Izgulhat Európa, megkezdik a karbantartást az Északi Áramlaton

Szerző: Aradi Péter
2022.07.11. 10:10

Az oroszok elvileg csak tíznapos lezárást jelentettek be, de senki nem tudja, hogy tényleg betartják-e.

Izgulhat Európa, megkezdik a karbantartást az Északi Áramlaton

Az orosz gázóriás, a Gazprom ma, július 11-én megkezdi az Északi Áramlat 1 vezetékének tíznapos rutinszerű karbantartását, Európa pedig a következő másfél hétben feszülten várhatja, vajon az oroszok visszaállítják-e utána a gázszállítást, vagy elzárják a csapot.

Ahogy a Guardian is megjegyzi, az oroszok már jó előre bejelentették a két vezeték éves munkálatait, azonban sokan attól tartanak, hogy az állami cég megragadja az alkalmat, és elzárják a csapokat, hogy ezzel is

nyomást gyakoroljanak Európára.

Robert Habeck német alkancellár a hétvégén azt mondta a német közrádiónak, hogy szerinte minden lehetséges. „Mindig fel kell készülnünk a legrosszabbra” – jegyezte meg.

Németország egyébként már június 23-án meghirdette a gázveszélyhelyzeti terve második szakaszát, többek között azért, mert az orosz gázszállítások június közepe óta csökkentek.

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője, Klaus Müller már akkor azt mondta, nem tudják, mi fog történi a karbantartási munkálatok után, és

azóta sem tisztult a kép.

Habeck a ZDF országos köztelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a gázexport csökkentését használja arra, hogy nyugtalanságot szítson Európában.

Kanada egyébként július 10-én, vasárnap úgy döntött, hogy visszaadja Németországnak azt a megjavított óriási turbinát, amely felgyorsítja az orosz gáz áramlását az Északi Áramlat 1 vezetéken, szóval ezen nem fog múlni a dolog.

A Gazprom orosz gáz- és olajipari óriás tulajdonában lévő megsérült turbinát a Siemens Energy Canada műhelyeiben javították, és még júniusban kobozták el a kanadai hatóságok.

A 2011-ben üzembe helyezett Északi Áramlat 1 gázvezeték a legnagyobb kapacitású gázvezeték Oroszország és Németország között. Az üzemeltető vállalat szerint 2021-ben 59,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Oroszországból Európába a vezetéken keresztül.

NYITÓKÉP: stevepb / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek