Még indulás előtt elvérezhet Bannon európai szélsőjobbot támogató alapítványa

Szerző: Pintér Bence
2018.11.22. 16:24

A szélsőjobboldali pártokat támogatni kívánó Mozgalom, Steve Bannon alapítványa már az indulásnál elhasal: a legtöbb országban törvény tiltja, hogy támogasson pártokat, akiket egyébként többnyire nem is érdekel az ajánlat.

Még indulás előtt elvérezhet Bannon európai szélsőjobbot támogató alapítványa

Steve Bannon, a Breitbart volt főszerkesztője és Donald Trump volt kampányfőnöke, illetve tanácsadója nyáron nagy csinnadrattával jelentette be, hogy A Mozgalom néven alapítványt alapít, ami különféle módokon fogja támogatni az európai szélsőjobboldali és nativista mozgalmakat.

A brit Guardian napilap azonban most azzal szembesítette Bannont, hogy a tizenhárom ország közül, ahol tervezte a támogatást, kilencben ezt részben vagy egészében törvény tiltja. Bannon elismerte, hogy ez okozhat némi problémát.

A volt Trump-tanácsadó a saját pénzéből finanszírozza a vállalkozást, ami különféle közvélemény-kutatásokhoz, elemzésekhez, közösségi médiás tanácsokhoz juttatná hozzá a partnerpártokat – egymillió dollárt már el is költött a projektre. A Guardian szerint azonban Magyarországon, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban, Finnországban, és részben Ausztriában, Belgiumban és Németországban is problémákba ütközhet, ha pártok elfogadják Bannon alapítványának segítségét.

De ezen felül sem igazán izgatta fel az európai szélsőjobbot Bannon ajánlata: nemet mondtak a Svéddemokarták, az osztrák FPÖ, a német AfD, valamint a finn, lengyel és dán szélsőjobbosok.

A francia Marine Le Pen Nemzeti Gyűlés nevű formációja, valamint a Fidesz nem nyilatkozott egyértelműen a kérdésben; a belga Vlaams Belang még gondolkodik, a spanyol Vox lelkes, Matteo Salvini olasz Ligája és a neofasiszta Olaszország Testvérei (Fratelli d´Italia), valamint a Geert Wilders-féle holland Szabadság Pártja pedig benne lenne a dologban.

Gyakorlatilag két olyan ország marad, ahol megvan a partner, és a törvények is engednék a támogatást: Olaszország és Hollandia.

Bannon a Guardiannek elmondta: törvényt nem akar sérteni, ezért konzultálni fog ügyvédekkel, de ettől függetlenül minden tervezett országban tovább folytatja a közvélemény-kutatásokat és elemzéseket.

Bannon arról is beszélt a lapnak, hogy szerinte ez – mármint hogy egy amerikai próbálja befolyásolni az európai választásokat –

egyáltalán nem olyan, mint amikor Peking vagy Moszkva avatkozik be más országok választásaiba.

Azt is elmondta, hogy vannak más támogatói is A Mozgalomnak rajta kívül, akik mind európaiak – tehát nem oroszok.

Korábban az Azonnali is körbekérdezett itthon, azt firtatva, ki fogadná el Steve Bannon segítségét: a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja nem kívánt reagálni „politikai spekulációkra”; a Fidelitas, az IKSZ és a CÖF-CÖKA is ambivalens válaszokat adott. A Jobbik és a MI Hazánk Mozgalom egyértelműen elutasította, hogy együttműködnének Bannonnal.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek