+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Pintér Bence & Kulcsár Árpád
2019. április 5. péntek, 13:09
Meg lehet-e reformálni egy nyelvet puszta erőből? Március 29-én az Azonnali bevezette az igaz magyar „brilépés” szót a csúnya anglicizmus „brexit” helyett. Megkérdeztük a MÚOSZ-t és jó pár nyelvészt, hogy mit gondolnak róla: valaki szerint ötletes, mások szerint sületlenség, Kálmán László szerint pedig hiábavaló a próbálkozásunk.

Az Azonnalin március 29-én, a brexit eredetileg kitűzött napján vezettük be a brilépés szót: számos érvünk volt mellette, olvassátok vissza, ha lemaradtatok volna. Természetesen azonnal megkérdeztünk az új szóról számos nyelvészt és szakmai szervezetet – következzenek az ő álláspontjaik!

 

MÚOSZ: Nincs testületi álláspont

 

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az Azonnalinak írt válaszában felidézte: régi vita a nyelvészek körében is, hogy van-e értelme a nyilvánvalóan idegenből átvett kifejezések magyarításának, és mikortól tekintünk magyarnak egy idegen eredetű szót. Ha úgy nézzük, a „brilépés” se sokkal magyarabb, mint a brexit, hiszen a „brit” sem magyar szó, még csak nem is angol, hanem eredetileg kelta, írta a MÚOSZ-elnök, hozzátéve:

 

nem érzik magukat feljogosítva arra, hogy útmutatást adjanak ebben az ügyben, így álláspontjuk sincs. És belátható időn belül nem is lesz.

 

Balázs Géza: Ötletes, használják nyugodtan!

 

Az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője az Azonnalinak írt rövid és tömör válaszában arra biztatott minket, hogy használjuk bátran a brilépést:

 

„Szabályos szerkezet, ugyanolyan, mint a brexit, csak magyar, helyesírása szabályos, ráadásul ötletes, használják nyugodtan!”

 

Szilágyi N. Sándor: Fölösleges sültelenség

 

A Kolozsváron élő nyelvész nincs elragadtatva az ötlettől: „Ha nem lenne annyi okos ember, sokkal könnyebb lenne az életünk.

 

Szerintem a brexit magyarul brexit, a brilépés meg fölösleges sületlenség”

 

– mondta. Szilágyi N. úgy érti, hogy ez egy vicc, és azt is reméli.

 

Kálmán László: Az esetek nagy részében az ilyesmi sikertelen

 

Megkerestük Kálmán László nyelvészt is, aki megkeresésünkre azt írta, hogy

 

„a nyelvet csak egész kivételes alkalmakkal lehet ilyen újítások szándékos elterjesztésével gazdagítani”.

 

Szerinte az esetek legnagyobb részében az ilyesmi sikertelen, sőt, különösen kevés sikerre számíthat az újítás, ha már nagyon széles körben elterjedt egy másik kifejezés ugyanabban a funkcióban. Hozzátette: a kölcsönzés a szókincs gazdagodásának leggyakoribb és legbanálisabb módja, ezért eleve nagyobb sikerre számíthat, mint a tükörfordítás vagy a rövidítés, bár azok is elég gyakoriak. 

 

A teljesen új szó alkotásának (az ún. belső szóalkotásnak) van a legkisebb esélye, ha pedig a gyakoribb megoldások valamelyike is rendelkezésre áll, akkor egyenesen a nullához közelít ez az esély.)

 

Na mindegy. Mire a britek végre kilépnek az EU-ból, talán ez a szó is elterjed. Ezer év sok idő!

 

Csütörökön a budapesti utcákon és tereken is körbekérdeztünk, hogy mit szólnak a népek a brilépés szóhoz, nézzétek meg itt:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás