+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. július 7. kedd, 20:15
Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni.

Az Azonnalin is írtunk az Európai Főügyész, Laura Codruța Kövesi Euronewsnak adott interjújáról, amelyben arról beszélt, hogy magyar vonatkozásban is vizsgálódhat majd az Európai Ügyészség. Mint cikkünkben elmagyaráztuk, ennek azért elég szigorú kritériumrendszere van, hiszen a magyar kormány úgy döntött, hogy nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amely úgynevezett megerősített együttműködésként állt fel az EU-n belül, tehát nem részese minden tagállam (a svédek, a dánok, az írek és a lengyelek maradtak még ki belőle rajtunk kívül).

 

Egy kedd esti online szemináriumon maga a főügyész is elmagyarázta:

 

mindenképp kell egy, az Európai Ügyészségben részes tagállamhoz való kapocs ahhoz, hogy egy magyar állampolgár ellen eljárást indíthassanak

 

az EU-s pénzeket érintő csalás, pénzmosás vagy korrupció miatt, mondjuk az, hogy egy, az Európai Ügyészségben részes állam területén kövesse el a bűncselekményt, vagy olyan céget használjon fel ehhez, amelynek a székhelye egy részes államban van.

 

Kövesi azt is elmondta: az Európai Ügyészség a részes 22 tagállam által delegált ügyészekkel fog működni, a nyomozás után pedig a tagállami bíróságok előtt emelnek majd vádat. Az Azonnali azon kérdésére, hogy hogyan nézne ez ki egy olyan esetben, mikor valamilyen részes államhoz fűződő kapcsolat miatt magyar állampolgár ellen emelnének vádat, azt mondta, ilyenkor a vádemelés a vonatkozó részes állam bírósága előtt történne, vagyis

 

elképzelhető, hogy az Európai Ügyészség mondjuk Ausztriában vagy Szlovákiában állítson bíróság elé egy magyar embert, ha ott, vagy ottani cég segítségével csalt.

 

A nem részes államok hatóságaival egyébként a meglévő EU-s igazságügyi együttműködés keretében az eddigiekhez hasonlóan együtt fognak működni – mondta Kövesi. Ez azonban a gyakorlatban arra korlátozódik, hogy információt kérhetnek egymástól a tagállamok hatóságai, de értelemszerűen nem nyomozhatnak egymás területén, mint ahogy az európai ügyészek megtehetik majd azt a részes államokban.

 

Nem csoda, hogy Kövesi azt is hozzátette: reméli, hogy hogy előbb-utóbb azok a tagállamok is csatlakoznak majd az Európai Ügyészséghez, amelyek most még nem részesei. Mint mondta, egyébként sem csak hatósági közlések alapján indítanak nyomozást, hanem újságcikkek, állampolgári bejelentések alapján is.

 

A főügyész többször hangsúlyozta, hogy a legfontosabbnak a függetlenséget látja az európai ügyészi munkában: mind az Európai Bizottságtól mind az őket delegáló tagállamtól függetlennek kell lenniük az ügyészeknek, ehhez pedig az is fontos, hogy teljes állásban dolgozzanak, ne részmunkaidős ügyészek legyenek, ahogy azt egyes tagállamok javasolták. Mivel az Európai Ügyészséget 2017-ben alapították, csak ettől kezdődő csalásokat, korrupciós bűncselekményeket vizsgálhatnak.

 

Bár már három év eltelt 2017 óta, Kövesit csak tavaly októberben választották meg a szervezet élére, és a munka megkezdése tovább késlekedik. Egyrészt az nehezíti az ügyészség munkájának megkezdését, hogy Málta (ahol néhány éve gyilkoltak meg egy újságírót, aki korrupciós ügyekről írt) nem delegált elég, szakmailag megfelelő ügyészjelöltet, és az is nagy probléma Kövesi szerint, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő pénzügyi keret az ügyészség működésére.

 

„Mikor elkezdtük, olyanok voltunk, mint egy autó egy kerékkel és motor nélkül. Most már van három kerekünk és motorunk is, de így még mindig nem lehet elindulni.”

 

FOTÓ: Benoit Bourgeois / Európai Parlament fotószolgálata, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Huszonnyolcadik napja zajlanak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában.

De lát-e abban problémát a polgármester Balogh Csaba, hogy a Momentum is egy megvágott felvétellel cáfolta a DK állításait? Megkérdeztük.

Egyre több követője van az osztályharcot hirdető TikTok-fiókoknak, az újbalos tiniknek a koronavírus-járvány is a kezére játszik. Egyelőre azonban az alt-rightot is viszi a lendület.

A belarusz elnök szerint a Minszkben letartóztatott 33 orosz zsoldos egyáltalán nem késte le az isztambuli gépét, nagyon is nyilvánvaló okokból utaztak ők Belaruszba.

„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Egy kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési kiírást, a Fidesz szerint Karácsony Gergelyék szerencsétlenkednek, Karácsony Gergely szerint viszont a hatóság kér tőlük olyat, ami szűkíti a versenyt.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás