Magyar szót a brexitnek!

Szerző: Fekő Ádám
2019.03.29. 07:30

Elég már az angol szavakból, amikor amúgy is le akarnak innen lépni! Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a brexit valami olyan örökké velünk élő, de soha meg nem valósuló gondolat marad, mint a kommunizmus, itt az ideje magyarosítani a dolgot. Találjuk meg végre a saját szavunkat arra a jelenségre, amikor bénák a britek!

Magyar szót a brexitnek!
Most, hogy nem történt meg a brexit, és így tippre soha nem is fog megtörténni, itt az ideje a fontos dolgokkal foglalkozni: egyáltalán miért használjuk ezt a szót?

Rettenetes kimondani, írásban olyan nehéz vele dolgozni, hogy egész helyesírási viták lementek az Azonnali szellemi műhelyében róla, hogy hogyan is kéne ragozni, de igazából az sem eldöntötött, nagybetűvel kell-e írni ezt a 2016 óta létező szót, vagy nem. Ha valamiből elegünk lehet, az nem is Theresa May balfaszkodása, hanem ez! 

Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a brexit valami olyan örökké velünk élő, de soha meg nem valósuló gondolat marad, mint a kommunizmus vagy az objektív újságírás, itt az ideje magyarosítani a dolgot. Ahogy például az a zseni is tette annak idején, aki elnevezte a flashmobot villámcsődületnek, az internetet világhálónak, vagy a menekülteket migránsnak. 

Ízlelgessük kicsit: brilépés!

Hát mennyivel jobban hangzik, mint a magyartalan brexit, nem?

Pedig egyfajta üzenet is lehetne a hülye briteknek, akiknek kilépésével már csak Írország és Málta, azaz kevesebb, mint hat és félmillió EU-s polgár hivatalos nyelve marad az angol.

Ha viszitek az országot, vigyétek a nyelveteket is pupákok, fertőzzétek a saját nyelveteket az új szavaitokkal!

Ha végre felvállalnánk a brilépés szót, nem csak az elsők lennénk ebben a fontos kérdésben, de demonstrálnánk is, hogy nekünk, magyaroknak aztán végképp senki nem mondhatja meg, hogy hogyan éljünk, vagy hogyan beszéjünk! Nálunk nem Halloween van, hanem MINDENSZENTEK (így nagybetűvel), nem Brangelina a kedvenc egykori celebpárunk házasított neve, hanem Ormicska,

és nem brexit van, hanem brilépés.

Úgyhogy ha már ma jött el a nap, amikor a britek hivatalosan is úgy lettek az Unióval, mint egyszeri MSZP-s Gyurcsány Ferenccel, kezdjük el használni a jó szót: brilépés! Tegyen így minden rendes magyar szerkesztőség!

A brilépés szó kapcsán állásfoglalást kérünk nyelvészektől, szakértőktől és a MÚOSZ-tól is, ezeket hamarosan olvashatjátok az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek