+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Techet Péter
2019. április 5. péntek, 14:38
A baloldali Mladina nem először foglalkozik a magyar politikával címlapon, e heti számuk elején egyszerűen a ljubljanai (laibachi) magyar nagykövetség tiltakozó levelét nyomtatták ki egy hatalmas magyar címer alá. A lap szerint Orbánék a szlovén szuverenitást sértik most már folyamatos beavatkozásaikkal.

Szlovénia az orbánizmus tesztországa lett volna, a habonyi gazdasági körök anyagilag jelentősen támogatják a volt kommunista újságíró, Janez Janša vezette Demokrata Pártot (SDS) és a hozzá közel álló sajtótermékeket, tévét. Ez azonban semennyire nem jött össze.

 

Két hete már volt egy magyar témájú Mladina-címlap. Akkor a baloldali hetilap azt kifogásolta „Európát adjuk, de Orbánt nem adjuk” címmel – ami az egykori isztriai partizánjelszó („Életünket adjuk, de Isztriát nem adjuk”) parafrazálása volt –, hogy az SDS kész lett volna – amint arról az Azonnali is írt – kilépni az Európai Néppártból, ha onnan kizárják a Fideszt.

 

A címlapon egy heilhitlerező (más értelmezés szerint: fasiszta karlendítést használó) hatalmas Orbán volt látható egy magyar színekre festett szlovén zászlóval és az Orbánt ölelő-védő SDS-politikusokkal.

 

 

Ez ellen akkor tiltakozott Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai (laibachi) magyar nagykövet.

 

Szilágyiné büntetést akart a lapnak, és egyenesen a szlovén külügyhöz fordult

 

Mivel a Mladina csupán közölte a levelét, de nem kért elnézést, Szilágyiné szintet lépett, és a szlovén külügyminisztériumot kérte arra: segítsen a Mladina megbüntetésében, és abban, hogy máskor ne jelenhessenek meg karikatúrák Orbán Viktorról. Szilágyiné március végi levelét, amint a szlovén külügynek címzett, megszerezte most a Mladina.

 

Grega Repovž,

 

a Mladina egyik szerkesztője szerint a magyar nagykövet levele mutatja, „kikkel van dolgunk”. Szerinte a szlovén szuverenitást kell most már megvédeni az orbáni beavatkozásoktól.

 

Szlovéniában, ahol mind a liberális demokrácia, mind a sajtószabadság működik, a közvélemény megrökönyödött Szilágyiné kérésén, a szlovém külügy is visszautasította Szilágyiné kérését.

 

A Mladina pedig azzal tette röhejessé a nagyköveti akciót, hogy a csütörtökön megjelent számának címlapján egyszerűen leközölte a nagyköveti jegyzéket, amit március végén az újság ellen küldött a szlovén külügyminisztériumnak Szilágyiné.

 

Szolidaritás a magyar újságírókkal

 

Az Azonnali megkereste Grega Repovžt, a Mladina újságíróját, aki lapunknak elmondta:

 

a szlovén újságírószövetség Szilágyinénak a sajtószabadságot sértő levele miatt rendkívüli ülést fog összehívni.

 

A szlovén újságírótársadalom szerint is ugyanis a politikának jobban oda kéne végre figyelnie az orbáni beavatkozási kísérletekre – kezdve a párt- és újságfinanszírozástól a mostani levélig.

 

Repovž elmondta az Azonnalinak: ők a Mladinánál nem félnek, de azért tették címlapra a nagyköveti fenyegetőzést, hogy ezzel is mutassák, milyen a magyar kormány hozzáállása a sajtószabadsághoz. Repovž szerint,

 

ami Szlovéniában botrányos és nem is fog célt érni – mármint a sajtó megfélemlítése –, az „a magyar újságírók számára mindennapos”,

 

azaz a címlapot valójában „a magyar újságírókkal való szolidaritásnak” is szánták.

 

Ha valakit érdekel, a Mladina itt angolul összefoglalta az egész sztorit.

 

FOTÓ: Mladina

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

Az '56-os magyar szabadságharc leveréséről is ismert Ivan Konyev szobrát vörös festékkel öntötték le, a polgármester szerint maradhat úgy, ahogy van.

Ez a fotó önmagában érdekes képet fest a kapitalizmusról.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás