+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. április 5. péntek, 14:38
A baloldali Mladina nem először foglalkozik a magyar politikával címlapon, e heti számuk elején egyszerűen a ljubljanai (laibachi) magyar nagykövetség tiltakozó levelét nyomtatták ki egy hatalmas magyar címer alá. A lap szerint Orbánék a szlovén szuverenitást sértik most már folyamatos beavatkozásaikkal.

Szlovénia az orbánizmus tesztországa lett volna, a habonyi gazdasági körök anyagilag jelentősen támogatják a volt kommunista újságíró, Janez Janša vezette Demokrata Pártot (SDS) és a hozzá közel álló sajtótermékeket, tévét. Ez azonban semennyire nem jött össze.

 

Két hete már volt egy magyar témájú Mladina-címlap. Akkor a baloldali hetilap azt kifogásolta „Európát adjuk, de Orbánt nem adjuk” címmel – ami az egykori isztriai partizánjelszó („Életünket adjuk, de Isztriát nem adjuk”) parafrazálása volt –, hogy az SDS kész lett volna – amint arról az Azonnali is írt – kilépni az Európai Néppártból, ha onnan kizárják a Fideszt.

 

A címlapon egy heilhitlerező (más értelmezés szerint: fasiszta karlendítést használó) hatalmas Orbán volt látható egy magyar színekre festett szlovén zászlóval és az Orbánt ölelő-védő SDS-politikusokkal.

 

 

Ez ellen akkor tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai (laibachi) magyar nagykövet.

 

Szilágyiné büntetést akart a lapnak, és egyenesen a szlovén külügyhöz fordult

 

Mivel a Mladina csupán közölte a levelét, de nem kért elnézést, Szilágyiné szintet lépett, és a szlovén külügyminisztériumot kérte arra: segítsen a Mladina megbüntetésében, és abban, hogy máskor ne jelenhessenek meg karikatúrák Orbán Viktorról. Szilágyiné március végi levelét, amint a szlovén külügynek címzett, megszerezte most a Mladina.

 

Grega Repovž,

 

a Mladina egyik szerkesztője szerint a magyar nagykövet levele mutatja, „kikkel van dolgunk”. Szerinte a szlovén szuverenitást kell most már megvédeni az orbáni beavatkozásoktól.

 

Szlovéniában, ahol mind a liberális demokrácia, mind a sajtószabadság működik, a közvélemény megrökönyödött Szilágyiné kérésén, a szlovém külügy is visszautasította Szilágyiné kérését.

 

A Mladina pedig azzal tette röhejessé a nagyköveti akciót, hogy a csütörtökön megjelent számának címlapján egyszerűen leközölte a nagyköveti jegyzéket, amit március végén az újság ellen küldött a szlovén külügyminisztériumnak Szilágyiné.

 

Szolidaritás a magyar újságírókkal

 

Az Azonnali megkereste Grega Repovžt, a Mladina újságíróját, aki lapunknak elmondta:

 

a szlovén újságírószövetség Szilágyinénak a sajtószabadságot sértő levele miatt rendkívüli ülést fog összehívni.

 

A szlovén újságírótársadalom szerint is ugyanis a politikának jobban oda kéne végre figyelnie az orbáni beavatkozási kísérletekre – kezdve a párt- és újságfinanszírozástól a mostani levélig.

 

Repovž elmondta az Azonnalinak: ők a Mladinánál nem félnek, de azért tették címlapra a nagyköveti fenyegetőzést, hogy ezzel is mutassák, milyen a magyar kormány hozzáállása a sajtószabadsághoz. Repovž szerint,

 

ami Szlovéniában botrányos és nem is fog célt érni – mármint a sajtó megfélemlítése –, az „a magyar újságírók számára mindennapos”,

 

azaz a címlapot valójában „a magyar újságírókkal való szolidaritásnak” is szánták.

 

Ha valakit érdekel, a Mladina itt angolul összefoglalta az egész sztorit.

 

FOTÓ: Mladina

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás