+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 27. szerda, 08:57
Frissítve: Kövesi nyerte meg mindkét szakbizottsági szavazást!

Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész  kapta a legtöbb szavazatot kedd este, az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) - írja a Transindex.

 

Kedd délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen hallgatta meg Kövesit, a francia Francois Bohnert, valamint a német Andres Rittert.

 

Kövesi tizenkét szavazatot kapott, Bohnert tizenegyet és Ritter csupán egyet. A másik, 60 tagot számláló bizottság, a LIBE szerdán szavaz. Amennyiben a bizottságban szerdán nem Kövesi kerül az első helyre, a két testület elnökének (a német Ingeborg Gräßlenek és a francia Claude Moralesnek) kell majd megegyeznie a közös jelöltről. A közös jelölt személyét majd az EP plenáris ülésén kell ismertetni és elfogadtatni.

 

A LIBE-bizottságban több magyar képviselőnek is lehetősége adódik szavazni a jelöltekről, hiszen itt bizottsági alelnök Gál Kinga, aki a Fidesz-listáján jutott be, valamint Niedermüller Péter is, a Demokratikus Koalíció politikusa. Továbbá két határon túli magyar politikus, az RMDSZ-es Sógor Csaba, és a MOST-HÍD színeiben Nagy József is szavazhatnak. Innen azt lehet tudni, hogy Gál Kinga várhatóan nem Kövesire fog szavazni, hiszen Deutsch Tamás nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a Néppártban levő fideszesek szakmailag nem tartják elég felkészültnek a román főügyészt. Sógor Csaba és az RMDSZ álláspontja nem rögzített, az RMDSZ múlt hétvégén tartott kongresszusán Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke az Azonnali kérdésére azt mondta, hogy a romániai magyar EP-képviselők lelkiismeretük szerint fognak szavazni, hiszen ez nem politikai kérdés.

 

Múlt héten az EU-tagállamok nagykövetei szavaztak a jelöltekről, akkor Bohnert került ki győztesen

 


FRISSÍTÉS (13:22): A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, és ők is Kövesi mellett szavaztak bizalmat, ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek egyértelműen a volt román korrupcióellenes főügyész a jelöltje a posztra. A következőkben az EP plenáris ülése elé bocsátják jóváhagyásra a jelöltek, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. 

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

Ha a fideszesek ellene szavaznak, máris elbukott volna von der Leyen jelölése. A német politikus végül hozta a kötelezőt.

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás