Bosznia szerb részén a politikusok fúrták meg a benzin olcsóbbá tételét

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.28. 07:30

A vezető párt képviselője azzal indokolta, hogy nem egyértelmű számára, a jövedéki adók eltörlése tényleg olcsóbbá tenné-e a benzint.

Bosznia szerb részén a politikusok fúrták meg a benzin olcsóbbá tételét

Nem ment át a boszniai parlament képviselőházának két képviselőjének javaslata az üzemanyagok jövedéki adójának felfüggesztéséről az egyre magasabb árak csökkentése érdekében, ugyanis a szerb többségű Boszniai Szerb Köztársaság képviselői leszavazták – írja a Balkan Insight.

Snježana Novaković Bursać, a legnagyobb boszniai szerb párt, az SNSD képviselője ellene szavazott, mivel a képviselő saját bevallása szerint „nincs meggyőződve arról, hogy az üzemanyag jövedéki adójának eltörlése olcsóbbá teszi az üzemanyagot.”

Ez azért is érdekes, mert a politikus egyébként azt is mondta, hogy a jövedéki adók eltőrlése mellett lenne.

Már egész Boszniában (az országnak ugyebár gyakorlatilag két külön törvényhozása van) drága a benzin, 3,91-es boszniai márkát, tehát nagyjából 800 forintot kell érte fizetni literenként.

Egy másik javaslat szerint ideiglenesen vámmentessé tették volna a benzint, de ez sem ment át.

A főleg Ukrajna orosz invázióija miatt megnövekedett költségek közben súlyosan érintik Boszniát, hiszen az ország átlagfizetése alig több, mint 200 ezer forint havonta, ráadásul 30 százalékos munkanélküliségi rátájuk is van. Ez azt jelenti, hogy az átlagfizetés a 2022 májusára számolt fogyasztói kosárnak csak a 41,52 százalékát fedi le.

KIEMELT KÉP: chapay / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek