Nem jött lázba Steve Bannon alapítványától a magyar jobboldal

Szerző: Hutter Marianna
2018.09.13. 16:13

Úgy tűnik, lelkesedés helyett inkább kivár a hazai jobboldali szervezetek többsége a Steve Bannon által létrehozni kívánt, európai bevándorlásellenes erőket összefogó alapítvánnyal kapcsolatban. A pártok közül egyedüliként a Jobbik zárta már most ki, hogy együttműködjön a kezdeményezéssel.

Nem jött lázba Steve Bannon alapítványától a magyar jobboldal

Míg a kormánypárthoz közeli szervezetek egyelőre nem tudják, hogy együttműködnek-e a Steve Bannon által bejelentett, Európában létrehozandó bevándorlásellenes alapítvánnyal, a Jobbik nem kér „amerikai importcelebekből” – derül ki az Azonnali körkérdéséből.

Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója még nyáron jelentette be:

The Movement (A Mozgalom) néven alapítványt kíván létrehozni, hogy ellensúlyozza Soros György befolyását Európában, és segítsen minél jobb eredményt elérni a jobboldali pártoknak a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Politikai spekuláció

Az Azonnali azt szerette volna megtudni a hazai jobboldaltól, vagyis a kormánypártoktól és a hozzá közeli szervezetektől, továbbá a Jobbiktól és a Mi Hazánk Mozgalomtól, hogy üdvözlik-e A Mozgalom létrejöttét, együttműködnének-e vele, és milyen különbséget látnak közte és a jobboldal által informális befolyása miatt is sokat bírált Soros-alapítványok közt. 

„Tekintettel arra, hogy kérdései mind egy politikai spekulációra vonatkoznak, a delegáció tagjai nem kívánnak nyilatkozni az alábbi témában” – mindössze ennyivel intézte el a kérdést a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja. Ehhez hasonlóan a kormánypártok hazai sajtóosztályai sem voltak bőbeszédűek, nem reagáltak megkeresésünkre.

„Az Azonnalit Steve Bannon küldte, hogy győzzön meg minket az együttműködési szándékunkról? :)” – ezt már a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági szervezete kérdezte vissza.

Mint írták, náluk szóba sem került, hogy új megállapodásokat kötnének eddigi szövetségeseiken túl, így felesleges bármilyen jövőbeni képzelt szövetség lehetséges részleteit feszegetni. Általánosságban viszont minden olyan szervezettel szívesen együttműködik az egyébként három éve még „provokátorfigyelést” meghirdető szervezet, „amelyik a demokratikus működés, a szabadságjogok – így különösen a szólás- és vélemény szabadsága – mellett teszi le a voksát”.

Hozzátették azt is, hogy az illegális bevándorlás szervezésével szembeni fellépést kiemelt fontosságúnak tartják, „hiszen napjaink legégetőbb problémája az EU-ban, amit felelőtlen politikusok egyes tagállamokban szinte visszafordíthatatlan útra tereltek.”

„Erről a leendő alapítványról és tevékenységéről még semmit sem tudunk, csak a sajtóból értesültünk (vélelmezett) céljairól, terveiről – kíváncsian várjuk fellépésüket”.

Arra, hogy miben fog ez különbözni a Soros-alapítványoktól, úgy reagáltak: „Nagyon reméljük, hogy sokban. :) De várjuk ki, hogy mit is tesznek majd valójában!”

A téma még nem időszerű

Hasonlóan vélekedett a KDNP-s fiatalok szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), ők sem rendelkeznek több információval Steve Bannon létrehozandó alapítványáról, mint amennyi eddig a sajtóban megjelent. „Nem érkezett megkeresés együttműködés kapcsán, nem látjuk a működést, így ezek a témák még nem időszerűek” – mondták. Azt viszont fontosnak tartják, hogy nem a pártpolitikába belefolyva, de összeurópai szinten, egyfajta gondolkodás, beszélgetés, tájékoztatás is megjelenjen a bevándorlás és a biztonság kérdésében.

A szintén európai terjeszkedésbe fogó CÖF-CÖKA is visszafogottan nyilatkozott Bannon kezdeményezéséről. Mint írták, csak a konkrét alapítványi célok ismeretében tudnának nyilatkozni, ahogy a Polgári Magyarországért Alapítvány is csak a szervezet megalakulását követően tud majd ahhoz viszonyulni. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége viszont nem kíván Bannon kezdeményezésével foglalkozni. 

Nem vegetálnának amerikai bábállamként

„Abszurdnak tartjuk, hogy egy klasszikus »bevándorlóország«, az Amerikai Egyesült Államok polgára oktasson ki minket a migrációról” – válaszolta a Jobbik. Mint írták, ők egy „egy keresztény értékrendű, igazságos, szolidáris és kiszámítható Európáért” dolgoznak.

„Nem hisszük, hogy ebben olyan kimustrált amerikai politikai importcelebek segítségére lenne szükségünk, akik nyíltan az Európai Unió ellen szervezkednek.”

A korábban az unióból kilépni vágyó, de ma már a néppártosodás útján járó Jobbik leszögezte: nekik is számos kritikájuk van az EU felé, „de mi nem lerombolni szeretnénk azt, hogy aztán amerikai bábállamként vegetálhassunk, hanem átalakítani, hogy a magyar érdekeket erősebben képviselhessük általa”. Abban a tekintetben pedig nem látnak számottevő különbséget Soros és Bannon között, hogy mindkettő amerikai eredetű politikai elgondolásokat népszerűsítő intézetet hoz létre, hogy saját eszméit Európában propagálja.

Röviden tehát a Jobbik nem működne együtt az alapítvánnyal, „és ez valószínűleg kölcsönös, hiszen Steve Bannon, az alt-right botrányhős Milo Yiannopoulos oldalán nemrég a Fidesz által szervezett rendezvényen lépett fel.”

„Ellentétben a magyar kormánypártokkal, számunkra egy pedofíliát támogató celeb és barátai nehezen összeegyeztethetőek a kereszténydemokrácia értékeivel” – mondták.

Csak magyaroktól jöhet az adomány

„Ha létrejön egy új, befolyásos alapítvány, annak is inkább Európa érdekeit kellene képviselnie, és nem egy gazdag üzletemberét” – válaszolta a Mi Hazánk Mozgalom hangsúlyozva, hogy óriási problémának látják az illegális bevándorlást. A kezdeményezéséről még szerintük sem lehet sokat tudni, a legtöbb radikális jobboldali párt nem vesz benne részt, és ahhoz, hogy ők együttműködjenek valamilyen politikai formációban, tudni kellene, más kérdésekben milyen pozíciót foglal el Bannon.

„A Mi Hazánk csak magyar emberektől fogad el adományt, de tárgyalni készek vagyunk közös célok érdekében más politikai szervezetekkel.”

Hogy Orbán Viktornak miért jönne jól Steve Bannon támogatása, arról nemrég a New York Times-ban írt egy bolgár politológus, ez itt olvasható.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek