+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. május 18. szombat, 16:26
Egy órára volt meghirdetve, már négy is elmúlt, és az osztrák kancellár még mindig nem szólalt meg az FPÖ botrányvideója kapcsán. Kurznak nem elég Strache lemondása, további FPÖ-s fejeket akar.

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

 

Délelőtt több mint egy órán át tárgyalt a konzervatív ÖVP által adott kancellár, Sebastian Kurz Heinz-Christian Strachével. Hogy a konzervatív osztrák kancellár nem akar együttműködni a továbbiakban az FPÖ-s Strachéval, miután tegnap kikerült róla egy botrányos videó, reggel is tudható volt már.

 

Azaz senkinek nem jelentett meglepetést, hogy a találkozó után Strache lemondott minden kormányzati és pártbeli pozíciójáról. Az alkancellári és pártelnöki poszton Norbert Hofernek kéne követnie. A jelenlegi közlekedési miniszter a felgyorsult osztrák belpolitika miatt maga is lemondott már valamiről – a hétfői budapesti útjáról.

 

Kurznak elvileg rögtön Strache után kellett volna megtartania a sajtótájékoztatóját. Azaz egy órakor.

 

Az elmúlt három órában azonban csak annyi hír szivárgott ki a bécsi kancelláriáról: tessék még várni,

 

majd kiderült, hogy este 19:45-kor várható a sajtótájékoztató, Alexander van der Bellen államfőé pedig fél kilenckor – utóbbi feladata a miniszterek leváltása, de az osztrák alkotmány értelmében az egesz kormanyt is menesztheti egyoldalúan, ha megnevez egy új kancellárjelöltet.

 

Eközben a szociáldemokrata SPÖ ifjúsági szervezete, a Szocialista Ifjúság tüntet a Ballhausplatzon, füttykoncerttel üdvözölték Strache lemondását. És közben szól a Vengaboystól a We are going to Ibiza.

 

De miért nem jött még mindig ki Sebastian Kurz?

 

A legnagyobb kérdést ugyanis,

 

hogy folytatható-e a jelenlegi koalíció, vagy jönnek az előrehozott választások, csak ő tudja megválaszolni.

 

Az osztrák Momentum, a jobboldali liberális Neos a Der Standard livestreamje szerint úgy értesült: a késlekedés oka az, hogy

 

Sebastian Kurz állítólag nem elégszik meg Strache lemondásával, akarná Herbert Kickl (képünkön balra) szabadságpárti belügyminiszter távozását is,

 

akinek minisztériuma körül főleg a munkatársak szélsőjobboldali kapcsolatai miatt sokasodtak a botrányok. Kickl tavaly az alkotmányvédelemmel is összetűzésbe került, amiért ezen a héten

 

bejelentette a német alkotmányvédelem: az osztrák felet nem tartja megbízhatónak, Kicklnél egész adatbázisok tűnnek el, ezért megszünteti a kapcsolatot az osztrákokkal.

 

Sebastian Kurz a Neos szerint tehát azt követeli: Kickl is távozzék, ebbe azonban az FPÖ nem akar belemenni az osztrák hírügynökség, az APA információi szerint. Ha a két fél nem enged, akkor valóban jöhetnek az előrehozott választások.

 

FOTÓ: FPÖ

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás