+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 16. péntek, 09:32
Robert Habeck gondoskodik arról, hogy a német nagykoalíció már csak nevében legyen nagy.

Miközben a kereszténydemokrata CDU azzal van elfoglalva, hogy megtalálja Angela Merkel utódját a pártelnöki székben, a németországi közvélemény-kutató intézetek azért továbbra is mérik, kivel szimpatizál a lakosság. Egy friss felmérés szerint a jobboldali CDU-nak már csak hajszálnyi előnye van a középre tolódó Zöldekkel szemben:

 

a konzervatív Merkel-pártot a németek 26 százaléka választaná, ha most vasárnap kellene szavazni menni, a Zöldeket pedig 23 százalék.

 

A harmadik helyért ketten is versenyeznek: 14 százalékon áll mind a szociáldemokrata SPD, mind a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes AfD. A baloldali populista Die Linke 9 százalékot, a polgári-liberális FDP 8 százalékot kapna.

 

A pár hete az Azonnalinak is interjút adó Robert Habeck (képünkön), a német Zöldek társelnöke nemrég a ZDF köztelevízió viccműsorában, a Heute Show-ban úgy magyarázta a Zöldek sikerét, hogy pártja nem tolódik se jobbra, se középre, egyszerűen jobban, érthetőbben, más hangsúlyokkal, kevesebb elitizmussal és tudálékossággal magyarázzák el az embereknek, hogy radikális válaszra van szükség korunk égető problémáira. A műsorvezető kérdésére, miszerint nem köszönhető-e a Zöldek sikere a szociáldemokraták lejtmenetének, Habeck azt mondta, valóban profitálnak belőle. Majd hozzátette:

 

ő leginkább részvétet érez az SPD felé, és a politikában ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy párt a versenytársától hallhat.

 

FOTÓ: Robert Habeck / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kína első nagy sci-fi filmje hamar az ország egyik legnézettebb filmje lett: hamarosan itthon is láthatjuk.

A kormány változik, csak az elnök személye biztos pont: Nurszultan Nazarbajev már 1991 óta Kazahsztán elnöke, ezalatt kilenc kabinetet „fogyasztott el”.

A magát fehér nacionalistaként meghatározó férfi „a világon szinte mindenkit” lemészárolt volna, példaképe pedig a norvég tömeggyilkos Anders Breivik.

Szavaztak az államok uniós nagykövetei, és Kövesi helyett egy franciára a bíznák az uniós korrupció üldözését. Még semmi nem dőlt el végleg.

A kormánymédia egész héten helyesen írni nem tudó ellenzéki politikuson pörgött. De elírásaik nem csak nekik vannak.

A hét kérdése

Minden mentességet és segítséget megkap Budapesten az egykori KGST-bank, a Nemzetközi Beruházási Bank. Mit adjanak cserébe ezért?

Azért ide elnéznénk

Ki dönti el, hogy mi a tudás? Erről is szó lesz február 22-én.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Készült egy film az 1989-2018 közötti Magyarországról. Bemutató február 27-én!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Lassan egy éve, hogy a független Márki-Zay Péter vezeti polgármesterként a várost, Lázár János hátországát. Körülnéztünk ott. Videó!

Arra kértük az MTA mellett tüntető tudósokat, hogy foglalják össze: ugyan mire jó az embereknek a bölcselkedés?

Miért kormányoz együtt az EU-párti Öt Csillag Mozgalom Olaszországban az unió gyengítésén munkálkodó Matteo Salvinivel? Interjú az EP-ből!

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Twitter megosztás Google+ megosztás