+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Pintér Bence & Kulcsár Árpád
2019. április 5. péntek, 13:09
Meg lehet-e reformálni egy nyelvet puszta erőből? Március 29-én az Azonnali bevezette az igaz magyar „brilépés” szót a csúnya anglicizmus „brexit” helyett. Megkérdeztük a MÚOSZ-t és jó pár nyelvészt, hogy mit gondolnak róla: valaki szerint ötletes, mások szerint sületlenség, Kálmán László szerint pedig hiábavaló a próbálkozásunk.

Az Azonnalin március 29-én, a brexit eredetileg kitűzött napján vezettük be a brilépés szót: számos érvünk volt mellette, olvassátok vissza, ha lemaradtatok volna. Természetesen azonnal megkérdeztünk az új szóról számos nyelvészt és szakmai szervezetet – következzenek az ő álláspontjaik!

 

MÚOSZ: Nincs testületi álláspont

 

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az Azonnalinak írt válaszában felidézte: régi vita a nyelvészek körében is, hogy van-e értelme a nyilvánvalóan idegenből átvett kifejezések magyarításának, és mikortól tekintünk magyarnak egy idegen eredetű szót. Ha úgy nézzük, a „brilépés” se sokkal magyarabb, mint a brexit, hiszen a „brit” sem magyar szó, még csak nem is angol, hanem eredetileg kelta, írta a MÚOSZ-elnök, hozzátéve:

 

nem érzik magukat feljogosítva arra, hogy útmutatást adjanak ebben az ügyben, így álláspontjuk sincs. És belátható időn belül nem is lesz.

 

Balázs Géza: Ötletes, használják nyugodtan!

 

Az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője az Azonnalinak írt rövid és tömör válaszában arra biztatott minket, hogy használjuk bátran a brilépést:

 

„Szabályos szerkezet, ugyanolyan, mint a brexit, csak magyar, helyesírása szabályos, ráadásul ötletes, használják nyugodtan!”

 

Szilágyi N. Sándor: Fölösleges sültelenség

 

A Kolozsváron élő nyelvész nincs elragadtatva az ötlettől: „Ha nem lenne annyi okos ember, sokkal könnyebb lenne az életünk.

 

Szerintem a brexit magyarul brexit, a brilépés meg fölösleges sületlenség”

 

– mondta. Szilágyi N. úgy érti, hogy ez egy vicc, és azt is reméli.

 

Kálmán László: Az esetek nagy részében az ilyesmi sikertelen

 

Megkerestük Kálmán László nyelvészt is, aki megkeresésünkre azt írta, hogy

 

„a nyelvet csak egész kivételes alkalmakkal lehet ilyen újítások szándékos elterjesztésével gazdagítani”.

 

Szerinte az esetek legnagyobb részében az ilyesmi sikertelen, sőt, különösen kevés sikerre számíthat az újítás, ha már nagyon széles körben elterjedt egy másik kifejezés ugyanabban a funkcióban. Hozzátette: a kölcsönzés a szókincs gazdagodásának leggyakoribb és legbanálisabb módja, ezért eleve nagyobb sikerre számíthat, mint a tükörfordítás vagy a rövidítés, bár azok is elég gyakoriak. 

 

A teljesen új szó alkotásának (az ún. belső szóalkotásnak) van a legkisebb esélye, ha pedig a gyakoribb megoldások valamelyike is rendelkezésre áll, akkor egyenesen a nullához közelít ez az esély.)

 

Na mindegy. Mire a britek végre kilépnek az EU-ból, talán ez a szó is elterjed. Ezer év sok idő!

 

Csütörökön a budapesti utcákon és tereken is körbekérdeztünk, hogy mit szólnak a népek a brilépés szóhoz, nézzétek meg itt:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem az jelenti rájuk a veszélyt, hogy rozoga csónakokkal kelnek át a tengeren, hanem az útközben jellemző erőszak. Marokkó különösen veszélyes.

Főleg a szélsőjobb politikusok és kommentelők jeleskednek ebben. Több politikus is valamiért a támadás szót használta a párizsi tűzre.

Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a
szocdem jogászprofesszor
fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Komoly etnikai és vallási ellentétek, és egy alig pár hónapja véget ért politikai válság kísérik a merényleteket az indiai-óceáni szigetországban.

Egy német középkorász az orvostudomány mai állása alapján vizsgálta meg az evangéliumokban leírt kereszthalált, és arra a megállapításra jutott: Jézus kómába esett, de nem halt meg.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali összeültet vitázni pár ifjú politikust április 25-én az Aurórában. Regisztráljatok!

Bringázz április 28-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Hogyan teljesített az Európai Bizottság a luxemburgi Jean-Claude Juncker vezetése alatt? Április 29-én a Corvinus Egyetemen megtudhatod.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

György Péter a Notre-Dame-on kívül a legújabb trianoni emlékmű terveiről is beszélt az Azonnalinak. Interjú!

Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Révész Máriusz kormánybiztos Azonnalinak tett ígérete szerint kátyúzni is fognak a pénzből!

Elmentünk egy kampányfórumra Újvidéken, mert most először szavazhatnak az EP-választáson a vajdasági magyarok. Riport!

Twitter megosztás Google+ megosztás