+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 27. szerda, 08:57
Frissítve: Kövesi nyerte meg mindkét szakbizottsági szavazást!

Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész  kapta a legtöbb szavazatot kedd este, az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) - írja a Transindex.

 

Kedd délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen hallgatta meg Kövesit, a francia Francois Bohnert, valamint a német Andres Rittert.

 

Kövesi tizenkét szavazatot kapott, Bohnert tizenegyet és Ritter csupán egyet. A másik, 60 tagot számláló bizottság, a LIBE szerdán szavaz. Amennyiben a bizottságban szerdán nem Kövesi kerül az első helyre, a két testület elnökének (a német Ingeborg Gräßlenek és a francia Claude Moralesnek) kell majd megegyeznie a közös jelöltről. A közös jelölt személyét majd az EP plenáris ülésén kell ismertetni és elfogadtatni.

 

A LIBE-bizottságban több magyar képviselőnek is lehetősége adódik szavazni a jelöltekről, hiszen itt bizottsági alelnök Gál Kinga, aki a Fidesz-listáján jutott be, valamint Niedermüller Péter is, a Demokratikus Koalíció politikusa. Továbbá két határon túli magyar politikus, az RMDSZ-es Sógor Csaba, és a MOST-HÍD színeiben Nagy József is szavazhatnak. Innen azt lehet tudni, hogy Gál Kinga várhatóan nem Kövesire fog szavazni, hiszen Deutsch Tamás nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a Néppártban levő fideszesek szakmailag nem tartják elég felkészültnek a román főügyészt. Sógor Csaba és az RMDSZ álláspontja nem rögzített, az RMDSZ múlt hétvégén tartott kongresszusán Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke az Azonnali kérdésére azt mondta, hogy a romániai magyar EP-képviselők lelkiismeretük szerint fognak szavazni, hiszen ez nem politikai kérdés.

 

Múlt héten az EU-tagállamok nagykövetei szavaztak a jelöltekről, akkor Bohnert került ki győztesen

 


FRISSÍTÉS (13:22): A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, és ők is Kövesi mellett szavaztak bizalmat, ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek egyértelműen a volt román korrupcióellenes főügyész a jelöltje a posztra. A következőkben az EP plenáris ülése elé bocsátják jóváhagyásra a jelöltek, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. 

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

Szerintük nem túl környezetkímélő a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázás, de a francia tagpártjuk ellenkezik.

Egy szivárogtató szerint az elnök nyolcszor is vizsgálatot kért Zelenszkijtől Joe Biden ellen, de Trump szerint csak a
balos álhírmédia újabb támadásáról van szó.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás