+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. március 29. péntek, 11:39
A britek kilépésével az EU-ban már csak Írország és Málta lakóinak anyanyelve maradna az angol. Ideje hát levetkőzni az angol nyelvi dominanciát, és igazi, európai szavakat találni a brexitre! De miket?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Aki azt gondolta, előrehoztuk április 1-jét a brilépés szó bevezetésével, téved. Techet Péternek több érve is van a brilépés szó mellett.

 

1. A magyarok nagy része nem beszél idegen nyelvet, azaz lehet, eddig azt se tudta, miről van szó, amikor a híradókban állandóan a brexitről beszéltek. A menekült szót legalább érti. Remélhetőleg, a brilépést is fogja.

 

2. A brexit szó sohasem lehet egy hungarikum. A brilépés annál inkább! Ilyenje más népnek nincs!

 

3. Ezzel a szóval elejét vehetjük egy huxitnak.

 

Mivel a magylépés vagy magykilépés teljességgel használhatatlan, egyszerűen nyelvileg tudjuk megakadályozni, hogy Orbán kivezessen minket az EU-ból. Egyszerűen nem lesz rá szavunk!

 

4. Más népek is követhetik a példánkat.

 

A német Brausgang, a horvát brizlaz, a görög brékszodosz, a román la brevedere vagy az olasz briscita például teljesen jól működnek a brexit helyett, a brilépés mellett. Ha a britek kilépnek, vigyék csak szépen a nyelvüket is!

 

5. Gazdagíthatjuk saját nyelvünket is új szavakkal, kifejezésekkel. Például a „Ne brilépődjél már!“ azt jelentheti, hogy „Ne tökölődjél, hozzál már döntést!”. Vagy például egy buliban, ha valaki csak rövid ideig megy el, de igazából már a lépcsőházban megfordul, mondhatja nyugodtan azt, mielőtt lelép: „Szevasztok, én brilépek!”. Vagy akár románul: „La brevedere!”

 

Neked melyik tetszik a legjobban? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás