+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. április 3. szombat, 08:10
Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Mi értelme van egyáltalán írni 2021-ben? Veres Attila íróval többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Helyzet legújabb interjújában.

Veres Attila a magyar weird irodalom jól ismert alkotója és alakítója, aki nem mellesleg forgatókönyvíróként is komoly sikereket ér el. Első regénye, az Odakint sötétebb 2017-ben jelent meg. Novellái rendszeresen megjelennek a Black Aether magazinban és kísérőkiadványaiban. 2018-ban jött ki második könyve, az Éjféli iskolák című novelláskötet, amely 15 történetet tartalmaz. A művet 2018-ban Aegon Művészeti Díjra jelölték.

 

2020 telén jelent meg az amerikai Valancourt Books kiadó gondozásában a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológia Veres egyik művével, ennek sikerén felbuzdulva a Valancourt úgy döntött, hogy 2022-ben önálló novelláskötetet hoz ki Verestől. Hogy ez mennyire komoly presztízst jelent, arról nemrég az Azonnalira írt Pintér Bence. Nem mellesleg Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör – amelynek forgatókönyvét Veres Attila írta – bejutott a 45. Cleveland International Film Festival versenyprogramjába, amit amolyan Oscar-előkapuként szokás emlegetni filmes körökben.

 

Ezek kapcsán beszélgettünk vele a megjelenéseiről, valamint a filmjeiről, illetve arról, hogy miként tud reflektálni a világ alakulására ma a weird irodalom. Veres szerint egyébként

 

„az internet a legrosszabb dolog, ami az emberiséggel történhetett”

 

de szó esett arról, hogy mi értelme van írni egy olyan korban, ahol többnyire csak a cikkek címeit olvassák már csak el az emberek, és hogy mennyire lehet ebben őszintének lenni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy

 

„a legtisztább kommunikáció az első üvöltés, amit az ember hall, amikor kijön az anyjából – onnantól kezdve minden hazugság”.

 

Részletek a friss Helyzetben, hallgassátok!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás