+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. március 29. péntek, 11:39
A britek kilépésével az EU-ban már csak Írország és Málta lakóinak anyanyelve maradna az angol. Ideje hát levetkőzni az angol nyelvi dominanciát, és igazi, európai szavakat találni a brexitre! De miket?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Aki azt gondolta, előrehoztuk április 1-jét a brilépés szó bevezetésével, téved. Techet Péternek több érve is van a brilépés szó mellett.

 

1. A magyarok nagy része nem beszél idegen nyelvet, azaz lehet, eddig azt se tudta, miről van szó, amikor a híradókban állandóan a brexitről beszéltek. A menekült szót legalább érti. Remélhetőleg, a brilépést is fogja.

 

2. A brexit szó sohasem lehet egy hungarikum. A brilépés annál inkább! Ilyenje más népnek nincs!

 

3. Ezzel a szóval elejét vehetjük egy huxitnak.

 

Mivel a magylépés vagy magykilépés teljességgel használhatatlan, egyszerűen nyelvileg tudjuk megakadályozni, hogy Orbán kivezessen minket az EU-ból. Egyszerűen nem lesz rá szavunk!

 

4. Más népek is követhetik a példánkat.

 

A német Brausgang, a horvát brizlaz, a görög brékszodosz, a román la brevedere vagy az olasz briscita például teljesen jól működnek a brexit helyett, a brilépés mellett. Ha a britek kilépnek, vigyék csak szépen a nyelvüket is!

 

5. Gazdagíthatjuk saját nyelvünket is új szavakkal, kifejezésekkel. Például a „Ne brilépődjél már!“ azt jelentheti, hogy „Ne tökölődjél, hozzál már döntést!”. Vagy például egy buliban, ha valaki csak rövid ideig megy el, de igazából már a lépcsőházban megfordul, mondhatja nyugodtan azt, mielőtt lelép: „Szevasztok, én brilépek!”. Vagy akár románul: „La brevedere!”

 

Neked melyik tetszik a legjobban? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás