+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2018. november 16. péntek, 09:32
Robert Habeck gondoskodik arról, hogy a német nagykoalíció már csak nevében legyen nagy.

Miközben a kereszténydemokrata CDU azzal van elfoglalva, hogy megtalálja Angela Merkel utódját a pártelnöki székben, a németországi közvélemény-kutató intézetek azért továbbra is mérik, kivel szimpatizál a lakosság. Egy friss felmérés szerint a jobboldali CDU-nak már csak hajszálnyi előnye van a középre tolódó Zöldekkel szemben:

 

a konzervatív Merkel-pártot a németek 26 százaléka választaná, ha most vasárnap kellene szavazni menni, a Zöldeket pedig 23 százalék.

 

A harmadik helyért ketten is versenyeznek: 14 százalékon áll mind a szociáldemokrata SPD, mind a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes AfD. A baloldali populista Die Linke 9 százalékot, a polgári-liberális FDP 8 százalékot kapna.

 

A pár hete az Azonnalinak is interjút adó Robert Habeck (képünkön), a német Zöldek társelnöke nemrég a ZDF köztelevízió viccműsorában, a Heute Show-ban úgy magyarázta a Zöldek sikerét, hogy pártja nem tolódik se jobbra, se középre, egyszerűen jobban, érthetőbben, más hangsúlyokkal, kevesebb elitizmussal és tudálékossággal magyarázzák el az embereknek, hogy radikális válaszra van szükség korunk égető problémáira. A műsorvezető kérdésére, miszerint nem köszönhető-e a Zöldek sikere a szociáldemokraták lejtmenetének, Habeck azt mondta, valóban profitálnak belőle. Majd hozzátette:

 

ő leginkább részvétet érez az SPD felé, és a politikában ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy párt a versenytársától hallhat.

 

FOTÓ: Robert Habeck / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Áll a bál az angliai Newton Aycliffe-ben, miután az egyik városvezető kijelentette, hogy a Mikulás márpedig csak férfi lehet. Szerinted milyen nemű legyen a Mikulás?

Mára azon kevés magyar nyelvű printlap egyike, ami nem áll a magyar kormány irányítása alatt, ráadásul számos magyarországi szerzője is van. Szombaton hetven éves a pozsonyi Új Szó!

Debrecent és Győrt ütötte ki a döntőben Veszprém, ami a balatoni régióval közösen pályázott a címre. A brexit miatt Veszprém lesz az egyedüli kulturális főváros 2023-ban.

Télen Csehországban is dermesztőek tudnak lenni az éjszakák: a civil kezdeményezés megalkotói ezen enyhítenének a hajléktalanok számára.

Meddig tűrik el a Fideszt az Európai Néppártban? Mi a közös a lengyel kormánypártban és a Fideszben? Az Azonnali megmutatja a válaszokat ezekre, lengyel nézőpontból.

A hét kérdése

Parlamenti blokád, tüntetések, füstbomba, cetliszórás, himnusz, sorosozás: a pártok a rabszolgatörvény kapcsán kihozták egymásból a maximumot. Mire elég ez?

Azért ide elnéznénk

Ürüljön ki az IKEA, süllyedjen el a WestEnd! December 15.

Sorrentino két korábbi klasszikusa mellett premier előtt megnézheted a Berlusconi-filmet is. Dec.14-16.

December 17-én a főszerepben: Ady karácsonyi versei és Kosztolányi eddig nem
ismert szövegei.

Kömlődi Ferenc és Tamás Veronika vezet be a látszat-ellentétek világába december 19-én a Múzeum körúton!

A híres osztrák zeneszerző Holdbéli világ című vígoperáját hallhatják a nézők december 20-án a Festetics Palotában.

Ezt is szerettétek

A szélsőjobboldali befolyás azonban töretlen a párton belül.

A zöldpolitikus Karácsony Gergely miért épp az olcsóbb autózásért tüntetők mellett állt ki a sárga mellénnyel?

Nem az a kérdés, hogy jöjjön-e a vasút privatizációja, hanem az, hogy mikor.

Twitter megosztás Google+ megosztás