Heilhitlerező Orbán van a legnagyobb szlovén hetilap címlapján, a nagykövet ki is akadt

Szerző: Techet Péter
2019.03.27. 10:14

A balliberális Mladina hetilap Orbán szlovén szövetségesein gúnyolódik, és a magyar demokrácia állapotát kifogásolja. Utóbbi miatt olvasói levélben tiltakozott a ljubljanai magyar nagykövet.

Heilhitlerező Orbán van a legnagyobb szlovén hetilap címlapján, a nagykövet ki is akadt

Mint ismert: a Fidesz Európai Néppártból való kizárásának ügyében nem is a határon túli magyar pártok, amelyek mindenképpen maradnának a Néppártban, hanem a Szlovén Demokrata Párt (SDS) állt ki a legegyértelműbben Orbán mellett.

Orbán szlovén harcostársa

A habonyi médiavállalkozások által jelentősen támogatott, egykori kommunista újságíró Janez Janša vezette SDS bejelentette még múlt héten: ha kizárnák a Fideszt, ők is mennének vele együtt.

Janša szorosan kötődik a Fideszhez: amint arról az Azonnali is beszámolt, Szlovénia lett volna az orbánizmus exportjának tesztországa.

A kiszemelt SDS, amely ideológiailag közel áll a Fideszhez, a fideszes propandamédiához hasonló lapokat, tévéket kapott: a Habony Árpád érdekkörébe tartozó cégek feltúrbozták az SDS párthetilapját, a Demokraciját, vettek Janšának egy televíziót, a Nova24Tv-t, és Škandal24 néven egy helyi Riposzt-szerű bulvárnapilap is létrejött.

A siker mégis elmaradt: Janša nem nyerte meg tavaly a választásokat, és idénre már teljesen összeomlott a népszerűsége. A népszerűségi listákat biztosan vezeti Marjan Šarec liberális kormányfő és pártja.

Az SDS és a Fidesz kapcsolatával a ljubljanai baloldali Mladina hetilap, amelynek amúgy Janša egykoron szerzője volt, sokat foglalkozott.

Az e heti címlap is erről szól:

egy heilhitlerező Orbán áll a magyar színekre váltott szlovén zászlóval, és alulról fogja őt Janša.

Janša magyarországi kötődéséről tavaly a Mladina például úgy gúnyolódott, hogy magyar-szlovén szótárat írt, mondván: ha Janša győz, talán még az államnyelv is megváltozik, annyira Orbántól függ.

A HETILAP EHETI CÍMLAPJA

A Mladina a címlapsztoriként eladott cikkében amúgy a magyar demokrácia állapotát kritizálja.

Szilágyinének, a magyar nagykövetnek nem nyerte el tetszését a címlap

Ez Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai magyar nagykövetnél verte ki a biztosítékot: a nagykövet olvasói levélben kérte ki magának a címlapot, mondván: a Mladina már többedik alkalommal ír negatívan a magyar kormányról.

„Mit akarnak elérni? Gyűlölet szítását? Ehhez minden eszköz megengedett?” – teszi fel Szilágyiné a költői kérdést, majd hozzáteszi: az e heti címlap „minden határt átlépett, szégyenteljes és sajnálatos. Tiltakozom az ellen, ahogy lapjuk a magyar miniszterelnököt ábrázolta”.

A nagykövet asszony szerint az ilyen címlapok, mint a Mladina e heti alkotása, „szétverhetik” a két ország közötti jó kapcsolatokat.

Szilágyiné külön kitért az antiszemitizmus vádjára is, amely szerinte nem állja meg a helyét, ugyanis a „kormány megvédi a zsidó közösséget“, amely „virágzik“ Magyarországon. A nagykövet úgy véli: semmiféle antiszemita támadás nincs Magyarországon, a kormány nem is tűrne ilyet, és elsőként vezette be a holokauszt áldozataira való emlékezést. A nagykövet még példálózva említ a levelében pár korábbi Mladina-cikket – mondjuk az Orbán-közeli vállalkozók muraközi nyomulásáról –, amelyek szerinte szintén mind nem igazak, de érdemben nem cáfolja őket.

FOTÓ: Mladina

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek