+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2018. november 22. csütörtök, 16:24
A szélsőjobboldali pártokat támogatni kívánó Mozgalom, Steve Bannon alapítványa már az indulásnál elhasal: a legtöbb országban törvény tiltja, hogy támogasson pártokat, akiket egyébként többnyire nem is érdekel az ajánlat.

Steve Bannon, a Breitbart volt főszerkesztője és Donald Trump volt kampányfőnöke, illetve tanácsadója nyáron nagy csinnadrattával jelentette be, hogy A Mozgalom néven alapítványt alapít, ami különféle módokon fogja támogatni az európai szélsőjobboldali és nativista mozgalmakat.

 

A brit Guardian napilap azonban most azzal szembesítette Bannont, hogy a tizenhárom ország közül, ahol tervezte a támogatást, kilencben ezt részben vagy egészében törvény tiltja. Bannon elismerte, hogy ez okozhat némi problémát.

 

A volt Trump-tanácsadó a saját pénzéből finanszírozza a vállalkozást, ami különféle közvélemény-kutatásokhoz, elemzésekhez, közösségi médiás tanácsokhoz juttatná hozzá a partnerpártokat – egymillió dollárt már el is költött a projektre. A Guardian szerint azonban Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, és részben Ausztriában, Belgiumban és Németországban is problémákba ütközhet, ha pártok elfogadják Bannon alapítványának segítségét.

 

De ezen felül sem igazán izgatta fel az európai szélsőjobbot Bannon ajánlata: nemet mondtak a Svéddemokarták, az osztrák FPÖ, a német AfD, valamint a finn, lengyel és dán szélsőjobbosok.

 

A francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlés nevű formációja, valamint a Fidesz nem nyilatkozott egyértelműen a kérdésben; a belga Vlaams Belang még gondolkodik, a spanyol Vox lelkes, Matteo Salvini olasz Ligája és a neofasiszta Olaszország Testvérei (Fratelli d´Italia), valamint a Geert Wilders-féle holland Szabadság Pártja pedig benne lenne a dologban.

 

Gyakorlatilag két olyan ország marad, ahol megvan a partner, és a törvények is engednék a támogatást: Olaszország és Hollandia.

 

Bannon a Guardiannek elmondta: törvényt nem akar sérteni, ezért konzultálni fog ügyvédekkel, de ettől függetlenül minden tervezett országban tovább folytatja a közvélemény-kutatásokat és elemzéseket.

 

Bannon arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte ez – mármint hogy egy amerikai próbálja befolyásolni az európai választásokat –

 

egyáltalán nem olyan, mint amikor Peking vagy Moszkva avatkozik be más országok választásaiba.

 

Azt is elmondta, hogy vannak más támogatói is A Mozgalomnak rajta kívül, akik mind európaiak – tehát nem oroszok.

 

Korábban az Azonnali is körbekérdezett itthon, azt firtatva, ki fogadná el Steve Bannon segítségét: a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nem kívánt reagálni „politikai spekulációkra”; a Fidelitas, az IKSZ és a CÖF-CÖKA is ambivalens válaszokat adott. A Jobbik és a MI Hazánk Mozgalom egyértelműen elutasította, hogy együttműködnének Bannonnal.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás