+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 21. csütörtök, 14:47
Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

Már nem Laura-Coduța Kövesi, a román Korrupcióellens Ügyészség (DNA) volt főügyésze a legfőbb esélyes az Európai Ügyészség vezető tisztségének betöltésére – írja a Ziare román hírportál,

 

A szerdai napon ugyanis a tagállamok EU-s nagykövetei szavaztak a jelöltekről, ebből a körből a francia Jean-Francois Bohnert került ki győztesen, Kövesi a második helyen van a német Andres Ritterrel egyetemben. Bohnert 50 pontot kapott, Kövesi és Ritter 29–29-et. A szavazás úgy zajlott, hogy a jelenlevő delegáltak 3 pontot kellett, hogy adjanak annak, akit az első helyre szeretnének, kettőt a másodiknak, és egyet a harmadiknak.
 

Monica Macovei román EP-képviselő szerint ez egy jelzésértékű szavazás volt a tagállamok preferenciájára nézve. Nem ez a végső szavazás, a végleges döntésnek egyelőre nem is tudni az időpontját.

 

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy Románia EU-s nagykövete hogyan szavazott, mindenesetre eléggé sejthető: ugyanis a nagykövetnek az igazságügyi minisztérium jelöli ki az álláspontját, amire a külügynek és a miniszterelnöknek is rá kell bólintania. Viorica Dăncilă miniszterelnök néhány napja pedig azt mondta, hogy mivel Kövesit nem Románia küldte, ezért a kormánynak nem is kötelessége a jelöltségét támogatni.

 

Nem minden tagállam nagykövete szavazott, csak azoké, akik elfogadták eddig, hogy részt kívánnak venni az Európai Ügyészségben, azaz 22 ország nagykövetei: a magyar értelemszerűen nem.

 

Kövesit és a másik két jelöltet február 26-án fogják meghallgatni az EP állampolgári jogi, valamint bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE) a másik két jelölttel együtt. A meghallgatáson részt fognak venni az Európai Parlament pénzügyi bűncselekményekkel és adóelkerülési ügyekkel foglalkozó bizottságának tagjai is, akik kérvényezték, hogy ők is szavazhassanak. 

 

A két bizottságban összesen öt romániai politikus van: a független Monica Macovei és Cătălin Ivan, a nemzeti liberális Siegfried Mureșan és Traian Răzvan Ungureanu, valamint az RMDSZ-es Sógor Csaba; de két magyarországi politikus is szavazhat: a fideszes Gál Kinga és a DK-s Niedermüller Péter is benne vannak a LIBE-bizottságban.  

 

A győztesre rá kell bólintani majd az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is.

 

Kövesi néhány hete még elsőként vette az akadályokat a pályázatokat elbíráló bizottság meghallgatása után.

 

A múlt héten két alkalommal is cikkeztünk már Kövesiről, először, amikor meggyanúsították egy bűncselekmény ekövetésével, és pont aznap hívták be az ügyészségre, amikor Brüsszelbe ment volna; másrészt arról is írtunk, hogy a Fidesz nem tartja őt alkalmasnak az Európai Ügyészség élére, az RMDSZ pedig mélyen hallgat arról, hogy mit gondol Kövesi jelöléséről.

 

FOTÓ: Criteriul.ro

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás