+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. november 22. csütörtök, 16:24
A szélsőjobboldali pártokat támogatni kívánó Mozgalom, Steve Bannon alapítványa már az indulásnál elhasal: a legtöbb országban törvény tiltja, hogy támogasson pártokat, akiket egyébként többnyire nem is érdekel az ajánlat.

Steve Bannon, a Breitbart volt főszerkesztője és Donald Trump volt kampányfőnöke, illetve tanácsadója nyáron nagy csinnadrattával jelentette be, hogy A Mozgalom néven alapítványt alapít, ami különféle módokon fogja támogatni az európai szélsőjobboldali és nativista mozgalmakat.

 

A brit Guardian napilap azonban most azzal szembesítette Bannont, hogy a tizenhárom ország közül, ahol tervezte a támogatást, kilencben ezt részben vagy egészében törvény tiltja. Bannon elismerte, hogy ez okozhat némi problémát.

 

A volt Trump-tanácsadó a saját pénzéből finanszírozza a vállalkozást, ami különféle közvélemény-kutatásokhoz, elemzésekhez, közösségi médiás tanácsokhoz juttatná hozzá a partnerpártokat – egymillió dollárt már el is költött a projektre. A Guardian szerint azonban Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, és részben Ausztriában, Belgiumban és Németországban is problémákba ütközhet, ha pártok elfogadják Bannon alapítványának segítségét.

 

De ezen felül sem igazán izgatta fel az európai szélsőjobbot Bannon ajánlata: nemet mondtak a Svéddemokarták, az osztrák FPÖ, a német AfD, valamint a finn, lengyel és dán szélsőjobbosok.

 

A francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlés nevű formációja, valamint a Fidesz nem nyilatkozott egyértelműen a kérdésben; a belga Vlaams Belang még gondolkodik, a spanyol Vox lelkes, Matteo Salvini olasz Ligája és a neofasiszta Olaszország Testvérei (Fratelli d´Italia), valamint a Geert Wilders-féle holland Szabadság Pártja pedig benne lenne a dologban.

 

Gyakorlatilag két olyan ország marad, ahol megvan a partner, és a törvények is engednék a támogatást: Olaszország és Hollandia.

 

Bannon a Guardiannek elmondta: törvényt nem akar sérteni, ezért konzultálni fog ügyvédekkel, de ettől függetlenül minden tervezett országban tovább folytatja a közvélemény-kutatásokat és elemzéseket.

 

Bannon arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte ez – mármint hogy egy amerikai próbálja befolyásolni az európai választásokat –

 

egyáltalán nem olyan, mint amikor Peking vagy Moszkva avatkozik be más országok választásaiba.

 

Azt is elmondta, hogy vannak más támogatói is A Mozgalomnak rajta kívül, akik mind európaiak – tehát nem oroszok.

 

Korábban az Azonnali is körbekérdezett itthon, azt firtatva, ki fogadná el Steve Bannon segítségét: a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nem kívánt reagálni „politikai spekulációkra”; a Fidelitas, az IKSZ és a CÖF-CÖKA is ambivalens válaszokat adott. A Jobbik és a MI Hazánk Mozgalom egyértelműen elutasította, hogy együttműködnének Bannonnal.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szükség lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra. A Helyzetnek elmondta, miért.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A belarusz hatóságok szerint Szvjatlana Cihanouszkaja „hatalmas lázadást” szervezett az elnökválasztás után, és át akarta venni több önkormányzatban is a hatalmat.

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás