem enged, akkor valóban jöhetnek az előrehozott választások.

 

FOTÓ: FPÖ

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás