Már nem Merkelt tartják a németek a legfontosabb politikusuknak

Szerző: Bukovics Martin
2019.03.28. 14:01

A Zöldek férfi társelnöke, Robert Habeck az élre tör.

Már nem Merkelt tartják a németek a legfontosabb politikusuknak

Óriási sikert hoztak a tavaly őszi tartományi választások a német Zöldeknek: a párt azóta nem csak hogy a közvélemény-kutatásokban tündököl, de még a tagjelentkezések száma is rekordokat döntött: a 2018 végén 75 ezer tagot számláló pártnak csak tavaly 10 ezer új tagja lett, a fiatalok és a keletnémetek közül ráadásul átlagon felüli volt a jelentkezés. Március végére aztán itt az újabb szenzációszámba menő hír a Zöldek számára:

a párt férfi társelnökét, a Facebookról önként kivonuló Robert Habecket először gondolják a németek az ország legfontosabb politikusának.

A ZDF nevű köztévé számára készített felmérés szerint – ezen egy +5 és -5 közötti skálán kellett értékelnie az 1325 megkérdezettnek az egyes politikusokat – Habeck a maga 1,4-es értékével a lista élére került, miután Angela Merkel kereszténydemokrata kancellárnak már csak 1,3-as érték jött össze. A harmadik helyen holtversenyben a szociáldemokrata külügyminiszter, Heiko Maas, a szintén szocdem alkancellár-pénzügyminiszter Olaf Scholz és a kereszténydemokrata CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer állnak 0,8-as értékkel.

Őket a jobboldali-liberális FDP elnöke, Christian Lindner 0,4-gyel, a baloldali Die Linke frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht pedig 0,3-mal követi. Markus Söder bajor miniszterelnök is felfért a listára (0-ás értékkel). A top 10-be még az SPD elnöke, Andrea Nahles (-0,1) és a volt CSU-elnök, jelenlegi belügyminiszter Horst Seehofer (-0,9) fért bele.

Mit tud Habeck?

Gabor Steingart újságíró, tévés talkshow-k rendszeres szereplője csütörtök reggeli hírlevelében Habecket rögtön ki is kiáltotta a jövő emberének. Mint írta, a hatalom ugyan a kancelláré, de a hangadók a zöldek lettek:

ahogy az AfD-nek 2015 után sikerült kiaknáznia a migráció témáját, úgy repíti most előre a Zöldeket a klímaváltozás témája a felmérésekben.

Évi 7-8 millió halálesetet okoz a levegőszennyezés, évi 8 millió tonna műanyagszemét kerül az óceánokba, a globális felmelegedés és a túlhalászat hárommilliárd ember életben maradását fenyegeti – sorolja Steingart a híreket, amik szerinte mind a Zöldekhez csábítják a szavazókat. Steingart külön megemlíti, hogy Szászországban, ahol idén szeptember 1-jén tartják a CDU és az AfD közti nagy küzdelmet hozó tartományi választásokat, például az elmúlt három hónapban 7 százalékpontot tudtak erősödni a Zöldek: ott most 16 százalékon állnak.

ÍGY ÁLLNAK MOST A NÉMET PÁRTOK A LEGFRISSEBB KUTATÁS SZERINT. A KERESZTÉNYDEMOKRATA CDU/CSU SZÖVETSÉG MAGABIZTOSAN ELSŐ, A ZÖLDEK MAGABIZTOS MÁSODIKAK, A SZOCDEM SPD BÁR KEZD MAGÁHOZ TÉRNI, DE MÉG MINDIG ÖNMAGA ÁRNYÉKA. A BEVÁNDORLÁSELLENES AfD 12-14 SZÁZALÉK KÖZÖTT STABILIZÁLÓDOTT, A BALOLDALI DIE LINKE ÉS A POLGÁRI-LIBERÁLIS FDP PEDIG 10 SZÁZALÉK KÖRNYÉKÉN. FORRÁS: EE

Habeck az Azonnalinak adott tavalyi interjújában a Zöldek sikerét azzal indokolta, hogy „lezártuk a reálpolitikus és a fundamentalista szárny közötti vitákat. Társelnöktársammal együtt közöltük a tagsággal, hogy azt az energiát, amit eddig belső harcokra öltek, inkább odakint hasznosítsák, hogy abból a párt profitálni tudjon.”

FOTÓ: Olaf Kosinsky

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek