Mi értelme van írni 2021-ben?

2021.04.03. 08:10

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Mi értelme van egyáltalán írni 2021-ben? Veres Attila íróval többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Helyzet legújabb interjújában.

Veres Attila a magyar weird irodalom jól ismert alkotója és alakítója, aki nem mellesleg forgatókönyvíróként is komoly sikereket ér el. Első regénye, az Odakint sötétebb 2017-ben jelent meg. Novellái rendszeresen megjelennek a Black Aether magazinban és kísérőkiadványaiban. 2018-ban jött ki második könyve, az Éjféli iskolák című novelláskötet, amely 15 történetet tartalmaz. A művet 2018-ban Aegon Művészeti Díjra jelölték.

 

2020 telén jelent meg az amerikai Valancourt Books kiadó gondozásában a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológia Veres egyik művével, ennek sikerén felbuzdulva a Valancourt úgy döntött, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet hoz ki Verestől. Hogy ez mennyire komoly presztízst jelent, arról nemrég az Azonnalira írt Pintér Bence. Nem mellesleg Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör – amelynek forgatókönyvét Veres Attila írta – bejutott a 45. Cleveland International Film Festival versenyprogramjába, amit amolyan Oscar-előkapuként szokás emlegetni filmes körökben.

 

Ezek kapcsán beszélgettünk vele a megjelenéseiről, valamint a filmjeiről, illetve arról, hogy miként tud reflektálni a világ alakulására ma a weird irodalom. Veres szerint egyébként

 

„az internet a legrosszabb dolog, ami az emberiséggel történhetett”

 

de szó esett arról, hogy mi értelme van írni egy olyan korban, ahol többnyire csak a cikkek címeit olvassák már csak el az emberek, és hogy mennyire lehet ebben őszintének lenni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy

 

„a legtisztább kommunikáció az első üvöltés, amit az ember hall, amikor kijön az anyjából – onnantól kezdve minden hazugság”.

 

Részletek a friss Helyzetben, hallgassátok!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.