+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. április 5. péntek, 14:38
A baloldali Mladina nem először foglalkozik a magyar politikával címlapon, e heti számuk elején egyszerűen a ljubljanai (laibachi) magyar nagykövetség tiltakozó levelét nyomtatták ki egy hatalmas magyar címer alá. A lap szerint Orbánék a szlovén szuverenitást sértik most már folyamatos beavatkozásaikkal.

Szlovénia az orbánizmus tesztországa lett volna, a habonyi gazdasági körök anyagilag jelentősen támogatják a volt kommunista újságíró, Janez Janša vezette Demokrata Pártot (SDS) és a hozzá közel álló sajtótermékeket, tévét. Ez azonban semennyire nem jött össze.

 

Két hete már volt egy magyar témájú Mladina-címlap. Akkor a baloldali hetilap azt kifogásolta „Európát adjuk, de Orbánt nem adjuk” címmel – ami az egykori isztriai partizánjelszó („Életünket adjuk, de Isztriát nem adjuk”) parafrazálása volt –, hogy az SDS kész lett volna – amint arról az Azonnali is írt – kilépni az Európai Néppártból, ha onnan kizárják a Fideszt.

 

A címlapon egy heilhitlerező (más értelmezés szerint: fasiszta karlendítést használó) hatalmas Orbán volt látható egy magyar színekre festett szlovén zászlóval és az Orbánt ölelő-védő SDS-politikusokkal.

 

 

Ez ellen akkor tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai (laibachi) magyar nagykövet.

 

Szilágyiné büntetést akart a lapnak, és egyenesen a szlovén külügyhöz fordult

 

Mivel a Mladina csupán közölte a levelét, de nem kért elnézést, Szilágyiné szintet lépett, és a szlovén külügyminisztériumot kérte arra: segítsen a Mladina megbüntetésében, és abban, hogy máskor ne jelenhessenek meg karikatúrák Orbán Viktorról. Szilágyiné március végi levelét, amint a szlovén külügynek címzett, megszerezte most a Mladina.

 

Grega Repovž,

 

a Mladina egyik szerkesztője szerint a magyar nagykövet levele mutatja, „kikkel van dolgunk”. Szerinte a szlovén szuverenitást kell most már megvédeni az orbáni beavatkozásoktól.

 

Szlovéniában, ahol mind a liberális demokrácia, mind a sajtószabadság működik, a közvélemény megrökönyödött Szilágyiné kérésén, a szlovém külügy is visszautasította Szilágyiné kérését.

 

A Mladina pedig azzal tette röhejessé a nagyköveti akciót, hogy a csütörtökön megjelent számának címlapján egyszerűen leközölte a nagyköveti jegyzéket, amit március végén az újság ellen küldött a szlovén külügyminisztériumnak Szilágyiné.

 

Szolidaritás a magyar újságírókkal

 

Az Azonnali megkereste Grega Repovžt, a Mladina újságíróját, aki lapunknak elmondta:

 

a szlovén újságírószövetség Szilágyinénak a sajtószabadságot sértő levele miatt rendkívüli ülést fog összehívni.

 

A szlovén újságírótársadalom szerint is ugyanis a politikának jobban oda kéne végre figyelnie az orbáni beavatkozási kísérletekre – kezdve a párt- és újságfinanszírozástól a mostani levélig.

 

Repovž elmondta az Azonnalinak: ők a Mladinánál nem félnek, de azért tették címlapra a nagyköveti fenyegetőzést, hogy ezzel is mutassák, milyen a magyar kormány hozzáállása a sajtószabadsághoz. Repovž szerint,

 

ami Szlovéniában botrányos és nem is fog célt érni – mármint a sajtó megfélemlítése –, az „a magyar újságírók számára mindennapos”,

 

azaz a címlapot valójában „a magyar újságírókkal való szolidaritásnak” is szánták.

 

Ha valakit érdekel, a Mladina itt angolul összefoglalta az egész sztorit.

 

FOTÓ: Mladina

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás