Közel a német nagykoalíció vége? Az SPD balos egységfronton gondolkozik

Szerző: Illés Gergő
2019.06.09. 10:16

Sorozatban a hatodik, Merkelékkel nagykoalícióban töltött év után a német szocdemeknek eszükbe jutott, hogy lehet, hogy inkább a Zöldekkel és a baloldali Linkével kéne összefogniuk.

Közel a német nagykoalíció vége? Az SPD balos egységfronton gondolkozik

Törtnénelmi mélypontról újabb történelmi mélypontokra zuhan Németország legrégebbi pártja: már mi is írtunk róla, hogy az EP-választásokon 15,8 százalékra zuhant szociáldemokratáknál egyelőre új elnököt találni is nehézkes, páran meg már a radikálbalos ifiszervezet vezetőjét is elnökké neveznék ki, aki többek között államosítaná a nagy német cégeket, például a BMW-t is állami autógyárként képzelné el, a profitot meg szétosztaná a társadalomban.

Ebben a helyzetben jutott el az SPD addig a felismerésig, hogy lehet, hogy nem tesz jót a Merkelékkel való nagykoalíciós kormányzás a pártnak. Ralf Stegner, a párt elnökhelyettese legalábbis arról beszélt a Frakfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak, hogy pártja

megfontolja a nagykoalíció alternatíváit, vagyis egy esetleges piros-vörös-zöld koalíció létrehozását.

Ebben a felállásban a szocdemek az újonnan megerősödő, és egyes közvélemény-kutatásokban már a konzervatív uniópártokat is előző Zöldekkel, valamint a radikálbalos Linkével állnának össze. A cél pedig Stegner szerint, hogy „a CDU-val és a CSU-val szemben újra a legnagyobb erővé váljanak”.

Egyébként 2013 és 2017 között a szocdemeknek már lett volna esélyük kipróbálni a piros-vörös-zöld-koalíciót, hiszen a három pártnak együtt – ha szűken is, de – többsége lett volna a német parlament alsóházában.

Ehelyett azonban az SPD akkor is a nagykoalíciót választotta, stabilizálva ezzel Merkel és az uniópártok hatalmát. Meg is lett az eredménye: míg a Zöldek és a Linke szépen 2017-ben is elhozták a 2013-as szavazóikat, a szocdemek beomlottak, így ma már a három pártnak nincs is többsége a Bundestagban. Ráadásul a Zöldek szépen megerősödtek, az SPD tovább gyengült, tehát elég rossz dealt kötöttek a szocdemek a nagykoalícióval.

Ennek megfelelően az SPD következő pártkongresszusán meg is beszélik majd, mi legyen a nagykoalíció sorsa. Thorsten-Schäfer Gümbel, a párt egyik ügyvivő elnöke szerint ugyanis a koalíciós kérdés nemcsak saját pártjában, hanem még a CDU-ban is felmerül, szerinte ugyanis a CDU egyes részei az SPD-re próbálják áttolni a nagykoalíció sikertelenségének felelősségét.

Nem tudni tehát, hogy kibírja-e a 2021-es választásokig az eleve nehezen, több mint fél év alatt született német kormánykoalíció. De ha most írnának ki előrehozott választásokat, akkor úgy tűnik, még az eddigieknél is nehezebb lenne egy működő koalíciót összekalapálni: a Forsa május 27. és május 31. között készített közvélemény-kutatása szerint

immár nem a CDU/CSU-szövetség, hanem a Zöldek a legerősebb párt Németországban, akik a szavazatok 27 százalékát kapnák,

míg Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-ja és Markus Söder bezöldülő CSU-ja együtt is csak 24-et. Az SPD pedig rohan az újabb mélypont felé: 12 százalékot kapna csupán a legöregebb német párt, ahogy a legfiatalabb parlamenti párt, az AfD is. 8-8 százalékon áll a jobbliberális FDP és a radikálbalos Linke.

FORRÁS: EUROPE ELECTS

Vagyis nem kizárt, hogy a piros-vörös-zöld koalíció többséget nyerhetne a Bundestagban, de a Forsa felmérése szerint még így is csak a szavazatok 47 százalékát szereznék meg. Ennél bármely más lehetséges koalíció csak rosszabbul teljesítene, hacsak a Zöldek nem akarnának összefogni a CDU/CSU-val – ez maga lenne a merkeli álom.

BORÍTÓKÉP: Az SPD tartományi gyűlése Schleswig-Holsteinban. Forrás: Flickr / SPD

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek