+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 27. szerda, 08:57
Frissítve: Kövesi nyerte meg mindkét szakbizottsági szavazást!

Laura Codruța Kövesi volt román korrupcióellenes főügyész  kapta a legtöbb szavazatot kedd este, az európai főügyészi tisztség három jelöltjének meghallgatása után az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságában (CONT) - írja a Transindex.

 

Kedd délután az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT) együttes ülésen hallgatta meg Kövesit, a francia Francois Bohnert, valamint a német Andres Rittert.

 

Kövesi tizenkét szavazatot kapott, Bohnert tizenegyet és Ritter csupán egyet. A másik, 60 tagot számláló bizottság, a LIBE szerdán szavaz. Amennyiben a bizottságban szerdán nem Kövesi kerül az első helyre, a két testület elnökének (a német Ingeborg Gräßlenek és a francia Claude Moralesnek) kell majd megegyeznie a közös jelöltről. A közös jelölt személyét majd az EP plenáris ülésén kell ismertetni és elfogadtatni.

 

A LIBE-bizottságban több magyar képviselőnek is lehetősége adódik szavazni a jelöltekről, hiszen itt bizottsági alelnök Gál Kinga, aki a Fidesz-listáján jutott be, valamint Niedermüller Péter is, a Demokratikus Koalíció politikusa. Továbbá két határon túli magyar politikus, az RMDSZ-es Sógor Csaba, és a MOST-HÍD színeiben Nagy József is szavazhatnak. Innen azt lehet tudni, hogy Gál Kinga várhatóan nem Kövesire fog szavazni, hiszen Deutsch Tamás nemrég az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a Néppártban levő fideszesek szakmailag nem tartják elég felkészültnek a román főügyészt. Sógor Csaba és az RMDSZ álláspontja nem rögzített, az RMDSZ múlt hétvégén tartott kongresszusán Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke az Azonnali kérdésére azt mondta, hogy a romániai magyar EP-képviselők lelkiismeretük szerint fognak szavazni, hiszen ez nem politikai kérdés.

 

Múlt héten az EU-tagállamok nagykövetei szavaztak a jelöltekről, akkor Bohnert került ki győztesen

 


FRISSÍTÉS (13:22): A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott a kérdésről, és ők is Kövesi mellett szavaztak bizalmat, ez azt jelenti, hogy az Európai Parlamentnek egyértelműen a volt román korrupcióellenes főügyész a jelöltje a posztra. A következőkben az EP plenáris ülése elé bocsátják jóváhagyásra a jelöltek, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést. 

 

FOTÓ: Criteriul.ro

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás