+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
2018. október 26. péntek, 08:46
Ha a vasárnapi hesseni tartományi választáson leszerepel a kereszténydemokrata CDU és a szociáldemokrata SPD is, annyi lehet a vegetáló nagykoalíciónak, ezzel Angela Merkel kancellárságának is. A CDU főtitkára már új szövetségi választásokat emleget.

Most vasárnap választ Németország hatmillió lakosú Hessen tartománya, amely Bajorország, Baden-Württemberg és Hamburg mellett a negyedik tartomány, amely a többi tizenkettőt a befizetéseivel eltartja. Itt van Európa gazdasági központja, Frankfurt is. (A főváros nem Frankfurt, hanem az elegáns-nagypolgári Wiesbaden.)

 

Hessen a végletek tartománya: hagyományosan az itteni CDU mindig is az egyik legkonzervatívabb szervezet volt (Alexander Gauland, a mostani AfD-társelnök a hesseni CDU-ban szocializálódott, meg is látszik rajta), miközben itt kerültek először a Zöldek kormányra: emlékezetes kép volt, amikor 1985-ben Joseph (Joschka) Fischer tornacipőben és kitérdesedett farmerben lett a tartomány környezetvédelmi minisztere. Itt lett 2008-ban majdnem egy tisztán balos kormány az SPD, a Zöldek és a Linke között, de az SPD végül megijedt, és buktatta saját miniszterelnök-jelöltjét, Andrea Ypsilantit. És itt kormányoz teljes békében és alapvetően sikeresen lassan öt éve egy CDU-Zöldek-kormány.

 

A két héttel ezelőtti bajor tartományi választás megmutatta, hogy a kereszténydemokrata CDU testvérpártja, a bajor CSU simán el tudja veszíteni az abszolút többségét, ha a belharcok annyira látványosak a választók előtt, és ha az sem teljesen egyértelmű, minek vannak benne egy nagykoalícióban Berlinben, ha ott ellenzéket játsztanak. Vasárnap egészen biztos, hogy Hessenben is átalakulnak az erőviszonyok.

 

Adieu, Schwarz-Grün!

 

Amennyiben bejönnek a közvélemény-kutatók számításai, ez azt jelentheti, hogy

 

a jelenleg kormányzó CDU-Zöldek-koalíciónak annyi, mert nem lesz már meg a többségük.

 

A várható zuhanás akkor látható a legjobban, ha a a legutóbbi eredményeket nézzük. 2013-ban a kereszténydemokrata CDU 38,3 százalékot kapott, a szociáldemokrata SPD 30,7-et, a Zöldek 11,1-et, a polgári-liberális FDP 5-öt, a szélsőjobboldali AfD pedig 4,1-et. A felmérések szerint a CDU, noha továbbra is első helyen áll, több mint tíz százalékot zuhan. Az SPD pedig jelenleg a második helyért versenyez a bajorok után is hihetetlenül jól hajrázó Zöldekkel. Mivel a CDU-nak és a Zöldeknek a továbbiakban nem lenne meg a többségük, ezért két lehetőségük van.

 

1. Vagy beveszik a jobboldali liberális FDP-t és a szövetségi szinten tavaly ősszel elbukott Jamaika-koalíciót próbálják ki. Azért Jamaika, mert a hármas felállás pártszínei ugyanazok, mint Jamaika zászlójának színei: fekete (CDU), zöld (Zöldek), sárga (FDP). Ez a legvalószínűbb opció.

 

2. Vagy pedig az SPD bevállal egy baloldali kormányt: a Zöldeknek, a szocdemeknek és a baloldali populista Die Linkének ugyanis szintén meglehet a többsége a wiesbadeni parlamentben. A felmérések szerint ez éppen hogy összejöhet.

 

Nagy kérdés, hogy a Zöldeknek lesz-e annyira jó az eredménye most vasárnap, hogy kisakkozzák a tartomány miniszterelnöki pozícióját a karizmatikus Tarek al-Wazirnak,

 

a jemeni apától származó, és a Közel-Keleten sok időt eltöltő politikusnak. Al-Wazir a jelenlegi CDU-zöld koalíciós tartományi kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot tölt be. Ő lenne a második zöld tartományi vezető, hiszen a déli, svábok lakta Baden-Württembergben 2011 óta párttásra, a Zöldek egyik legkonzervatívabb figurája, a Merkelért is imádkozó Winfried Kretschmann a tartományi vezető. Hessen amúgy is sok erős zöld politikust szabadított már rá Európára, elég, ha csak Joschka Fischer volt német külügyminiszterre vagy Daniel Cohn-Benditre gondolunk.

 

Bukik a nagykoalíció?

 

A német sajtó már jó ideje írja, hogy országos következményei is lesznek a választásnak. Gabor Steingart német újságíró ma reggeli hírlevelében jól szemlélteti mindezt: „Berlinben már ma érezni a félelem szagát. Nem sorsdöntő választás ez, és nem Angela Merkel kancellársága a tét, mondja Volker Bouffier, a CDU listavezetője, hesseni miniszterelnök. Ha a férfinek hazugságdetektor lenne a kezében, tűzpirosan izzana. A valóság ugyanis az, hogy ha Bouffiert el sikerül mozdítani, bukik Merkel. Ha az SPD tovább zuhan, meg vannak számlálva Andrea Nahles napjai is.”

 

A bajor eredmények óta ugyanis egyre többet rebesgetik, hogy az CSU elnöke, Horst Seehofer le fog mondani. Amennyiben a merkeli-seehoferi jobboldal Hessenben is leszerepel, a rebesgetés valósággá válhat, így

 

sokan attól tartanak (és sokan remélik), hogy a nagykoalíció nagyobb pártjai, a CDU és a szociáldemokrata SPD közötti ingatag viszony rosszabbodni fog, és akár országos politikai válság is ki fog alakulni Hessen után.

 

Vagy ahogy azt Gabor Steingart írta ma reggel: „Hessenben döntik el, hogy a mindkét politikai táborban népszerűtlen berlini nagykoalíció tovább vegetálhat, vagy hogy leszedik az őt életben tartó eszközökről. A választó keze van a kapcsolón. A nagykoalíció pártokon belüli kritikusai már régóta felfedezték rajta az agyhalál jeleit. Ha vasárnap a CDU és az SPD is rekordmélységbe zuhan, már az oxigénellátás is veszélybe kerül.”

 

Az SPD az elmúlt húsz évben véghez vitte Németország legbrutálisabb neoliberális, szegényellenes reformcsomagját, majd hatalomba segítette és utána kétszer is hatalomban tartotta Angela Merkelt. Az SPD ugyanazt a hibát követte el, mint a magyar ellenzék: rétegproblémákba akadt bele, de nem volt egy nagy története. Az SPD-t vélhetően a német baloldalon a Zöldek válthatják – ami persze annak jele: Németországban (elvileg) olyan nagy a jólét és a polgárosodás, hogy még a baloldalt is egy polgári párt fogja uralni. Munkáspártra eszerint érdeklődés hiányában láthatóan nincs szükség; igaz, kínálat sincs belőle jó tizenöt éve, elszoktak hát a német választók tőle.

 

Alexander Dobrindt, aki a CDU/CSU-frakción belül a CSU-s képviselők vezetője a Bundestagban, nemrég előre figyelmeztette az SPD-t, hogy ne hagyják ott a nagykoalíciót, hiszen „egy felelősség elől való megszökés sosem emelte fel valakinek a népszerűségi mutatóit”. Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-főtitkár viszont inkább arról beszélt, hogy

 

ha felbomlik a nagykoalíció, nincs más út előre, mint új szövetségi választást kiírni.

 

Az Azonnali itt már végigvette, kik követhetik Merkelt.

 

FOTÓ: Volker Bouffier / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

Most éppen „bébi-Trumpnak” nevezte az olasz belügyminisztert az amerikai filmsztár. Meg odaszúrt egyet többek között a magyar kormánynak is.

Jeremy Corbyn bizalmatlansági indítványt fontolgat a kormány ellen, és burkoltan egy újabb brexit-népszavazást is
kilátásba helyezett.

Liu Yifei elég meglepő véleményt fogalmazott meg arról, kik mellé áll erkölcsileg a hetek óta tartó brutális tüntetéssorozatban.

A lengyel katolikusokkal is állandóan háborúzó Nergal nem mérte fel igazán, milyen helyre akar bemenni edzeni kicsit, ezért amikor kiderült, hogy nem követi Jézust, hazaküldték.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás