A fesztiváloknak nincs opciója arra, hogy ne tartsák be a korlátozásokat

2021.07.23. 18:20

Ismét jelentkezik a Helyzet az Azonnalin, ahol két kisfesztivál szervezőjével beszélgettünk arról, hogyan lehet egyáltalán a vírus és a korlátozások miatti bizonytalanságban bármit is szervezni.

A Bánkitó Fesztivált az ország legnagyobb kisfesztiváljának hívják a szervezők, idén július 8-10. között rendezték meg. A koronavírus miatt azonban

csak üzemi hőfokon, csökkentett programmal és létszámmal tudták mindezt összehozni, akiken nem segített az sem, hogy szinte az utolsó pillanatig nem tudták, megtarthatják-e a rendezvényüket.

Idén mindez két élőzenei és egy elektronikus zenei helyszínnel tudott megvalósulni. Az egyik az emblematikussá vált Tószínpad, a másik meg „az ország legkisebb nagyszínpadja vagy legnagyobb kisszínpadja, ki milyennek látja” – írták a szervezők. Az eheti Helyzetben az egyik vendégünk Oláh Kata, a Bánkitő programjainak főkoordinátora volt, vele beszélgettünk arról,

hogyan lehetett egyáltalán fesztivált szervezni ebben a bizonytalan és furcsa helyzetben, ami a koronavírus és a korlátozások miatt kialakult, és hogyan sikerült egyáltalán mindez. 

Nemcsak egy már lezajlott, hanem egy magára még várató fesztivál kapcsán is kérdeztünk a Helyzet párosinterjújában. Másik vendégünk Görög Miklós, az UbikEklektik fesztivál főszervezője volt.

Annak kapcsán, hogy mi motiválta egyáltalán mégis a kisfesztiválok szervezőit az elmúlt év lehetetlen körülményei között, Görög azt mondta:

„nagyon fontosak azok a kis közösségek, akik létrehozzák a szubkultúránkat”.

Oláh Kata szerint a Bánkitó idei tematikája is éppen erről szólt: hogy közösségi élményként vizsgáljon kérdéseket a Bánkitó a magyarság mint közösség kapcsán. Hogy mindez a jelenlegi légkörben mennyire ért célba, úgy fogalmazott:

„egyáltalán nem volt provokációs szándék a Bánkitó idei tematikájában”.

Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy közös párbeszéd valósulhasson meg, hogy különböző vélemények ütközhessenek és megvitatásra kerüljenek aktuális társadalmi kérdések. Ezért szerepelt a meghívott vendégek között idén Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és az MCC alapítványának kuratóriumi elnöke, illetve Schiffer András ügyvéd, egykori LMP-s politikus is.

És hogy mit gondolnak a kormány kultúrához való viszonyáról? Mennyire érzik magára hagyottnak a rendezvényszektort? Hogyan képzelik a fesztiválokat a jövőben, és mik az eddigi tapasztalataik a nyitás óta? A Helyzet legújabb epizódjából kiderül!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek