+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. december 14. hétfő, 15:48
Miközben egyre közelebb az átmeneti időszak vége, még mindig nincs szabadkereskedelmi egyezmény az Európai Unió és az Egyesült Királyság között. De végül vajon lesz-e?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Annak ellenére, hogy a britek már több, mint négy éve megszavazták az Európai Unióból való kilépésüket, a politikusaiknak csak idén januárban sikerült kiléptetni az országot az EU-ból, miután január 31-én éjfélkor formálisan is megszűnt a britek EU-tagsága és megtörtént a brexit.

 

Azonban a brexit eddig csak politikai értelemben történt meg, ugyanis január 31-ig a legfontosabb kérdésről, a kereskedelmi kapcsolatokról még mindig nem állapodtak meg a felek,

 

csupán arról, hogy a vitás kérdéseket majd a kilépés után, 2020-ban fogják letárgyalni az év végéig tartó átmeneti időszak alatt, amikor az Egyesült Királyság már formálisan nem tagjai az EU-nak, azonban még ugyanazon jogok és kötelezettségek illetik meg, mintha tagállam lenne.

 

De a tárgyalások nem igazán haladnak, sőt, nyárra szinte befagytak a frontvonalak. Annak ellenére, hogy elkezdték már megszövegezni az egyezményt, három fontos dologról még mindig nem sikerült megállapodnia a feleknek: a halászatról, a vitarendezés formájáról, illetve az állam által nyújtott piaci támogatásokról — azaz decemberben még mindig nincs előrelépés azokban a fentmaradó kérdésekben, amikben már nyár közepén sem volt egyetértés.

 

Annak ellenére, hogy nyáron még úgy tervezték, hogy októberre már sikerülhet megállapodni, októberben már arról beszéltek a felek, hogy fel kell készülni az alku nélküli kilépésre is. Az elakadt tárgyalásokat pedig a brit miniszterelnök, Boris Johnson és az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen közötti beszélgetések sem lendítették át a holtponton: szerdán megállapodtak abban, hogy vasárnapig megállapodnak, azonban december 13-án nem jelentették be a megállapodást, mindössze annyit, hogy folytatják a párbeszédet, és mindkét fél reménykedik, hogy december 31-ig sikerül megállapodniuk.

 

Azonban az idő egyre inkább fogy: december 31-ig mindössze három hét maradt hátra, és kérdéses, hogyha három hónap alatt nem sikerült közelíteni az álláspontokat, akkor három hét alatt sikerülni fog-e.

 

Ez a hét kérdése, dönts te! Szerinted sikerül-e megállapodnia a feleknek még időben?

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás