+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 27. szerda, 08:57
Frissítve: Kövesi nyerte meg mindkét szakbizottsági szavazást!

Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész  kapta a legtöbb szavazatot kedd este, az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) - írja a Transindex.

 

Kedd délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen hallgatta meg Kövesit, a francia Francois Bohnert, valamint a német Andres Rittert.

 

Kövesi tizenkét szavazatot kapott, Bohnert tizenegyet és Ritter csupán egyet. A másik, 60 tagot számláló bizottság, a LIBE szerdán szavaz. Amennyiben a bizottságban szerdán nem Kövesi kerül az első helyre, a két testület elnökének (a német Ingeborg Gräßlenek és a francia Claude Moralesnek) kell majd megegyeznie a közös jelöltről. A közös jelölt személyét majd az EP plenáris ülésén kell ismertetni és elfogadtatni.

 

A LIBE-bizottságban több magyar képviselőnek is lehetősége adódik szavazni a jelöltekről, hiszen itt bizottsági alelnök Gál Kinga, aki a Fidesz-listáján jutott be, valamint Niedermüller Péter is, a Demokratikus Koalíció politikusa. Továbbá két határon túli magyar politikus, az RMDSZ-es Sógor Csaba, és a MOST-HÍD színeiben Nagy József is szavazhatnak. Innen azt lehet tudni, hogy Gál Kinga várhatóan nem Kövesire fog szavazni, hiszen Deutsch Tamás nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a Néppártban levő fideszesek szakmailag nem tartják elég felkészültnek a román főügyészt. Sógor Csaba és az RMDSZ álláspontja nem rögzített, az RMDSZ múlt hétvégén tartott kongresszusán Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke az Azonnali kérdésére azt mondta, hogy a romániai magyar EP-képviselők lelkiismeretük szerint fognak szavazni, hiszen ez nem politikai kérdés.

 

Múlt héten az EU-tagállamok nagykövetei szavaztak a jelöltekről, akkor Bohnert került ki győztesen

 


FRISSÍTÉS (13:22): A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, és ők is Kövesi mellett szavaztak bizalmat, ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek egyértelműen a volt román korrupcióellenes főügyész a jelöltje a posztra. A következőkben az EP plenáris ülése elé bocsátják jóváhagyásra a jelöltek, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. 

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

Ezúttal semmiféle titkos társaság után nem nyomoz senki, és hullák sem lesznek, csak vadállatok zenélnek. Magyar alkotó illusztrálta.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

Mégpedig Amerikába. Sokak szerint ezzel milliók személyes információi kerülnek veszélybe.

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás